..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Iþýk verirseniz, karanlýk kendiliðinden yitecektir. -Erasmus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Fantastik > Yaver ARANCIOÐLU




10 Haziran 2023
Sihirli Kutu: Bir Hayal Kurbanýnýn Hikayesi  
Hayal Gücünün Esiri Olan Bir Çocuðun Maceralarý

Yaver ARANCIOÐLU


Hayal gücü çok kuvvetli olan Rýza, sihirli bir kutu bulur ve hayal ettiði her þeyi gerçek yapabileceðini düþünür. Ama bu sihirli kutu onu kandýrýr ve hayallerinin gerçeðe dönüþtüðünü sanmasýna neden olur. Rýza, hayallerinin peþinden koþarken, gerçek dünyadan uzaklaþýr ve kendini tehlikeye atar. Tek arkadaþý Baki ise onu durdurmaya çalýþýr ve gerçeklere döndürmeye çalýþýr. Bu fantastik, psikolojik ve macera dolu hikaye, hayal ile gerçek arasýndaki ince çizgiyi sorguluyor ve hayal kurbanlarýnýn dramýný anlatýyor.


:FAC:
Rýza, Eskiþehir’in bir köyünde yaþayan, hayal gücü çok kuvvetli bir çocuktu. Her zaman farklý þeyler hayal eder, bunlarý zihninde canlandýrýr ve kendini o hayallerin içindeymiþ gibi hissederdi. Bazen uçan bir araba sürer, bazen uzaylýlarla savaþýr, bazen de süper kahraman olurdu. Bu hayaller ona çok eðlenceli gelirdi, ama ayný zamanda onu gerçek dünyadan uzaklaþtýrýrdý. Çünkü Rýza’nýn hayal ettiði þeylere o kadar çok inanýrdý ki, gerçek olanla olmayaný ayýrt edemez hale gelirdi. Rýza’nýn tek arkadaþý Baki’ydi. Baki de Rýza gibi hayal gücü kuvvetli bir çocuktu, ama o daha gerçekçiydi. Rýza’nýn hayal ettiði þeyleri dinler, ona katýlýr, ama ayný zamanda onu gerçeklere döndürmeye çalýþýrdý. Baki, Rýza’nýn hayal ettiði þeylere tepki vermesinin normal olmadýðýný düþünürdü. Çünkü Rýza, hayal ettiði þeyleri gerçekmiþ gibi yaþardý. Mesela uçan bir araba sürdüðünü hayal ettiðinde, ellerini direksiyon gibi tutar, ses çýkartýr ve yolda giderken diðer arabalara korna çalar, insanlara el sallar ve hatta bazen kaza yapardý. Ya da uzaylýlarla savaþtýðýný hayal ettiðinde, eline bir sopayý silah gibi alýr, havaya ateþ eder, baðýrýr ve yere yuvarlanýr, kanlar içinde kaldýðýný söylerdi. Ya da süper kahraman olduðunu hayal ettiðinde, pelerinini takar, gökyüzüne bakar ve uçmaya baþlar, ama aslýnda sadece zýplar ve düþerdi. Baki, Rýza’nýn bu davranýþlarýný görünce hem endiþelenir hem de gülerdi. Ona bunlarýn sadece hayal olduðunu, gerçek olmadýðýný söylerdi. Ama Rýza ona inanmazdý. Ona göre bunlar çok gerçekti ve beyni onu yanýltmazdý. Baki ise bunun beynin kendini kandýrmasý olduðunu düþünürdü.

