..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanın üç kuralı vardır. Ne yazık kimse bu kuralların neler olduğunu bilmiyor. -Somerset Maugham
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Öykü > Ortamsal > Mudi Beya




24 Aralık 2012
Ay Işığında Bir Temmuz Gecesi  
Mudi Beya
Ay, kucak gelişmez karakavakların ardına gizlenerek usul usul ilerlerken gölgeler uzuyor, gölgeler uzadıkça çevre şekilden şekile dönüşüyordu… Uyuz Ümmet, karakavakların gölgesinden yürüyerek, gürül gürül akmakta olan suyu atlayarak geçti. Su arkının boyunca uzayıp giden ip incecik yolağa düştü. Geceleyin yürürken, neyin nerede önüne çıkacağını eliyle koymuş gibi biliyordu. Biliyordu zira, geçen yılın haziran başından bu yana her gece değilse de haftanın iki, bazen üç günü yineliyordu bu geliş gidişi…


:AEHB:

İkinci Bölüm
Gündüzleri insan içinde bulunurken, geceleri bu tür davranışlar içine girdiğini göz önüne getirince, kendisinden utanıyordu. Evde deÜmmü Gülsüm’ le yüz yüze gelince, aynada kendisini görür gibi olduğundan, kendisinden iğrendiği için gözlerini sağa sola kaçırıyordu… İşin içine bir de karısına ve çocuklarına acıma duygusu karışınca, yaşamı büsbütün kararıyordu… Ondan sonra öfkesini, kendisini aşağılayarak gidermeyi yeğliyordu. Buna benzer duygu durumlarında sözünü, kendisinden başka kimseye geçiremediği için kendine kusuyordu kendi kinini… İçinden, ‘ benden koca, benden baba olursa, itlerde de vezir olur! , diye düşünerek başını kaldırıp aya baktı.
Ay, kucak gelişmez karakavakların ardına gizlenerek usul usul ilerlerken gölgeler uzuyor, gölgeler uzadıkça çevre şekilden şekile dönüşüyordu… Uyuz Ümmet, karakavakların gölgesinden yürüyerek, gürül gürül akmakta olan suyu atlayarak geçti. Su arkının boyunca uzayıp giden ip incecik yolağa düştü. Geceleyin yürürken, neyin nerede önüne çıkacağını eliyle koymuş gibi biliyordu. Biliyordu zira, geçen yılın haziran başından bu yana her gece değilse de haftanın iki, bazen üç günü yineliyordu bu geliş gidişi… Köylü, haziran başından eylül sonuna kadar bağda, bahçede eğreti damlarda ve üç direğin bir uçundan bağlanarak üç ayakla yere sabitlenen bu direklerin savanla kapatılarak ortaya çıkan, çatma denilen küçük kapalı yerlerde kalıyorlardı… Hali vakti yerinde olanlar, düzgün çadır kuruyor ve ya sağlam bağ evleri de yapıyordu… Uyuz Ümmet, yaz boyu bağlarda bahçelerde kalınan bu aylada bu ip incecik yolu iyi biliyor, o nenenle bir ağaca mağaca çarpmadan, şurasını burasını dala budağa takmadan ilerleyebiliyordu…
Ark boyu yol alırken, köye göçmeye iki ay gibi bir zaman var; bu zaman içinde her ne edip, eyleyip Halime’ yi tavlamanın yolunu bulmalıyım, diye düşünmeyi sürdürüyordu… Değilse, gene soğuk kış günlerinde düşler kurarak yaz aylarının gelmesini bekleyecekti. Zaten bıçak kemiğe dayanmadan karısı Ümmü Gülsüm ile birlikte yatmadığı için, it gibi titreyerek geçiriyordu uzun kış gecelerini… Halime’ yle köyde karşılaşması söz konusu olmadığından, umudunu yaz aylarına bağlamış bulunuyordu… Uyuz Ümmet, evvelki yılın ilkyazından bu beri Halime’ nin ateşine yanıyordu.Onu asma yaprağı toplarken irice bir öküzgözü çubuğunun karaltısında hacetini yaparken izlemişti geriden! Aynı gün ikindi vakti el ayak çekilince, Uyuz Ümmet yolunu o tarafa düşürerek Halime’ nin bokuna ve bokunun az ilerisinde küçük bir oyuk oluşturarak toprağa düşüp, sonra da toprak tarafından emilen sidik izine bile haz duyarak bakmıştı!... Tek yapmadığı erkek eşekler gibi, sidik yerini koklayarak burnunu havaya dikmediği kalmıştı!...Ancak bundan fazlasını yaptığı da söylenebilir pekâlâ! Erkek eşekler gibi yapmadı ama, hacetini Halime’ nin bokunun üstüne, sidiğini de onunkinin izine denk gelecek şekilde yapmıştı!...
İşte, çakıl dikenleri arasından kendisine doğru yaklaşan üst üste iki kurbağayla, evvelki yıl bağ bozumunda Halime’ nin bokuyla kendi bokunu üst üste düşündük sıra, aralarındaki benzeşmeden keyif almıştı!...Gene evvelki yıl, bu olaydan sonra bir gün süt sağımı sırasında Halime’ yle göz göze gelmiş de Uyuz Ümmet’ in başı dönmüştü… Sanki Halime, onu görünce yalanmış, yutkunmuş, sonra da kıçını sallayarak ‘ bir şeyler aranırcasına, yanından geçip gitmişti… Uyuz Ümmet, Halime’ ye fazlasıyla hak veriyordu. Yaşı otuzun üstüne çıktığı halde kısmeti açılmamıştı; o insan değil miydi? Nefsi yok, canı bir şey çekmez değildi ya!...Pekâlâ canı da çeker, gönlü de isterdi! Halime istedikten kelli, Ümmet Ağa olacağına Uyuz Ümmet olsundu, ne çıkar? Ümmet Ağa’ da olan, Uyuz Ümmet’ te yok değildi, nasıl olsa!...Hem de dik âlâsı vardı; o bir görsündü kendisindekini! İnşallah Halime’ ye sahip olacak ve buz gibi yatağını ısıttıracaktı. Üstelik ağa takımı, bir gün gelir varlığına güvenerek kıçına teper, başından gönderebilirdi… Bu düşünceler kafasında yoğrulurken, ‘ iyi ki, imam nikâhını icat etmişler, diye şükredesi geldi,neredeyse! Hele o günler bir gelsin, köyün imamı olacak deyyusa bir horoz kesmeyi de düşünecekti elbet!
......../...........



