..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Þenol Durmuþ




24 Mayýs 2011
Gel Abi...  
Þenol Durmuþ
Gel Rüstem abi...Gel de gör þu periþan halimizi.Sefil varoþlarýn halini bir gör. Gör de önce kendinden sonra insanlýðýndan, geçmiþinden, geleceðinden utan abi. Evlerden feryatlar çýðlýklar yükseliyor abi. Yarý aç, yarý tok yaþayanlar bir yana, týka basa yiyenler, beslenenler, kýrmýzý yanaklýlar bir yana abi. Geçim derdinden çýldýranlar, fazla kazanmaktan bunalanlar bir yana, kýblesi, pusulasý þaþmýþ insanlar bir yana abi.


:CAIF:
Gel Rüstem abi...Gel de gör þu periþan halimizi. Sefil varoþlarýn halini bir gör. Gör de önce kendinden sonra insanlýðýndan, geçmiþinden, geleceðinden utan abi. Evlerden feryatlar çýðlýklar yükseliyor abi. Yarý aç, yarý tok yaþayanlar bir yana, týka basa yiyenler, beslenenler, kýrmýzý yanaklýlar bir yana abi. Geçim derdinden çýldýranlar, fazla kazanmaktan bunalanlar bir yana, kýblesi, pusulasý þaþmýþ insanlar bir yana abi.

Kadýn kocasý ile yatarken utanýyormuþ. Erkek önüne bakarken yýkýlýyormuþ abi. Çocuk her ikisine de öfkeyle, nefretle bakýyormuþ. Bakýyormuþ da kimin umurundaymýþ abi. Emekli kuyruklarýnýn yerini þimdilerde fatura kuyruklarý almýþ. Üstelik almýþ baþýný gitmiþ abi. Zavallý sefil, yaþlý ihtiyarlarýn halini gel de bir gör. Elektrik, su, doðalgaz faturalarýnýn uyarý, kesme, ceza makbuzlarýnýn kapý önlerinde sürüsünü gör.S uyu, elektriði kesilen kadýnýn feryadýný, isyanýný gör. Gör de, kime küfür edeceksen et be Rüstem abi...Yaþlý insanlarýn delirme aþamasýný izle. Bir ömür boyu süren yaþamýn sonunda, sahteliðinin farkýna varan bu yaþlý bunaklarýn, çaresizliðini, zavallýðýný gör abi.

Üstelik yetmezmiþ gibi,, miras için, emekli maaþý, bankada ki üç, beþ kuruþ içinde bunlarýn bir an önce ölmesi için gece gündüz dua eden evlatlarý bir gör de þaþýr abi. Bu ihtiyarlarýn üstelik bunlarý hissederken, ölüm korkusunu gözlerinden birde oku ve gör...Buna raðmend e sanki sonsuza kadar yaþayacaklar gibisine , üç kuruþlarýný sonuna kadar koruma çabasýný izle...Ýzle de,cimriliðin, pintiliðin babasýný gör. Gör de hayret et. Binalarda, katlarda, dairelerde çýkan aile içi kavgalarýn patýrtýlarýný, küfürlerini duy. Kýrýlan, eþyalarýn, cam, çerçevelerin seslerini dinle.Ayný binada sessiz sakin yaþayan bir hayvan gibi sýnýrsýzca beslenenlerin sessizliðine þahit ol abi. Ya birbirini beceren komþular, ya aldatanlar, yatanlar, kalkanlar ya onlar?.. Söylenenlere göre becerilmeyen liseli kalmamýþ. Üstelik onlarda zaten bu iþi büyük heves ile yapýyormuþ. Ýlköðretime giden çocuklarýn yüz ifadelerini izle. Gözlerinden akan kin ve nefreti gör. Gör de, geleceðin çetelerini, suçlularýný o dehþeti þimdiden gör Rüstem abi.

Kahvelerde dedikodular almýþ baþýný gitmiþ. Parti kasetlerinin kralý sokaklarda dolaþýyormuþ. Porno, þantaj, becerme, rüþvet, tehdit kasetleri sýradan insanlarýn baþrol oynadýðý diziler haline gelmiþ abi. Çýkan olaylarýn, belalarýn, suçlarýn haddi hesabý yokmuþ. Yokmuþ ama her nedense gazetelerde, televizyonda yer almýyormuþ. Anadolunun tüm vilayetleri, Ýstanbulun eski seksenli, doksanlý yýllarýný yaþýyormuþ. Ýstanbul un bir zamanlarýnýn suç dünyasý sahnede yerini almýþ.Ýçki, uyuþturucu patlamasý bir yana, tinerciler, yeni Müslümcüler, Orhanlar, Ferdiler boyuna ürüyormuþ. Cezaevleri zaten aðzýna kadar dolmuþ taþmýþ. Cezaevleri Ýran, Filistin hapishanelerinden de farksýzmýþ. Ýþte kahvelerde bunlar konuþuluyormuþ. Elbette bunlarda Anadolu insaný yani þimdiki yeni Ýstanbul'lular. Ýþte memleketten haberler. Konuþanlarda tabii ki bu olaylarýn bu dünyanýn insanlarý Rüstem abi.