Bir gün Rýza ve Baki okuldan eve dönerken yolda ilginç bir þeyle karþýlaþtýlar. Bir aðacýn altýnda büyük bir kutu vardý ve üzerinde “Sihirli Kutu” yazýyordu. Kutunun yanýnda da bir not vardý: “Bu kutu sihirli bir kutudur. Ýstediðiniz her þeyi hayal edebilir ve kutunun içinden çýkartabilirsiniz. Ama dikkatli olun! Hayalleriniz gerçeðe dönüþebilir!” Rýza bu notu okuyunca çok heyecanlandý. Bu onun için bulunmaz bir fýrsattý. Hayal ettiði her þeyi gerçek yapabilirdi. Hemen kutuyu açtý ve içine baktý. Kutunun içi boþtu ama Rýza bunu umursamadý. Çünkü ona göre kutunun içi istediði her þeyi yapabilen sihirli bir güçle doluydu. Baki ise bu notu okuyunca çok þüphelendi. Bu onun için çok saçma bir þakaydý. Hayal ettiði her þeyi gerçek yapabilen bir kutu olamazdý. Kutuyu açtý ve içine baktý. Kutunun içi boþtu ve Baki bunu bekliyordu. Çünkü ona göre kutunun içi sadece hava ile doluydu. Rýza, Baki’ye dönüp “Haydi, istediðimiz her þeyi hayal edelim ve kutudan çýkartalým!” dedi. Baki ise “Bu bir saçmalýk, böyle bir þey olamaz. Haydi gidelim, bize zaman kaybettiriyorlar” dedi. Ama Rýza onu dinlemedi. Kutunun baþýnda oturdu ve hayal etmeye baþladý. Önce uçan bir araba hayal etti ve kutudan çýkardý. Sonra uzaylýlarla savaþmak için bir silah hayal etti ve kutudan çýkardý. Sonra da süper kahraman olmak için bir kostüm hayal etti ve kutudan çýkardý. Bütün bunlarý yaparken çok mutlu oldu ve hayallerinin gerçek olduðunu düþündü. Baki ise bunlarý izlerken çok þaþýrdý ve korktu. Çünkü Rýza’nýn hayal ettiði þeyler gerçekten de kutudan çýkýyordu. Ama nasýl olabilirdi? Bu bir sihir miydi? Yoksa beyni mi onu yanýltýyordu? Baki, Rýza’nýn yanýna gitti ve ona “Rýza, ne yapýyorsun? Bu þeyler gerçek deðil, bunlar sadece hayal! Lütfen dur, bu tehlikeli!” dedi. Ama Rýza onu duymadý. Çünkü o çok eðleniyordu ve hayallerinin gerçek olduðunu hissediyordu.

Rýza, uçan arabasýna bindi ve Baki’yi de yanýna aldý. Baki istemese de Rýza onu zorla arabaya soktu ve uçmaya baþladý. Rýza, uçan arabayla gökyüzünde dolaþýrken çok keyifliydi. Ama Baki çok korkuyordu ve inmek istiyordu. Rýza, Baki’ye “Bak, ne kadar güzel! Hayal ettiðim her þey gerçek oldu! Bu sihirli kutu harika!” dedi. Baki ise “Rýza, lütfen dur! Bu gerçek deðil, bu bir hayal! Bu sihirli kutu bizi kandýrýyor!” dedi. Ama Rýza ona inanmadý. Ona göre bu çok gerçekti ve beyni onu yanýltmazdý. Baki ise bunun beynin kendini kandýrmasý olduðunu düþünüyordu.

Rýza, uzaylýlarla savaþtýktan sonra süper kahraman olmak istedi. Süper kahraman olmak için kostümünü giydi ve uçan arabayla Dünya’ya geri döndü. Baki ise bunu engellemeye çalýþtý ama baþaramadý. Rýza, Dünya’ya vardýðýnda insanlarý kurtarmak için harekete geçtiðini sandý ve her yere koþmaya ve uçmaya baþladý. Ama aslýnda insanlara zarar veriyordu ve kaos yaratýyordu. Rýza, insanlarý kurtardýðýný düþünerek mutluydu ama aslýnda insanlar ondan korkuyor ve nefret ediyordu. Baki ise bunu görünce çok utandý ve piþman oldu. Rýza’ya “Rýza, ne yapýyorsun? Bu insanlarý kurtarmak deðil, bunlar insanlarý incitmek! Sen bir süper kahraman deðil, bir canavar! Lütfen dur, bu tehlikeli!” dedi. Ama Rýza onu duymadý. Çünkü o çok eðleniyordu ve hayallerinin gerçek olduðunu hissediyordu.

Rýza, süper kahramanlýk yaparken sihirli kutunun yanýna geldi. Kutunun üzerindeki notu tekrar okudu. “Bu kutu sihirli bir kutudur. Ýstediðiniz her þeyi hayal edebilir ve kutunun içinden çýkartabilirsiniz. Ama dikkatli olun! Hayalleriniz gerçeðe dönüþebilir!” Rýza bu notu okuyunca daha da heyecanlandý. Bu kutu sayesinde hayal ettiði her þeyi gerçek yapabilirdi. Hemen kutuyu açtý ve içine baktý. Kutunun içi boþtu ama Rýza bunu umursamadý. Çünkü ona göre kutunun içi istediði her þeyi yapabilen sihirli bir güçle doluydu. Baki ise bu notu okuyunca daha da þüphelendi. Bu not çok saçmaydý ve tehlikeliydi. Hayal ettiði her þeyi gerçek yapabilen bir kutu olamazdý. Kutuyu açtý ve içine baktý. Kutunun içi boþtu ve Baki bunu bekliyordu. Çünkü ona göre kutunun içi sadece hava ile doluydu.

