..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Alp Þahin




8 Eylül 2019
Cumhurbaþkaný  
Alp Þahin
Dilerim Türkiye cumhuriyeti ilelebet payidar kalýr.


:HEG:
Küçüklüðümden beri en anlamadýðým, en etkisiz ve de en yetersiz gördüðüm mevki cumhurbaþkanlýðýydý. Muhtarýn görevlerini say derlerdi. Muhtarýn görevleri bitmezdi. Belediye baþkaný, vali, bakan ve milletvekilinin görevleri ise yýldýzlanarak on maddeyi bulurdu. En önemli koltuk olan baþbakanlýk desen, bizlere küçük yaþlarda kýsaca anlatýlýr ama özetle baþbakan ne derse ülke o yolu izler düþüncesi aþýlanýrdý.

Yine de cumhurbaþkanýna ve de onun görevlerine baktýðýmda aklýmda kalan tek görevi sanýrým veto etme yetkisinin bulunmasýdýr. Oldu da meclis bir yasa tasarýsýnda karar kýldý, cumhurbaþkaný da veto etti, ikinci kez ayný tasarý önüne gelirse o kararý imzalamak zorundaydý. Bu durum iþte eskiden çok canýmý sýkardý. Kardeþim! Madem yetkin bir kere veto etmeyle sýnýrlý, zaten ikincisinde iktidar partisinin çoðunluðu ile tekrar kabul edilecek, niye en baþta sýkýntý çýkarýyorsun ki derdim. Yaþlandým, yaþ aldým, biraz da araþtýrdým… Þimdi tekrar düþündüðümde aslýnda Mustafa Kemal’in yarattýðý sistemin çok manidar, akýl ve vicdan dolu olduðuna kanaat verdim.

Neyse, neyse oraya sonra geleceðiz ama þimdi günümüze bir bakalým. Ülkemizin adý ne? Türkiye. Bu kadar mý? Hayýr tabi ki. Ülkemizin tam adý Türkiye Cumhuriyeti. Ülkemizin þu anda yani 2019 yýlýnda Cumhurbaþkaný kim? Ahmet Necdet Sezer. Eee evet. Ülkemizde eðer cumhurbaþkanlýðý mevkisi devam etseydi bu kiþi Ahmet Necdet Sezer olacaktý. Eee? Ülkede cumhurbaþkaný yok mu? Var. Fakat bir o kadar da yok. Nasýl mý?

Þimdi ülkemizdeki þu anki durum þöyle… Cumhurbaþkaný; baþbakanýn yetkileriyle donatýlmýþ olup dolayýsýyla sanki bir baþbakan gibi bir partiye, bir düþünceye ve de bir tarafa ait. Ayný þekilde cumhurun yani cumhuriyetin baþkaný olduðu için de ülkedeki yani cumhuriyetteki hemen hemen her alanýnda tüm yetkiye sahip. Onun bu yetkilerine nazaran bir de ayýp olmasýn diye týkýndýrýk ve de yetkisi kendi halký tarafýndan sýnýrlandýrýlmýþ öylesine bir meclis var. Meclistekiler de, ne kadarý cumhuriyetçi bilinmez ama ya o baþkanýn düþüncesinde ya da ondan menfaat peþinde… Bu yüzden gün sonunda güç haliyle tek bir ideada yani tek bir tarafta toplanmýþ durumda.

Güç; tek bir tarafta toplandýðý için gerçekten cumhurun yani cumhuriyetin baþkaný mantýken var mý? Tabi ki yok. Çünkü cumhurun baþkaný partisiz olmalý. Parti – idea – deðer gibi deðerlerden ýrak sadece salt ülke bekasý için mücadele etmeli. Fakat ülkemizde milletin kararý adý altýnda yedi kere sekize onaltý cevabý veren, Allah – Muhammed ve vatan aþkýyla her Allah diyeni müslüman sanýp onlara boyun eðen naif vatandaþlarýmýz, bakarayla makarayla katakulliye getirildiði için iktidar partisinin baþkaný ayný zamanda da cumhurun baþkaný… Dolayýsýyla kim olduysa ya da olacaksa olursa olsun öncelikli olarak kendi düþüncesinin savunucusu olduðu ve olacaðý için; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal’in belirtmiþ olduðu cumhuriyetçilik, laiklik, devletçilik, milliyetçilik, inkilapçýlýk ve de halkçýlýk düþüncelerini anlama, kavrama ve de uygulamada bazý problemler yaþayabilir.

Sanýyorum yaþýyor ki iki yazýya, iki tweete tüm güç kendisinde diye insanlar dokuz – on seneye kadar hapis yatýyor. Sanýyorum ki insanlar hamam böceðinden bile korkacak kapasitede olan ana muhalefet liderinin partisinde olan Ýstanbul belediye baþkanýndan umut bekler hale geliyor. Sanýyorum ki insanlar baþkentin belediye baþkaný sayesinde biraz daha özgür dolaþabiliyor, kendi olabiliyor.

Toparlayacak olursam cumhuriyetin yani cumhurun baþkaný Mustafa Kemal Atatürk ve Ahmet Necdet Sezer gibi büyük aðabeylerden olmalý. Küçük bir yanlýþýnda, bir nevi yanlýþ ve zararlý olabilecek yasa tasarýnda sana hemen ceza vermek yerine seni uyarmalý, bak burayý yanlýþ yapmýþsýn sanki, tekrar bir kontrol et istersen diyerek seni kollamalý. Asla seni özgürlüðünden de alýkoymamalý. Sadece uyarmalý, doðru yolda ýþýk tutmalý… Böylelikle bizlerden de kendileri gibi doðru insanlar yaratmalý.

Sen ”cumhurbaþkanlýðý” sistemi ve mantýðýný ta o zamanlarda görüp yarattýn Mustafa Kemal… Sen gençlik yýllarýmda hiç sesini çýkarmayýp cumhuriyeti ve cumhuriyet hazinesini sessiz sessiz yükselttin Ahmet Necdet Sezer… Ýkinizde övülmek istemediniz, gerekeni yaptýnýz ve tarihte yerinizi aldýnýz. Ben yani sizlerin naçizane vatandaþýnýz Alp Þahin olarak þimdilerde esas deðerinizi anladým… Ýkinize ve de sizin gibilere teþekkürler. Dilerim Türkiye cumhuriyeti ilelebet payidar kalýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Liderlik
Bir Baþka Reis
Neden Muharrem Ýnce?
Cumhuriyet Kadýndýr
Emrah Serbes'e...
Ahmet Necdet Sezer
Yazýk
Olmadý Be Ümit Özdað
Akp Kurtarýlmadan Türkiye Kurtarýlmaz
Zaman

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Komplo Teorileri No: 828
Ehl-i Beyt Tadýnda
Kötüler ve Ýyiler
Vargas ve Fazlasý
Buruk 30 Aðustos
Sensizlik
31 Mart 2024 Yerel Seçim Sonuçlarý
Yedi Düvel
Bezgin Kahraman
Ýsrail ve Hamas

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Öngörü [Þiir]
Müslüman [Þiir]
Seçim [Þiir]
Üç Ýlahi Din [Þiir]
Vatan [Þiir]
Sümükdaroðlu [Þiir]
Dedekuþ [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Oysa Yozlasir Herkes [Öykü]
Karmaya Daha Var [Öykü]


Alp Þahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.