..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaşam var mı? -Duvaryazısı
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Dil
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

İki Kız Bir Erkek
İsa Kantarcı
Roman > Aşk Romanı

BİRİNCİ BÖLÜM Gökyüzü binlerce yıldızla dolu, her gece çığlık atıyorlar. Onlara sessizce bakmaya fırsat yok. Fırsat olsa da insanın içinde huzur yok. Yapılması gerekenler bir türlü bitmiyor ve huzur denen şey çoktan uçup gitmiş hayatımda. Eskiden işler iyiydi. Lise bitmeden önce, çok eskiden… Onu yap, bunu, yap, sürekli bir şeyler, sürekli işler, pis ve çok zor işler, (gökkuşağı renginde mücadeleci bir at olmam lazım sanırım) can sıkan şeyler

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• İzEdebiyat > İnceleme > Dil
41 
 Kimlik ve Kişilik Üzerine  (Cemal Zöngür)

Bir toplumun unu, mayası, ekmeği, öz anadili ve bu dille düşünerek geliştirdiği kültürel yapısıdır. Bunun yerine kendi doğasına tamamen uzak yabancı dil ve dinle mayalanmış toplum, hiçbir şeye yaramayan küflenmiş ekmek ya da çöp demektir.
42 
 Başarı Üzerine Özlü Sözler 2  (Ahmet Çaylar)

Hız her tür işte başarısızlığı getirir. Herodotus
43 
 Kendini İsraf Etmek  (Fuat Türker)

İsraf denildiğinde genellikle para, yiyecek ya da malların israfı düşünülür. Oysa zamandan sağlığa kadar Allah’ın bahşettiği her nimetin, Allah rızası dışında gereksiz yere harcanması bir israftır. Ve Allah, “Sonra o gün nimetten sorguya çekileceksiniz.” (Tekasür Suresi, 8) buyurarak insanların, verdiği nimetleri nasıl kullandıklarıyla ilgili ahirette sorguya çekileceklerini haber verir.
44 
 Dil Bilim ve Türkçe Üzerine  (Cemal Zöngür)

Dil üzerine kafa yorup düşünen kişi veya uzmanlar, önce dillerindeki sesli ve sessiz harflerin uyumluluğunu tespit eder. Daha sonra halkın yaşadığı en ücra köşeler ziyaret edilerek, kullanılan kelimeler ve nelere nasıl anlam verildiği kayıt altına alınır. Bu işlemin ardından dil uzmanları halkın dilindeki ana kelimelerden yaralanarak yardımcı veya farklı yeni kelimeler üretirler. Söz konusu kelime üretimi o halkın duygu düşünce, maddi ve manevi sosyal aktivitelerine uygun olacak şeklide gerçekleşir.
45 
 Eplemguç  (Kâmuran Esen)

Mudurnu Halk Dili....
46 
 Ab'nin Yeni Dil Arayışı ve Türkçe  (Oğuz Düzgün)

Avrupa’daki ırkçılığa varan milliyetçilik baskısı, gelenekler ve kültürel alışkınlıklar; Türkçe’nin hak ettiği yere gelmesini bir müddet geciktirecektir ama çağdaş dünya, Türkçe’nin muhteşem düzeninden uzun bir süre uzak kalamayacaktır.
47 
 'Üçüncü Yeni'ye Selam  (NUH KENİŞ)

İlkeleri var: -Heceye ve kafiyeye önem veriyorlar. -Devrik cümleye karşı çıkıyorlar. -Aruzla yazmak da serbest.
48 
 Düşündüren Birkaç Söz... Düşünmek Eleştirmektir; Eleştirmek Düşünmektir... (1)  (Ahmet Çaylar)

“Başkalarının senin konuşmandan hoşlanmamasının aslında bir tek nedeni vardır. O da sürekli kendinden bahsediyor olmandır.” Rakefakald
49 
 Bizi Yöneten Şu Hıyarlar!..  (Şevket Başıbüyük)

Yine tekrarlıyorum;ben buradaki “hıyar”ı; (hayırlı anlamına da gelir) ancak ben “ SEÇİLMİŞ” manasında kullandım…. Bu meyanda; tüm muhtarlar “hıyar” değil mi? Tüm belediye başkanları “hıyar” değil mi? Yani hem muhtarlar hem belediye başkanları, hatta tüm seçilmişler “hıyar”, yani SEÇİLMİŞLER değiller mi?
50 
 Fatma Nine / Derleme  (Kâmuran Esen)

Komşumuz Fatma Nine bana dert yanıyor:
51 
 Cart Curt Dili Anabilim Dalı ve Edebiyatı!  (Hulki Can)