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın ortamsal kümesinde bulunan diğer yazıları...
Görme Engellinin Fendi Münasip Münasebattar' I Yendi
Görme Engellinin Fendi Münasip Münasebattar' I Yendi
Fanfinfon Çorbası
Abdülrezzak Holding 2
Abdülrezzak Holding (Altıncı Bölüm )
Abdülrezzak Holding
Abdülrezzak Holding
Abdülrezzak Holding 3
Abdülrezzak Holding (4. Bölüm )
Abdülrezzak Holding (Yedinci Bölüm )

Yazarın öykü ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Akşamdan Yazılan Mektup Sabahleyin Yazanı Tarafından Okunur Mu
İşte Geldi 8 Mart Bakın Neler Olacak
Ereğli Çamlıyayla 2015 Toroslar Geçişi
Öylesine Bir 8 Mart Yazısı
Kalleş Avrupalı!
Abdülrezzak Holding 1
Kriz Ortamında Ekonomik Garantili Konuk Ağırlama Önerileri
Genç Politikacı Adaylarına Öğütler!
Günlük: Kırkbirkere Maşşşahlah Tüüü! Tüüü! Tüüü!
Ona Öyle Demezler Peynir Ekmek Yemezler

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sıradışı Bir 8 Mart Kutlaması [Deneme]
Rabbiş Teyzemin Fanfinfon Macerası [Deneme]
Zevat Zerzevat Fiyat Vesaire… [Deneme]
Tezek İthalatı! [Deneme]
Muhteşem Bir Operasyon! [Deneme]
Günlük: [Deneme]
Milli Piyango Milyonerleri [Eleştiri]
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü [Eleştiri]
Gaz Bombası ve Basınçlı Su İle Saldırılması Olası Eylemlere Katılacak Olanların Dikkâtine! [Eleştiri]
Anlaşıldı Vehpi' Nin Kerrakesi veya Eşekten Düşen Karpuz [Eleştiri]


Mudi Beya kimdir?

Bilgisayar edinip İnternet ile yakından ilgilendiğim zamana kadar ülkemde okurdan çok yazarın varlığını düşünür ve bundan büyük kaygı duyardım. . . Uçsuz bucaksız olanakları bulunduğumuz odaya, ayağımıza getiren İnternetle tanııştıktan sonra, ülkemde okurdan çok yazarın olduğunu düşünmüyor, çok net biliyorum böyle olduğunu. Bunu bilmem, yukarıda sözünü ettiğim kaygılarımın katlanmasına neden oluyor. İçinde debelenmekte olduğumuz sorunların temelinde, okumayan bir toplum oluşumuzun katkısı sanıldığından daha daha çok diye düşünüyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Jack London, Ernest Hemingway, Gogol, Zola, Aziz Nesin, Nazım Hikmet ve daha başkaları...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mudi Beya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.