..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayı isteyen bilime sarılsın, ahireti isteyen bilime sarılsın; hem dünyayı hem ahireti isteyen yine bilime sarılsın" -Hz. Muhammed
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen

11 Şubat 2013
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüğü / Sevgililer Günü  
Kâmuran Esen
Başbakan; Balyoz Davasında 18 yıl ceza alan yoğun bakımdaki Orgeneral E. Saygun’u ziyaret etmiş, üsdelik bi de elini tutmuş.

:IGE:
Sevgili Günlüğüm;
Ah benim garaca eriğim, patadisli böreğim, cevizli çöreğim. Nasılsın, iyi mi’n? Ben, bildiğin gibiyim. Memed Amca’nı hiç sorma. Benle dargınmış. Sebebini bilmiyom. Hasdalandım, iki gün yatdım sergi gibi de, odama gelip öldün mü- galdın mı demedi. Dargınsak, ganlı bıçaklı mıyız? İnsan,“Nere’m diyosun? diye sormaz mı? Dokdura götürmez mi? Hem barışırdık bahaneynen. Başbakan bile; Balyoz Davasında 18 yıl ceza alan yoğun bakımdaki Orgeneral E. Saygun’u ziyaret etmiş, üsdelik bi de elini tutmuş. “Feleğin işleri, insana işde böyle gaval çaldırır.” Tabi, başbakanın hesabı, kitabı başga. Başganlık sisteminin hayata geçmesi için, asgere de BDP’ye de sevimli görünmek, onları yanına çekmek zorunda. Dün, Balyoz davasının SAVCISIYDI ydı; bugün ZİYARETÇİSİ oldu. Hatda, yeni anayasa için BDP’yle birlikte hareket edebileceklerini söyledi. CHP’yi, BDP’in arkasına takılan vagona benzeten başbakan, yüz sekizen derecelik dönüş yapdı. Artık ben kime inanacağımı bilmiyom sevgili günlüğüm. Kimin yüzü, kimin aynasında; kimin ayakkabısı, kimin gapısında belli değil.

Bu sabah, gomşu Hayriya’nım geldi oturmaya. Bunda bi hava bi hava. Dün süklüm püklümdü, bugün burnu havalarda. Bi görmeliydin sevgili günlüğüm. Goluna on gadar burma bileziği geçirmiş; boynuna, ayın on dördü gibi altınları dakmış. Bana çalım ediyo aklı sıra. Şaşdım galdım. Daha çıkan havta parasızlıkdan, borçdan dertden yakınıyodu; gredi gartlarının borçlarını ödeyemedik diyodu. Bugün, milyarder garısı gibi. “Ayol banga mı soydunuz, hazine mi buldunuz?” dedim şaka yollu. Göbeğini tirildede tirildede güldü. Başladı anlatmaya: Büyük oğlu; dedelerinden galma tarlaları, baçcaları, kiradaki evi satmış, sağ olsun(!) bütün borçları ödemişmiş. Ohhhhh muş. Çok rahatlamışlarmış. Artan paraynan, amcasının oğluna borç vermişmiş bi de, akılsız. Borçla bitmiş ama, elde avuçda bi şey galmamış senin anlayacağın.

Eeee! N’olacak şimdi ? Silkelenmiş erik ağacı gibi meyvesiz galdınız. Ne yiyeceksiniz ? “Sekiz günlük ömür, dokuz günlük nafaka ister.”miş dedim. Bi şeycikle olmazmış, aç mezarı var mıymış, Allah, darda galan gullarına yardım edermiş. Size yardım etmemiş ki, neyiniz varsa satmışsınız. Hem, Allah’ın bircik gulu siz misiniz? “Dilenci bi tane olsa; baklava, böreknen beslenir.” hesabı, Allah hangi birimize yardım edecek? Büyüklerden galma ne varsa hepsini satıp borç ödemek, üsdelik birilerine borç vermek ne biçim akıl sevgili günlüğüm? Allah bu gadının oğlunun gövdesinin üsdüne gocamanca bi gafa dakıvermiş ama, kaç para! İçi boş.

Onların bu aklı kimden, nerden aldıklarını biliyom: Hükümetten!... Gapılarına her gün, hükümeti öve öve bitiremeyen gaste geliyo. Kısacası, yandaş gaste. Onun için bu aklı hükümetden, ikdidarı metheden gasteden almışlardır, kesin. Hani hükümet Cumhuriyetten galma - ama inkâr ettikleri- ne gadar fabrikamız, limanımız, şeşit şeşit tesislerimiz varsa hepsini satdı ya; bi de yabancılara toprak satışı golaylaşdırılınca yabancılar harıl harıl Türkiye’den toprak alıyorla diye gasamıza para giriyo ya; şinci başbakan “İMF’ye borcumuz bitiyo, üsdelik İMF’ye borç veriyoz.” diye öğünüyo ya. Borcumuz bitmiş ama, dikili ağacımız galmamış. Aynı Hayriya’nımlar gibi. İşe ordan anladım aklı kimden aldıklarını.Velhasıl Hayriya’nımlar yolunmuş toğuk gibi cıscıbır galdıla. Bi de mutluluk türküleri çığırıyorla. Ona buna borç bile veriyorla. Türkü çığıracağınıza, oturun da halinize ağıt yakın.

