..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Hulki Can Duru




7 Þubat 2011
Devrimler ve Karþý - Devrimler  
Hulki Can Duru
Günümüz dünyasýnda, tarihsel diyalektik geliþimden çok, küresel güç odaklarýnýn aldýðý kararlar ve bunlarýn siyasal yeðimleri tarihsel geliþmeleri belirliyor gibi. Yani halk belirleyici deðil, belirlenen durumda. Kitleler kendilerini medya ile güdüleyen ve yönlendiren güç odaklarýnýn istek ve tercihlerini yansýtan bir konumda


:AHIB:
Dünya tarihine bakacak olursak devrimler her zaman toplumlarýn büyük bir evrim geçirmesine, radikal deðiþimlere, ileriye doðru bilimsel ve kültürel büyük atýlýmlar yapýlmasýna önayak olmuþlardýr.

Hangi koþullarda olursa olsun, devrimler geriye doðru, ya da, dinci yapýda olamaz. Bugün Türkiye’de þeriatçýlar ayaklanýp Osmanlý taklidi bir teokratik devlet kursalar, buna devrim diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Neden? Çünkü bu bir geriye yöneliþtir, yani karþý-devrimdir

Geriye gidiþin bir numaralý nedeni olan din, hiçbir zaman toplumlarý ileri götüren bir etmen olmamýþtýr. Din her zaman gericiliðin, tutuculuðun, kitleleri uyutmanýn, pasifize etmenin, bir lokma bir hýrkaya þükretmenin aracý olmuþtur.

Ýþte, bu nedenle, “Ýran Ýslam Devrimi” demek çok yanlýþtýr. Çünkü yapýlan kesinlikle bir devrim deðil, ancak, gericiliðin ve þeriat düzeninin pekiþtirilmesidir.

1789 Devrimi sonucunda Fransa’da despotik krallýk yýkýldý ve cumhuriyet kuruldu. 1917 Sovyet ve 1923 Türk Devrimleri de despotik yönetimleri yýktýlar, cumhuriyet ve demokrasinin yolunu açtýlar. Kötü mü oldu? Devrim sürecinde yapýlan yanlýþlýklarý ön plana çýkararak devrimleri kötülemek mantýklý bir yaklaþým mý? Fransa’da halk “ekmek-ekmek” diye haykýrýrken “neden pasta yemiyorsunuz” diye tiye alýnmadý mý? Çarlýk Rusya’sýnda katledilen halk pek mi mutluydu? Osmanlý yönetiminde millet refah içinde miydi? Sanayimiz ne durumdaydý?

Tunus, Mýsýr, Arnavutluk ve en son Ürdün’deki geliþmeleri/ayaklanmalarý “devrim” diye nitelemek için henüz çok erken. Üstelik bu ayaklanmalar ABD-Ýngiltere-Ýsrail trilojisinin arka bahçesindeki temizlik operasyonu gibi görünüyor. Onun için Obama Ankara’yý arayýp sen karýþma diyor. Çünkü, günümüz dünyasýnda tarihsel diyalektik geliþimden çok, küresel güç odaklarýnýn aldýðý kararlar ve bunlarýn siyasal yeðimleri tarihsel geliþmeleri belirliyor gibi. Yani halk belirleyici deðil, belirlenen durumda. Kitleler kendilerini medya ile güdüleyen ve yönlendiren güç odaklarýnýn istek ve tercihlerini yansýtan bir konumda.

Buna en güzel örnek Türkiye deðil mi? Türban takýn, kara çarþaf giyin diye bir baský var mý? Yok, ama kadýnlarýn yeðimleri belli bir yöne doðru kayýyor. Demek ki, “mahalle baskýsý” dediðimiz gücün arkasýndaki asýl güç, mahalleliyi o yöne doðru yönlendiren ve güdüleyen görünmez güç odaklarý.

Mýsýr’daki olaylara bu gözle bakmak gerekir sanýyorum. Kitleleri yönlendirmek küresel güç odaklarýnýn elinde. Ve tabi Ýslam ülkelerindeki kargaþadan kim yararlý çýkýyor sorusunu sormalýyýz. Kim kazançlý çýkýyorsa perde arkasýndaki odur.

Fakat þurasý kesin: Despotik Ýslam devletlerinin devriliþi Büyük Türkiye daha doðrusu Osmanlýlaþma, Neo-Osmanlýcýlýk, Osmanlýlaþtýrma hayallerinin de sonu olacaktýr. Bu durumda yeni kýlýflar, yeni senaryolar, yeni düzenekler devreye sokulacaktýr.

Türk halký dünyadaki tek ahlaki deðerin din olduðunu sanmakta ve tüm gücüyle dini istismar eden bir yönetime destek vermektedir. Oysa çaðdaþ ahlak veya evrensel ahlak dinsel ahlaktan çok daha üstündür. Çünkü, her þeyden önce cinsiyet ayýrýmý yapan, insanlarý kafir, münafýk, mümin diye bölen ve ergenliðe bile varmamýþ küçük kýzlarla evlenmeye cevaz bir din ne hakla ve ne cüretle ahlaktan bahsedebilir? Bu halk nasýl oluyor da bunun ayýrdýna varamýyor? Arabistan ve Ýran’da taþlanarak öldüren kadýnlardan da mý haberiniz yok?

Ýslam ülkeleri demokrasiye yönelmeye çabalarken, bizim eþbaþkanlýk veya baþkanlýk sistemine geçerek demokrasiyi rafa kaldýrma ve bir korku imparatorluðu yaratma giriþimlerimiz çok acýklý bir rastlantý olarak gözükmektedir. Küresel dünyada Türkiye’nin deðiþimin aktörü olmasý gerektiðini ya da olduðunu ileri süren akil adamlara soruyorum: Aktör “artist, oyuncu” demek deðil midir? Biz oyuncu isek, yönetmen kim? Siz ülkeyi “artist” yapacaðýnýza niye “yönetmen” yapamýyorsunuz?




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ..
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
10 Þubat 2011
Günümüz Türkiyesi'nde nasýl ki yabancý antrönerler moda ise, ithal/yabancý "YÖNETMEN"ler de moda oldu ve zaten baþta da onlar. Belki de þimdi de deðil, çok eskilerden beri onlar baþýmýzda!! Sadece isimleri deðiþtirilmiþ olarak. Saygýlarýmla.

:: ..
Gönderen: Göktu Kara / , Türkiye
8 Þubat 2011
"Aktör “artist, oyuncu” demek deðil midir? Biz oyuncu isek, yönetmen kim? Siz ülkeyi “artist” yapacaðýnýza niye “yönetmen” yapamýyorsunuz? " Ýyi bir tespit..

:: ..
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
7 Þubat 2011
Teþekkürler Hulki Bey. Ýyi yazmýþsýnýz. Doðru diyorsunuz, yönetmen olmak zorundayýz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dominodaki Son Taþ: Türkiye
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
"Hamalca" Türkiye Büyük Millet Meclisi Kürsüsünde!
Ey Vatan Gözyaþlarýn Dinsin!
Türkiye Cumhuriyeti Çökerken

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnançlara Saygý Göstermek
Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak
Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum?
Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri
Þeker Bayramý Nereden Geliyor?
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý...
Kuklalar ve Kuklacýlar
Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk!
Yumurta ve Sevgi
Heykel ve Put

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.