..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarına verdiği addır. -Oscar Wilde
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Sanat ve Sanatçılar > Seval Deniz Karahaliloğlu




21 Şubat 2008
Ruh Çatlağından Sızan Renkler: Habip Aydoğdu  
Ne diyor ressam “hesaplaşma bittiğinde giden gitmiştir.”

Seval Deniz Karahaliloğlu


Kendi döngüsü ve kurgusu içinde sıkışan, boğulan, debelenen ruhlara iyi gelecek ruh çatlağı. Ruh çatlağından sızan renkler hayata bir güzelleme. Arada ceee diyen küçük beyaz lekeler. Yaramaz çocuklar gibi siyahların koyu karanlıkların ardından göz kırpışlar, diğer renkleri sobelemeler. Hep şu yaramaz beyaz lekeler. Karanlık ruhlara iyi gelecek ruh çatlakları. Ne kadar çok olurlarsa o kadar iyi. Ne kadar derin açılırsa ağızları ne kadar sızarsa hayata o kadar iyi.


:BECI:
Ruh Çatlağından Sızan Renkler: Habip Aydoğdu

Seval Deniz Karahaliloğlu

Ruh çatlağından sızan renkler. Pembeler, kırmızılar, sarılar. Artık duygular hangi yöne akarsa. Kimin yolu kiminle kesişirse. Kapalı havalarda bulutun ardından sızan ışıklar gibi. Siyaha doğru gidişler, kırmızıya dönüşler. Hayata iliştirilen siluetler, gül goncaları. Hep siyaha olmaz ya, kırmızıya, portakal çiçeklerine de durur hayat.

Kendi döngüsü ve kurgusu içinde sıkışan, boğulan, debelenen ruhlara iyi gelecek ruh çatlağı. Ruh çatlağından sızan renkler hayata bir güzelleme. Arada ceee diyen küçük beyaz lekeler. Yaramaz çocuklar gibi siyahların koyu karanlıkların ardından göz kırpışlar, diğer renkleri sobelemeler. Hep şu yaramaz beyaz lekeler. Karanlık ruhlara iyi gelecek ruh çatlakları. Ne kadar çok olurlarsa o kadar iyi. Ne kadar derin açılırsa ağızları ne kadar sızarsa hayata o kadar iyi.

Mesela, karanlıkları yumuşatacak. Renkleri, duyguları, kim bilir siluetleri değiştirecek, dönüştürecek. Silik olanı ön plana çıkaracak. Hatların o keskin bıçak ağzını yumuşatıp eritecek. Belki bıçakları değil ama etkilerini bile yumuşatsa az şey mi şu ruh çatlağından sızan yaramaz, sobeci pırıltılar.

Pırıltılar aceleci. Sorumlulukları var. Çok işi var pırıltıların. Daha başıboş ruhları arayıp bulacak, bir birine bağlayacak, gereksiz safraları atacak, temizleyecek, yeşertecek. Sonra belki de bir kadın ve bir erkek silueti öpüşürken kırmızılarla sarmalayacak, fonu yumuşatıp eritip, ışıtıp ona bir parça rüya katacak. Ah, şu küçük pırıltılar. Ne kadar çok işleri var.

Sonra koyu renkler açığa, umuda, ışığa duracak. Ruhlarda bir bahar temizliği olacak. Söz gelimi sarı kırmızıya göz kırpacak, alttan alta belki biraz mavi, belki biraz yeşil hafiften kıvıl kıvıl, kımıl kımıl yüreğimizi hoplatacak. Renkler, ışık, siluetler karanlıklar arasından parça parça dağılacak, ruh çatlağından hayata süzülecek.

Bir leke, bir çizgi, bir ışık. Sen pırıltıyı takip et. Beyazın üzerinde gülümseyen renk seni gerçeğe götürecek. Kararmış siluetleri boş ver. Cesur ol. Resmin dışına çık. Kaldır kafanı. Bak. Bak mavi. Kocaman bir mavi. Ötede hareketli beyaz lekeler. Kanat çırpan çizgiler. Çizgiler, beyaz lekelere karışır. Mavinin üzerinde çırpınır, dalgalanır, durulur, aheste gezinir, sonra çizgi olur gider. Maviye maceralı bir hat çeker. İz düşümleri resme yansır. Bu iz düşümleri seni beyaza, resme götürür. Orada artık fazlalıklara, safralara yer yok.

Ne diyor ressam “hesaplaşma bittiğinde giden gitmiştir.”

Artık ne karanlıklar, ne lekeler, ne de siluetler var. Orada gördüğün sadece sensin. Senin yüzün. Senin kendi ruh çatlağından yansıyanlar.