Kürtçe diye bir anadil veya dil yoktur. Neden ? Çünkü, Kürt olarak tanımlanan etnik gruplar Farsça, Türkçe veya Arapça gibi dilleri konuşurlar. Ancak, dilleri dönmediğinden, konuştukları Türkçe nasıl kabaysa, konuştukları Farsça ve Arapça’da kabadır. Bu kaba Türkçeyi nasıl ki ayrı bir dil olarak tanımlamak mümkün değilse, aynı şekilde, konuştukları öbür iki dili de ayrı diller olarak tanımlayamayız.
52 
 Tabelalarda Türkçe Kullanma Kampanyası  (M.NİHAT MALKOÇ)

Dünyada bizim kadar diline sırt çeviren ve ihanet eden başka bir millet görülmemiştir. Bunun yansımalarını, adım attığınız her yerde görebilirsiniz. Kendi kendine yeten, hatta başka dillere de çok sayıda kelime veren Türkçe, öz evlatlarının elinde sırtından hançerleniyor. Bunu yapanlar da sözde çağdaşlık kılıfıyla işledikleri her türlü haltı güzel gösterme gayreti içerisine giriyorlar. Basiretleri iyice körelen bu insanlar, yanlış yolda olduklarını bir türlü kabul etmiyorlar. Oysa Türkçe bizim ses bayrağımızdır, her türlü tacizlere rağmen ayakta kalan son kalemizdir. Bu kale düşerse, milletimizi birbirine kenetleyen dil bağı çözülürse dağılma ve parçalanma tehlikesiyle yüz yüze kalırız. Dil birliğini hafife almayalım. Türkçeyi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtaralım. Kültürel sömürge olmayı reddedelim.
53 
 Türk Dili İçin Bir "İmdat" Diyecek Sadâ Yok Mu? - 2  (Muhittin Turan)

“Türkçe soylu bir dildir.” (Tahsin Banguoğlu)
54 
 Türk Dili İçin Bir "İmdat" Diyecek Sadâ Yok Mu?  (Muhittin Turan)

Bir milleti “millet” bilincine sevk eden en önemli unsurların başında, o milletin kimliği mesabesinde olan “dil” gelir. Bir bütünlük arz eden bu kelime, hepimizin en büyük davası olmalıdır.
55 
 Münafıklar Ateşin En Alçak Tabakasında  (Fuat Türker)

Münafık ise müminin zihnini açar, mücadele azmini ve çabasını artırır; onu hareketli canlı, kararlı ve şevkli tutar. Münafıklar müminler için adeta nimettir, müminlerin heyecanını kamçılar; adrenalin etkisi yapar. Müminler onları gördükçe güzel ahlakın, sevginin, dostluğun önemini daha iyi anlarlar.
56 
 Dil Eurovision'u  (Göktu Kara)

Bakın Churchill ne diyor: “Ben insanlara yalnız anadillerini bilmedikleri zaman dayak atılmasına taraftarım.” Bu dizi ya yayından kaldırılmalı ya da formatı değiştirilmeli. Televizyon, radyo,sanatçılar, konuşmacılar topluma örnek olmak zorundadır, köstek değil.
57 
 Noktalama İşaretlerini Kaybedince!  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

*Bir süre sonra "soru işareti"ni kaybetti ve soru sormaz oldu. Hiç bir şey ama hiç bir şey onu ilgilendirmiyordu. Ne kâinat ne dünya ne de kendi umrundaydı.
58 
 Annelere Karşı Güzelliği İlke Edinmek  (Fuat Türker)

Yüce Allah, özellikle çocukluk dönemine işaret ederek kişiye, anne babasının gösterdikleri sevgiyi, şefkati ve özveriyi unutmamasını tavsiye eder. Onlar yaşlandıkları ya da muhtaç duruma geldiklerinde de alçakgönüllü davranmalı ve güzel söz söylenmelidir.
59 
 Dilim Dilim Oldu Dilim  (Aynur Özbek Uluç)

-Size göre, dilimizin sorunları var mı?
60 
 İyi Bayramlar  (Fuat Türker)

Bugün Ramazan Bayramının ilk günü. Sabah kılınan Bayram namazı, Rabb’lerinin huzurunda saf tutan müminlerin kardeşliklerinin göstergesidir. İslam ruhunu sonsuza kadar devam ettirecek olan, işte bu kardeşlik ruhudur… Tüm Müslüman ülkelerde bayramla teneffüs edilen kardeşlik duygusu, umulur ki daha da güçlenir ve müminler, kurşunla kaynatılmış gibi, bir arada, gerçek anlamda kardeşliği yaşarlar…




son eklenenler
Türkçenin Gücü
Aziz Dolu
İnceleme > Dil

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.