..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayý isteyen bilime sarýlsýn, ahireti isteyen bilime sarýlsýn; hem dünyayý hem ahireti isteyen yine bilime sarýlsýn" -Hz. Muhammed
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Seval Deniz Karahaliloðlu




11 Ekim 2011
Ýzmir Devlet Senfoni Orkestrasý, Sezonu "Ýdil Biret Konseri" ile Açtý  
Her müzik cümlesi, bizi daha temiz ve naif bir dünyaya taþýdý. Notalar havaya yayýldý, modern zamanlardan yorulan ruhlara iyi geldi

Seval Deniz Karahaliloðlu


Havada, hala “Yeni Dünya” Senfonisinin notalarý uçuþuyor. Yumuþak, kýrýlgan notalardan dokunmuþ bir þal gibi bizi çevreliyor. Notalar üzerimde, elbisemin kývrýmýna sinmiþ, derimin üzerinden bir ýþýk seli gibi akarken, “onca büyüleyici nota nereye gitmiþ olabilir?” diye düþünüyorum.


:AGCD:

Ýzmir Devlet Senfoni Orkestrasý, Sezonu “Ýdil Biret Konseri” ile Açtý

Seval Deniz Karahaliloðlu


O gece Ýdil Biret ve Þef Ýbrahim Yazýcý yönetimindeki “Ýzmir Devlet Senfoni Orkestrasý” notalardan örülü bir þiir yazdýlar. Her müzik cümlesi, bizi daha temiz ve naif bir dünyaya taþýdý. Notalar havaya yayýldý, modern zamanlardan yorulan ruhlara iyi geldi. Ruh hasarlarýný onardý. Yaralarý iyileþtirdi. Havada bir tazelik kokusu. Bir yenilenme hali. Ýzmir Ahmet Adnan Saygun Kültür, Sanat Merkezinde dinlediðimiz rafine müzik ruhlarýmýza iyi geldi.

Richard Wagner’in “Tannhauser” Uvertürü, Franz Liszt’in 1 Numaralý Mi Bemol Majör Op. 22 Piyano Konçertosu ve Antonin Dvorak’ýn 9 Numaralý Mi Minör Op.95 “Yeni Dünyadan” Senfonisinin seslendirildiði program, büyük bir beðeni ile izlendi. Þef Ýbrahim Yazýcý yönetimindeki, Ýzmir Devlet Senfoni Orkestrasý, 2011 - 2012 sezonunu görkemli bir açýlýþla, Ýdil Biret konseri ile gerçekleþtirdi.

Zarif bir hanýmefendi. Saygýnýn ve nezaketin egemen olduðu baþka zamanlara ait bir sanatçý. Ýdil Biret sahnede, piyanonun baþýnda. Piyanoya uzanan elleri çaldýkça büyüdü, büyüdü, büyüdü. Sanki parmaklarý piyano tuþlarýna dokundukça uzadý. Parmaklar piyanonun bir uzantýsý haline geldi. Giderek piyano ile bütünleþti. Daha kýsa bir süre önce, sahnede yalnýz baþýna duran bu cansýz nesne birden hayat buldu. Canlandý. Müzik dilinde konuþmaya baþladý. Kurduðu müzik cümleleriyle bizleri farklý bir dünyaya “müzik gezegenine” taþýdý. Orkestrayla birlikte çok sesli, çok renkli bir müzikal dil oluþturdular. Eski zamanlara dair hikayeler anlattýlar, bizler de bu öyküleri dinlerken hayaller kurduk, dýþarýdaki gündelik yaþamýn dertlerinden, sorunlarýndan arýnmýþ olarak, kalbimizi ve beynimizi yeniledik.

Ýzmir Devlet Senfoni Orkestrasýný, genç ve yetenekli þeflerden biri olan Þef Ýbrahim Yazýcý yönetiyor. Çok genç, çok yetenekli, deneyimiyle her notayý hissediyor. Notalar ilk önce þefin kalbinden geçiyor sonra, orkestraya doðru akýyor. Orkestrayý büyülüyor, etkiliyor, peþinden sürüklüyor. Biz seyirci koltuklarýnda oturan faniler, fareli köyün kavalcýsýný takip ederek büyülü müzik diyarýna doðru çekiliyoruz.

