..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Hulki Can Duru




20 Aralýk 2010
"Hamalca" Türkiye Büyük Millet Meclisi Kürsüsünde!  
Hulki Can Duru
Bazý milletvekillerinin kendi aþiret dilleriyle TBMM kürsüsünden konuþmalarýný duymamýz iyi oldu. Bu "tanýmlanamayan" kaba dili (!) ben küçükken hep hamallardan duyardým ve hamallarýn kendi aralarýnda "hamalca" konuþtuðunu sanýrdým. Meðersem öyle deðilmiþ !


:AGBD:
Lisede Vartanuþ isminde bir kýz arkadaþým vardý. Vartanuþ Ermenicede "gül goncasý" demekmiþ. "Hangisi gül, hangisi gonca" dedim? "Vart" gül demekmiþ ! VART ??? Öyle bir gülmüþtüm ki çok bozulmuþtu. Caným güle "vart" denir mi be kýzým? Yoksa karanfile de "zart" mý diyorsunuz? Ýnsaf yahu insaf ! Yani örneðin Ermeni olsaydý Abdullah Vart mý diyecektik? Böyle bir dil olsa ne olur olmasa ne olur?

Londra'nýn varoþlarýnda konuþulan "Kakni" (Cockney) denilen yerel bir dil vardýr. Bu bir çeþit kaba ve argo bir Ýngilizce'dir. Ýmdi Ýngiliz Kraliçesinin bu dili ikinci resmi dil olarak ilan edip eðitim ve öðretimi "Kaknice" yaptýrmasý söz konusu olabilir mi? Kraliçenin böyle bir iþe kalkýþmasý ancak onun iyice tozuttuðunun bir göstergesi olabilir! Tam tersi o kötü dili konuþanlar o dilden kurtulmaya ve bir Londralý gibi konuþmaya çalýþýrlar.

Fransa'da da bir çok yerel taþra dili ve aðýz vardýr. Ama o diller (!) okutulmaz, öðretilmez hatta konuþulmaz bile. Fransýzlar Parisli gibi konuþmaya çabalar. Ulusal marþlarý (Marseyez) Marsilya'dan çýktýðý için Marsilya aðzýný ikinci resmi dil olarak dayatmaya var mýsýnýz ey Fransýzlar? Kýrmýzý araba hemen gelir, doðru týmarhaneye...

Ama bizde tam tersini görüyoruz. Tarih boyunca Ýran dili, Arapça ve Türkçe karýþýmý gudubet bir dili bile doðru dürüst konuþmaktan aciz aþiret kümelerinin karman çorman konuþtuðu -çünkü köyden köye, aþiretten aþirete dil deðiþir ve birbirlerini de anlamazlar- kaba ve çirkin bir dil, güzel Türkçe'mizin yanýnda ikinci bir dil gibi topluma dayatýlýyor. Devlet ve TRT bu ilkelliðe ve ucubeliðe öncülük ediyor.

Birader bu kepazelik, rezalet ve utanca kim dur diyecek? Dur diyen kim? Ýþ adamlarý ve iþ kadýnlarýný görüyoruz iþte büyük bir marifetmiþ gibi aþiret kültürünü baþ tacý edip onlarla birlikte hora tepiyorlar ! Herkes gider Mersine, biz gideriz tersine. Çünkü amaç baþka, hedef baþka...

"Kuliyakça" diye bir dil duydunuz mu? Þimdi adamýn biri kalkýp da "yahu ben Kuliyak kökenliyim, Kuliyakça'ya özgürlük" diyerek TBMM kürsüsünden böðürmeye baþlarsa ne yapacaðýz?

Kültürel-yerel zenginlik diye bir takým ilkel gelenekleri, yapay, kaba ve çirkin aþiret dillerini yaþatmak için tepiþmenin kimseye bir faydasý yoktur. Bu irticanýn, gericiliðin, soytarýlýðýn daniskasýdýr. Soranice olsun, Kýrmanci olsun, Zazaca olsun, Zuluca, Furca, Mabaca, Tumtumca, Komuzca, Þaboca olsun. Dalga geçmiyorum böyle diller gerçekten var !

Bunlar ölmekte olan dillerdir, dirilmeleri mümkün deðildir ve bu nedenle mezarlarýný derin kazmak gerekir. Hayvanlarýn, kuþlarýn, böceklerin çýkardýðý sesler bile bu dillerin akustiðinden güzeldir.

Bir dildeki fonetik, fonolojik, estetik ve akustik yapý o dilin ve toplumun geliþmiþlik göstergesinin en önemli ölçütlerinden biridir. En geliþmiþ toplumlar, en geliþmiþ dilleri ve en estetik söylemleri kullanýrlar.

Bugün "Osmanlýca" öðrenmenin -araþtýrmacýlar dýþýnda- nasýl ki kimseye bir yararý olmayacaksa, ayný þekilde, etnik dilleri öðrenmenin de kimseye bir yararý olmayacaktýr. Aþiret dilleriyle, feodal gelenekler ve adetlerle bir toplum ge-li-þe-mez huuu ! Aklýnýzý baþýna devþirip onlardan bir önce kurtulmaya bakýn.

Ülkemizin saygýn kurumlarýndan biri neyse ki bu konuda bir açýklama yapmak gereðini duyarak þu aþaðýdaki hususlara dikkat çekmiþ:

"Dil, kültür ve ülkü birliði, bir millet olmanýn baþta gelen vazgeçilmezleridir. Dil birliðinin olmamasý durumunda bunun sonuçlarýnýn neler olacaðý, tarihteki birçok acý örnekleriyle gözler önündedir. Son günlerde "Dilimiz" üzerinde kamuoyunun gündeminde yer alan birtakým tartýþmalarýn, cumhuriyetimizin temel kuruluþ felsefesini kökten deðiþtirecek bir noktaya doðru hýzla götürülmeye çalýþýldýðý endiþeyle izlenmektedir."

Kim bu açýklamayý yapan? Türk Dil Kurumu mu? Hayýr, Türk Silahlý Kuvvetleri ! (TSK'nin 17 Aralýk 2010 tarih BA - 03 / 10 sayýlý Basýn Açýklamasýnýn 3 ve 4.cü maddeleri). Ýþte takunyacý arabesk zihniyetin ülkeyi getirdiði son durum bu.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ..
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
21 Aralýk 2010
Üstadým, bütün bu tartýþmalarýn tam ortasýnda yer almasý gereken "Dil" konusunda otorite olabilecek kiþiler ya da kurumlar nerede? Aylardýr süren tartýþmalar birkaç köþe yazarý arasýnda yapýlýyor. Milyonlar da bu tartýþmayý izliyor. Bilgilendirici yazýnýz için çok teþekkür ediyorum ve izninizle facebook'da paylaþmak istiyorum. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dominodaki Son Taþ: Türkiye
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Devrimler ve Karþý - Devrimler
Türkiye Cumhuriyeti Çökerken
Ey Vatan Gözyaþlarýn Dinsin!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnançlara Saygý Göstermek
Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak
Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum?
Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri
Þeker Bayramý Nereden Geliyor?
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý...
Kuklalar ve Kuklacýlar
Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk!
Yumurta ve Sevgi
Heykel ve Put

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.