Her özgür ruh kendi ruh çatlağından yansıyanları, Habip Aydoğdu’nun resimlerinde, Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür Merkezi Sanat Galerisinde düzenlenen sergide görebilir. “İzler – İç Dökümleri” başlığı altında sergilenen tablolar, sizleri gerçeğin kurgusu altında gizlenen “saklı gerçeklere” götürüyor. Bir an sadece bir “yabancılaşmadan”, “gerçeğin anlık algılanışına” kayıyor, sonra bir “bozkırda” hayal ediyorsunuz kendinizi. Belki zaten oradasınız ya da “deniz seviyesinde” bir yerlerde. Eğer serin bir yaz akşamüstünde takılı kaldıysanız “antik bir yalnızlık” sarmalar sizi. Sonra birden apansız “soluklar bir at olur”, “semaya” uçar. Her şey hayal dünyanıza ve ruh çatlağından sızanlara bağlı. Ressam sadece küçük bir pırıltı veriyor size. Pırıltının ucunu koyuverdiniz mi gerisi kendiliğinden geliyor.

Böylesine güzel bir serginin düzenlenmesini ve değerli sanatçıların eserlerinin halkla buluşmasını sağladığı için Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ’a da teşekkür etmek lazım. Sanatı ve sanatçıyı destekleyenlerin hemen hemen hiç kalmadığı günümüzde, Muzaffer Tunçağ’ın sanata ve sanatçıya verdiği samimi destek kutlanmaya değer.

Evet, dış dünyanın boğuşması sizi sıktıysa, “kör kursağa bir lokma koşusunda” debelenmekten yorulduysanız, yorgun ve incinmiş ruhlar için Habip Aydoğdu’nun “ruh çatlağından sızan renkleri” size iyi gelecek. 21 Mart 2008 tarihine kadar Güzelyalı Kültür Merkezi Sanat Galerisinde, koşuşturmalı bir günün sonunda, safraları dışarıda bırakıp ruhlarınızı Habip Aydoğdu’nun resimlerinde dinlendirebilirsiniz.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sanat ve sanatçılar kümesinde bulunan diğer yazıları...
'Kafkas Tebeşir Dairesi'nin Sebeb-i Hikmeti... ''
Uluslarararası İzmir Festivali 20. Yaşını Kutluyor.
Anton Çehov'dan Arthur Miller'a, Modern Zamanlarda Düşlerin
Ahmet Adnan Saygun"un Mirasını Taşıyan Onurlu Bir Sanatçı : Rengim Gökmen
İlhan Berk"in Şiirleri ve Sait Faik"in Öykülerini Gravürde Eriten Adam: Fatih Mika
Commedia Dell"arte İşliği : Michele Guaraldo, Simone Campa ve Korsanlar
Cemal Süreya"dan "Üstü Kalsın" : Hakan Gerçek
Ağır Abla Cecilia"nın Müridinden Faydalı Hayat Dersleri : Ayhan Sicimoğlu
Romanya Ulusal Tiyatrosundan Bir Baş Yapıt : Fırtına
Shakepeare"den Verdi"ye : Falstaff Operası

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir Varmış Hiç Yokmuş
"Beni Ben mi Delirttim?" : Ferhan Şensoy
Ermişler Ya da Günahkarlar, İyilik Ya da Kötülüğün Dayanılmaz Lezzeti…
Sineklidağ"ın Efsanesi : Keşanlı Ali"nin İbretlik Öyküsü
Sahibinden Az Kullanılmış "İkinci El" Stratejiler
Tek Kişilik Oyunların Efsane İsmi : Müşfik Kenter
Yağmur Yağıyor, Seller Akıyor, Kral Übü Camdan Bakıyor
Efes'li Herostratus ve 'Hukukun Üstünlüğü İlkesi'
Tanrıların Takıları
Ruhi Su"nun İzinde : Köy Enstitüleri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
İbneler ve Çocuk Cesetleri [Şiir]
Komşu Çocuğu [Şiir]
Bir Bardak Soğuk Suyun Hatırına… [Şiir]
İhtiyaçtan [Şiir]
Deli mi Ne? [Şiir]
Sakız Reçeli Seven Yare Mektuplar [Şiir]
Bir Nefes Alıp Verme Uzunluğunda… [Şiir]
Lord'umun Suskunluğunun Sebeb-i Hikmeti... [Şiir]
Pimpirikli Hanımın, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Şiir]
Yere Göğe Sığamıyorum… [Şiir]


Seval Deniz Karahaliloğlu kimdir?

Bazı insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doğal bir ihtiyaçtır. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatımla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. İşte bu kadar basit.

Etkilendiği Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doğru bilemem ama beyinsel olarak beslendiğim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla İlhan, İlber Ortaylı, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloğlu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.