Memed Amca’n Harikalar Diyarında geziyodu.“Evlerde gullanılan elâtdirik %15 ucuzlayacakmış.” diye seviniyodu. Allah razı olsunmuş hükümetden diyodu. Gıdem tazminatı düzenlemesiyle emeklilere ayda 350 liraya varan zam yapılacak diye yazınca gasteler, pek sevindiydi. On beş lira zammı alınca, aklı başına geldi sandıydım, besbelli gelmemiş. Duyduğun, okuduğun her habere niye inanıyon? Önce iyice anla dinle de, sonra bayram et. Tabi, haberlerde işin aslını açıklamadıkları için, amcan yanlış anlamış. Elâtdirik faturan 150 lirayı geçiyorsa, işde o vakit %15 indirim varmış. Be adam, bi düşün; sen emekli mayişinnen ayda 150 liralık ceyran yakabilir min? Yakamazsın. O halde niye seviniyon, indirim var diye? KDV’si sıfır olan pırlanta için de seviniyo mun; sen hiç hayatında pırlanta aldın mı ? Madem KDV’si sıfır, neden bana pırlanta almıyon ? Hazır sevgilile günü de geliyo dedim. Bi gızdı sevgili günlüğüm, bi gızdı. Bu yaşda, utanmıyo muymuşum “sevgili ” adını ağzıma almaya. Ayol sevmenin yaşı olur mu? Hem benim – sık sık gavga etmemize rağmen- Memed Amca’ndan başga sevgilim mi va? Bazara gadar değil, ölene gadar hem de. Ama o, “Yaşından utan.” diye beni azarladı. Etdiyarlayınca işde böyle gönülden de düşdük, gözden de sevgili günlüğüm.

Ama ben, sevgililer gününde Memed Amca’na taksitnen gulaklık hediye edecem, bi de ucuzundan gözlük. Haberleri doğru dürüst eşitsin, gasteleri güzelce okusun.Yandaş medyanın mücdeli(!) haberlerini yalan yanlış anlayıp, boşu boşuna sevindirik olmasın dedim. İşde böyle iyilik yapıp denize atacaksın sevgili günlüğüm. Gul bilmezse, Allah bilir elbet. Ihhh!

.Eleştiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: G. Efsun Ağaoğlu / , Türkiye
12 Şubat 2013
Merhabanızın dokunuşuna teşekkür ederim. Daim usumda ve sevgimlesiniz.

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Balkonlara Asılmış Biberler
Okulsuz - Öğretmensiz Bırakılan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüğü - 3
Bayramda Anıtkabir Ziyareti Şart Mıdır?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüğü / Bugün Guşlar Gibiyim
Bir Kadın Kimdir Aslında
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüğü / Mudurnu"da Şiir ve Türkü Gecesi
Fatma Nine'nin Günlüğü - 4
Fatma Nine'nin Günlüğü - 5

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kızım Sen Avukat Ol!
Güzel Dilimiz Türkçe
Atatürk'e Mektup
İstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcık Deli miyim?
Öğretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeğenime Yaptığım Peynirli Börek Tarifi
Bişim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirşeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Ne Zaman Seni Düşünsem [Şiir]
Gelseydin Eğer [Şiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Şiir]
Dönüşü Olmayan Gidiş [Şiir]
İşte Gidiyorsun [Şiir]
Seni Özlemenin Kitabını Yazabilirim [Şiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Şiir]
Çek Beni İçine Bir Nefeste [Şiir]
Sığınacağım Başka Yürek Yok [Şiir]
Uykularında Sev Beni [Şiir]

Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdıklarımı okuyucularla paylaşmak amacıyla buraya gönderiyorum. Yıllardır, yerel bir gazeteye haftalık köşe yazıyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalışıyorum. Yayımlanmış Kitaplarım: -Şiirlerle Öyküler - şiir / Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumağı - şiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlığı Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalım Uğurcuğum- deneme , anı / --Senfoni Yayınları ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüğü - Baskıya hazırlanıyor

Etkilendiği Yazarlar:
Okuduğum her yazardan veya yazıdan etkilenirim. Bende bir etki bırakmayacak, herhangi bir şey öğretmeyecek bir yazı düşünemiyorum.

yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Kâmuran Esen, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.