Rýza, kutuya bakarken son bir hayal daha etmek istedi. En büyük hayalini gerçekleþtirmek istedi. Dünyanýn hakimi olmak istedi. Bunu hayal etti ve kutudan çýkardý. Sonra da kendine bir taç taktý ve eline bir asa aldý. Artýk dünyanýn hakimi olduðunu düþündü ve buna göre davranmaya baþladý. Herkese emirler vermeye, istediklerini yapmaya, istemediklerini yok etmeye baþladý. Ama aslýnda dünyanýn hakimi deðildi, sadece kendini öyle sanýyordu. Baki ise bunu görünce çok kýzdý ve çaresiz hissetti. Rýza’nýn son hayalini duyunca ona “Rýza, ne yapýyorsun? Bu en büyük saçmalýk, bunlar gerçek deðil, bunlar sadece hayal! Lütfen dur, bu çok tehlikeli!” dedi. Ama Rýza ona inanmadý. Ona göre bu çok gerçekti ve beyni onu yanýltmazdý.

Baki, Rýza’nýn son hayalini duyunca artýk dayanamadý ve ona karþý gelmeye karar verdi. Ona “Rýza, seninle artýk arkadaþ olmak istemiyorum. Sen çok deðiþtin. Sen artýk hayal ettiðin þeyleri gerçek sanan bir delisin. Seni durdurmak için elimden geleni yapacaðým!” dedi. Rýza ise bunu duyunca çok þaþýrdý ve üzüldü. Ona “Baki, nasýl böyle diyebilirsin? Ben senin arkadaþýným. Sen benimle eðlenmen gereken bir oyun oynadýðýmýzý anlamýyor musun? Ben sadece hayal ettiðim þeyleri gerçek yapan bir sihirbazým. Seni durdurmak için ne yapabilirsin ki?” dedi. Baki ise ona “Seninle oynamýyorum Rýza, seninle savaþýyorum. Sen sadece hayal ettiðin þeyleri gerçek sanan bir sihirbaz deðil, sen bir hayal kurbanýsýn. Seni durdurmak için yapabileceðim tek þey, senin hayallerini yok etmek!” dedi. Sonra da Rýza’nýn elindeki asayý kaptý ve kýrdý. Rýza’nýn taçýný da çýkarttý ve attý. Sonra da sihirli kutuyu aldý ve yere fýrlattý.

Baki bunlarý yapýnca, Rýza’nýn hayal ettiði her þey yok oldu. Uçan araba, silah, kostüm, taç, asa… Hepsi kayboldu. Rýza ise bunlarý görünce çok þaþýrdý ve korktu. Çünkü hayallerinin gerçek olduðunu düþünüyordu. Ama birden bire hepsi yok oldu. Baki ise bunlarý görünce çok sevindi ve rahatladý. Çünkü hayallerinin gerçek olmadýðýný biliyordu. Ama birden bire hepsi yok oldu.

Rýza, hayallerinin yok olduðunu görünce aðlamaya baþladý. Ona “Baki, ne yaptýn? Hayallerimi neden yok ettin? Onlar benim her þeyimdi! Onlar benim gerçeðimdi!” dedi. Baki ise ona “Rýza, senin hayallerin gerçek deðildi, bunlar sadece hayaldi! Onlar senin her þeyin deðildi! Onlar senin yalanýndý!” dedi. Sonra da ona “Rýza, lütfen kendine gel! Bu sihirli kutu seni kandýrýyordu! Bu kutu sihirli deðil, bu kutu tehlikeli! Bu kutu senin beynini yanýlttý! Bu kutu senin hayal kurbanýn oldu!” dedi.

Rýza, Baki’nin sözlerini duyunca önce anlamadý. Ama sonra yavaþ yavaþ anlamaya baþladý. Hayallerinin gerçek olmadýðýný fark etti. Beyninin kendini kandýrmasýna izin verdiðini fark etti. Sihirli kutunun ona zarar verdiðini fark etti. Hayal kurbanýnýn olduðunu fark etti.

Rýza, bunlarý fark edince çok piþman oldu ve utandý. Baki’ye dönüp “Baki, haklýsýn… Ben çok aptalmýþým… Ben çok yanlýþ yapmýþým… Ben çok üzgünüm… Beni affet…” dedi. Baki ise ona “Rýza, üzülme… Ben seni anlýyorum… Ben seni seviyorum… Ben senin arkadaþýným…” dedi.