Buralar yine þehir olsa da ucuzmuþ. Esrarýn gramý bir paket sigaranýn, eroinin, kokainin gramý bir büyük yeni raký fiyatýna kadar düþmüþ. Ýçki satýþý azalýyormuþ ama uyuþturucu tüketimi ha bire artýyormuþ. Ýþte rekabet, iþte arz talep dengesi abi.

Seçim yine gelmiþ. Yine mahallenin en sevilmeyen en hain adamý muhtar seçilmiþ. En iyi düzenbazlar yine belediye meclisine seçilmiþ. Bu seçilenleri arka cebinden çýkartan ustalarý da meclise aday olmuþ. Ýnsanlar hala þaþkýnmýþ. Göz göre göre bu iþi nasýl baþardýklarýný düþünürken hayret eden edeneymiþ abi.

Sonra bütün bu insanlar cuma günü olduðunda hep beraber camiye koþuyormuþ.Týka basa doluyormuþ cami. Hoca sürekli "Efendiler, açý, yetimi,fakiri düþünün, onlara sahip çýkýn kollayýn,kul hakký yemeyin, ananýza, babanýza, çocuðunuza þefkat gösterin, haramdan uzak durun"diyormuþ. Diyormuþ ama hoca bunlarý söylerken büyük çoðunluk ayakkabýlarýný düþünüyormuþ. Ayakkabýlarýnýn çalýnma endiþesi içersinde namaz kýlýyormuþ. Bazýlarý vicdan azabýndan aðlýyormuþ. Fazla acý çekenler titriyormuþ. Kýsmi felç geçirenlerde oluyormuþ abi. Anca eve gidince farkýna varýyorlarmýþ.Namaz bittikten sonrada hiç bir þey olmuyormuþ gibi insanlar ayný þekilde son sürat camiden fýrlýyormuþ abi.

Geçenlerde semtin delisi, felsefecisi, þarapçý Ýrfan isyan etmiþ abi. "Roma çöküyor" diye haykýrmýþ abi. Deli Selami ise itiraz etmiþ."Merak etmeyin Neron gelmeden bu iþ olmaz" demiþ. Deli Ýrfanda karþý çýkmýþ. "Neron seksen yýl önce gelmedi mi ulan"demiþ. Kavga etmiþler.

Düþün abi deliler, þarapçýlar dahil gördüklerinden korkar hale gelmiþ. Gel abi lütfen gel. Gel de þu halimiz bir gör Rüstem abi...


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: týs...
Gönderen: Aysu / , Türkiye
30 Mayýs 2011
boooooooooommmmmmmmmmmmmm !!!!

:: Bu, bir tablo
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
28 Mayýs 2011
Yazýnýz, bir tablo niteliðinde. Sanýrým bütün iþ, ''Rüstem Abi'' ler aramadan tabloya bakýp, düzeltmeye çalýþma noktasýna gelmekte... Elinize saðlýk.Teþekkür ve saygýlarýmla...

:: Kalemin...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
26 Mayýs 2011
Þimdi bana bir yazý yazdýracaksýn sevgili Þenol Durmuþ. Öyküne de gönderme yapacaðým izninle..Sen ki Þehr-i Stanbul'un dehlizlerinde dolaþýp soluðunu dinleyensin, bana da teorilerimi yazmak düþer.Adetim üzre, toplumun nabzýný, öncelikle taksi þoförlerinden, pazarcý esnafýndan dinlerken þimdi sen eklendin listeye. Hadi, senin mahallenin diliyle söyleyeyim: Döktürmüþsün yine sevgili Durmuþ, kalemin dert görmesin e mi?..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtarýn Beni
Sarýgöl Roman Mahallesi 2
Pavyon Sokaklarý
Ýblis Yeryüzünde
Çöp Kamyonu
Ýsyankar Ruhlar
Toplum Düþmaný
Genelev
Midyeci Raci
Emret Ölelim

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hýrsýzlar Kralý
Güzel Ýstanbul
Ýdam Ýsteriz
Dilenciler Köyü
Emret Baþkaným
Cafer Kalfanýn Ýsyaný 2
Düttürü Düüüttt
Þairler Çýkmazý Sokaðý
Ayþe Aþk Arýyor
Köpekler Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurtlar Sürüsü [Þiir]
Ego - [Þiir]
Çingeneler Zamaný [Þiir]
Açým Ben [Þiir]
Olmalý [Þiir]
Zaman Geçsin [Þiir]
Hani [Þiir]
Konstantin Aðlýyor... [Þiir]
Kuyu [Þiir]
Sen Gidersen [Þiir]


Þenol Durmuþ kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
CERVANTES


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þenol Durmuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.