Antonin Dvorak’ýn “Yeni Dünya” Senfonisinin son notalarý. Bir an sessizlik. Sonra alkýþlar, alkýþlar, alkýþlar. Havada, hala “Yeni Dünya” Senfonisinin notalarý uçuþuyor. Yumuþak, kýrýlgan notalardan dokunmuþ bir þal gibi bizi çevreliyor. Notalar üzerimde, elbisemin kývrýmýna sinmiþ, derimin üzerinden bir ýþýk seli gibi akarken salondan çýkýyorum. “Onca büyüleyici nota nereye gitmiþ olabilir?” diye düþünürken baþýmý kaldýrýyorum. Binlerce yýldýzla bezeli yumuþak bir Ýzmir Gecesi. Yýldýzlar sanki daha parlak, daha güçlü ýþýldýyormuþ gibi geliyor. Artýk o sihirli notalarýn nereye gittiðini biliyorum….










Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
'Kafkas Tebeþir Dairesi'nin Sebeb-i Hikmeti... ''
Uluslarararasý Ýzmir Festivali 20. Yaþýný Kutluyor.
Anton Çehov'dan Arthur Miller'a, Modern Zamanlarda Düþlerin
Ahmet Adnan Saygun"un Mirasýný Taþýyan Onurlu Bir Sanatçý : Rengim Gökmen
Ýlhan Berk"in Þiirleri ve Sait Faik"in Öykülerini Gravürde Eriten Adam: Fatih Mika
Commedia Dell"arte Ýþliði : Michele Guaraldo, Simone Campa ve Korsanlar
Cemal Süreya"dan "Üstü Kalsýn" : Hakan Gerçek
Aðýr Abla Cecilia"nýn Müridinden Faydalý Hayat Dersleri : Ayhan Sicimoðlu
Romanya Ulusal Tiyatrosundan Bir Baþ Yapýt : Fýrtýna
Shakepeare"den Verdi"ye : Falstaff Operasý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Varmýþ Hiç Yokmuþ
"Beni Ben mi Delirttim?" : Ferhan Þensoy
Ermiþler Ya da Günahkarlar, Ýyilik Ya da Kötülüðün Dayanýlmaz Lezzeti…
Sineklidað"ýn Efsanesi : Keþanlý Ali"nin Ýbretlik Öyküsü
Sahibinden Az Kullanýlmýþ "Ýkinci El" Stratejiler
Tek Kiþilik Oyunlarýn Efsane Ýsmi : Müþfik Kenter
Yaðmur Yaðýyor, Seller Akýyor, Kral Übü Camdan Bakýyor
Efes'li Herostratus ve 'Hukukun Üstünlüðü Ýlkesi'
Tanrýlarýn Takýlarý
Ruhi Su"nun Ýzinde : Köy Enstitüleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýbneler ve Çocuk Cesetleri [Þiir]
Komþu Çocuðu [Þiir]
Bir Bardak Soðuk Suyun Hatýrýna… [Þiir]
Ýhtiyaçtan [Þiir]
Deli mi Ne? [Þiir]
Sakýz Reçeli Seven Yare Mektuplar [Þiir]
Bir Nefes Alýp Verme Uzunluðunda… [Þiir]
Lord'umun Suskunluðunun Sebeb-i Hikmeti... [Þiir]
Pimpirikli Hanýmýn, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Þiir]
Yere Göðe Sýðamýyorum… [Þiir]


Seval Deniz Karahaliloðlu kimdir?

Bazý insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doðal bir ihtiyaçtýr. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatýmla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. Ýþte bu kadar basit.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doðru bilemem ama beyinsel olarak beslendiðim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla Ýlhan, Ýlber Ortaylý, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.