Sonra da onu sarýlýp teselli etti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn fantastik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atlantis'in Sýrrý - 4
Atlantis'in Sýrrý - 3
Atlantis'in Sýrrý - 1
Atlantis'in Sýrrý - 2

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kontrolü Býrakmak
Ali’nin Hikayesi: Nükleer Füzyon Reaktörü Projesi
Yaratýcýlar - 1
Arkhe: Evrenin Sýrrý
Zeynep’in Felsefe Macerasý
Ayla’nýn Yolculuðu - 1
Hikmetli Adamýn Dersi
Yaratýcýlar - 2
Ayla’nýn Yolculuðu - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yaþamak Nedir? Uyanýþ ve Evrensel Bilinç Yolculuðu [Deneme]
Torpil: Türkiye’nin Nobel Ödülü Engeli [Deneme]
Asgari Ücretle Yaþamak Mümkün Mü? Türkiye’de Ýþçilerin Durumu [Eleþtiri]
Kapitalist Deðerlerin Anadolu Coðrafyasýnda Yarattýðý Erozyon [Ýnceleme]
Beslenme: Saðlýk Ýçin Bir Zorunluluk Mu Yoksa Bir Lüks Mü? [Ýnceleme]
Göçün Baðýrsak Mikroflorasý Üzerindeki Etkileri: Suriyeli Göçmenler Örneði [Bilimsel]
Biliþsel Þemalarýn Dönüþtürülmesiyle Beslenme ve Kilo Arasýndaki Ýliþkinin Ýncelenmesi [Bilimsel]


Yaver ARANCIOÐLU kimdir?

Gýda, Saðlýklý Beslenme, Felsefe ve Sosyoloji Tutkunu Bir Yazar: Yaver Arancýoðlu Merhaba, benim adým Yaver Arancýoðlu. Sizlere kendimi tanýtmadan önce, bu blogda neler bulacaðýnýzdan bahsetmek istiyorum. Saðlýklý beslenme, felsefe ve sosyoloji benim tutkularým. Bu blogda bu konularda yazdýðým öykü, inceleme ve eleþtirileri sizlerle paylaþacaðým. Bu konulara ilgi duyan veya duymak isteyen herkesi yazýlarýmý okumaya davet ediyorum. Yazmak ve okumak benim hayatýmýn vazgeçilmezleri. Yazarken kendimi ifade ediyor, okurken yeni dünyalar keþfediyorum. Yazmaya çocukluðumdan beri ilgi duyuyorum. Ýlk öykümü 10 yaþýnda yazdým. Öykü, þiir, eleþtiri, deneme… Bu türlerde yazmayý seviyorum. Çünkü her biri bana farklý bir yaratýcýlýk alaný sunuyor. Siz de bu türleri seviyor veya merak ediyorsanýz, yazdýklarým size hitap edebilir. Bir dönem bir gazetede yazarlýk yaptým. Orada edindiðim deneyimler sayesinde hem yazma becerimi geliþtirdim hem de farklý konularda bilgi sahibi oldum. Ayrýca Suriye’den Türkiye’ye baþlayan göçler ile yerinden edilmiþ insanlar üzerine Birleþmiþ Milletler Uluslararasý Göç Kuruluþu adýna çalýþma yaptým. Bu çalýþma benim için çok önemliydi. Çünkü göç eden insanlarýn yaþadýklarý zorluklarý, umutlarýný, hayal kýrýklýklarýný yakýndan gördüm ve onlara yardýmcý olmaya çalýþtým. Türkiye’nin Kars þehrinde dünyaya geldim. Ýlkokuldan liseye kadar tüm eðitimimi Ýstanbul’da aldým. Üniversite eðitimimi Tekirdað, Edirne ve Ýstanbul’da tamamladým. Ýstanbul – Sosyoloji bölümünü Yüksek Onur derecesi ile bitirdim. Evliyim ve genellikle Türkiye’de yaþýyorum. Yaklaþýk bir yýl Azerbaycan’da yaþadým. Ýnsanlar ile iletiþim kurmayý ve farklý insanlar ve kültürler ile tanýþmayý seviyorum. Ahþap yakma, taký tasarým, baðlama çalmayý seviyorum. Toplumu ve insaný ilgilendiren neredeyse tüm konulara merak duyuyorum. Bu blogda sizinle düþüncelerimi, duygularýmý, deneyimlerimi ve hayallerimi paylaþmak istiyorum. Umarým yazdýklarým sizin de ilginizi çeker ve merak uyandýrýr. Beni takip etmeye devam edin.

Etkilendiði Yazarlar:
George Orwell, Aldous Huxley, Suzanne Collins, H.G. Wells, Jules Verne


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yaver ARANCIOÐLU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.