..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlarýn arasýnda yaþadýðýmýz sürece, onlarý sevelim. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Þenol Durmuþ




18 Ocak 2012
Ölüyü Sevmek  
Þenol Durmuþ
Bu sevginin ne zaman baþladýðý pek bilinmezdi ama uzun bir süredir, çok önceleri olduðu gayet iyi bilinirdi.Bu semtte bir sela verildiði vakit o sesi duyan kulaklar hemen iþbaþýndadýr.Kim ölmüþtür?.. Evlerdeki yaþlý insanlar, bir koþuda pencerelerde, balkonlarda yerini alýr ve çevreye dört gözle bakar durur. Bir köþede içenler, kahvede çene çalanlar ise mutlaka heyecan içerisinde birbirine sorar. “Kim ulan bu ölen?.. Hangi müsibetten kurtulduk acaba ” diye merak edilir bu mahallede...


:AFDD:
Bu sevginin ne zaman baþladýðý pek bilinmezdi ama uzun bir süredir, çok önceleri olduðu gayet iyi bilinirdi.Bu semtte bir sela verildiði vakit o sesi duyan kulaklar hemen iþbaþýndadýr.Kim ölmüþtür?.. Evlerdeki yaþlý insanlar bir koþuda pencerelerde, balkonlarda yerini alýr ve çevreye dört gözle bakar, durur. Bir köþede içenler, kahvede çene çalanlar ise mutlaka heyecan içerisinde birbirine sorar. “Kim ulan bu ölen?.. Hangi müsibetten kurtulduk acaba ” diye merak edilir bu mahallede .... Hem de sürekli. Tarihi camideki tabelaya hemen her gün o meraklý gözler bakar, yine düþünülür.Hangi merhume ya da hangi merhumdur?.. Merhumeler pek merak edilmez ama önemli olan o merhumdur.

Bir insanýn hayat yolculuðu takip edilir bu muhitte. Okul, çalýþma hayatý, yükselmesi. Evet en nefret edilen þeydir yükselmesi. Sonra evlenmesi, o da kýskançlýk nedeni dir elbette. Hayatý boyunca becereceði o diþide en önemli merak unsuru dur. Altýna çektiði kadýndan sonra altýna çektiði arabada çok önemlidir. Sonra o kadýný becereceði evin kiralýk mý olduðu diye sorulurken birden o adamýn yeni bir daire aldýðý duyulur. Yatak odasý son modeldir. Ýþte bu peþ peþe gelen son haberler ahaliyi çok üzer. Özellikle en yakýn çevresini. Uzaktaki fesat yýðýnlar ise o adam son model aracýyla önlerinden geçerken küfürleri saydýrýr durur. O yatak odasýný ise yakýn aile çevresi, iyi komþu kadýnlar, kýzlar belki merak eder. Baþarýlý bir adamýn yatak odasýnda becerilmek her diþinin doðal hakkýdýr der bazý dedikoducular.

Sonra haydi becer kardeþim, tebrikler sana, helal olsun, bravolar, alkýþlarla bu adama döner. O yükseldikçe çevre alçalýr. Gittikçe alçalýr. Giderek yerin dibine girer ve oradan gözler onu takip etmeye baþlar. Bu araba bir gün kaza yapmaz mý?.. Karýsýný acaba kim beceriyor? Bunun babasý da yaramaz adamdý. Ne þanslý pezevenk. Dedesi gýrtlak kanserinden gitmiþti. Acaba ýrsi midir?.. Ýnþallah ýrsidir. O adam habersizdir bu takipten, ilgiden. Çünkü o baþarýlý bir insandýr. Çevresindeki sefilleri hiçbir zaman görmez. Onun para kazanmasý lazýmdýr hem de çok. Onun desteklediði partinin iktidar olmasý þarttýr. Onun tuttuðu takýmýn þampiyon olmasý önemlidir. Onun aleti herkesten dahada güçlüdür. Onu tanrý özel yaratmýþtýr bu sefil yýðýnlar arasýnda. O tektir. Sonra o güçle yatak odasýna girer zaferini kutlar. Ama farkýnda deðildir.

O yatak odasýnda iþini hallederken onu düþünenler sorgulayanlar vardýr. Bir meyhanedeki bir masa, bazý kýraathanede çene çalanlar. Az önce alýþveriþ yaptýðý pastane çalýþanlarý. Bir arsada içen þarapçýlar, köþedeki serseriler konuþuyordur onu. Bu sefalet çaðýnda bu yaþam hee diyorlardýr. Ama hiç kimse ne yapacaðýný kestiremez. Eski ihtiyar kaþarlar hariç. Tecrübe devreye girer ve bunlar tarafýndan bazý serseri kaþarlar yönlendirilir. Ertesi gün adam kapýdan içeri adým atar atmaz karýsý çýðlýk atar. Adamýn suratý darmadaðýn olmuþtur. Gözler kapalý, çene kýrýk vaziyette yüz üstü halýya uzanýr. Karýsý durmadan aðlar, durmadan sorar. “Kim yaptý, neden yaptý?” diye. “Sen çok iyi insandýn, sana bunu hangi cani yaptý?” Ne anlatacaktý ki. Arabasýný park ettikten sonra iki serseri ona “Niye yan bakýyorsun?” demiþ. Sonra peki? Sonrasý iþte halýda ki sahne olmuþtur.

Sonra da adam korku içersinde yaþamaya baþlar. Sabah korkarak arabasýna biner, iþine gider, iþinden döner. Doðru o yatak odasýna karýsýnýn koynuna girer. Artýk bu dünyada güveneceði tek yerdir orasý. Sonra bir gün düþünür sorar kendine. Senin ne güzel iþin var, evin araban var, bankada birikimin var. Bu Allah’ýn belasý semtte hala ne duruyorsun? Buradan kurtul. Git iyi insanlarýn olduðu bir yere der kendi kendine. Sonra duyulur adam evini barkýný her þeyini satarak buradan gitmiþtir. Üstelik Ýstanbul’un en elit, lüks, zengin semtlerinden birisine yerleþmiþtir. Kazan kaynamaya baþlar o muhitte. “Vay be, vay anasýný be” derler. Demek o kadar parayý buldu he diye sorarlar. Çok geçmeden bu adam unutulur gider. Nasýl olsa onun yerini dolduracak baþka adamlar vardýr sýrada. Adam yeni taþýndýðý o elit semtte mutluluðu bulur. Buranýn bütün insanlarý iyidir. Zenginler, bürokratlar, genel müdürler kaynýyordur o semtte. Polisleri bile Amerikan polislerini aratmaz. Hýrsýzý, uðursuzu, serserisi yoktur o yerin. Çünkü polisler kuþ uçurtmuyordur. Kaza ile tipi bozuk bir at hýrsýzýnýn daha adým atar atmaz saniyesinde yakalandýðý yerlerdir. Sað olsun polis müdürü komþular, sayýn aðýr ceza reisi hakimler, holding ceo’larý, alt katta üst katta oturuyordur. Adam mutludur ama endiþelidir. Es kaza gelirinden mahrum kalýrsa kariyerinden en ufak bir düþüþ yaþarsa kaçtýðý o yer onu bekliyordur. Çünkü burada karýsýna da talipler çýkmýþtýr. Endiþe, mutluluk arasýnda hayat yolculuðu devam eder adamýn. Yýllar geçer aralýksýz.


Eski muhitte cami önü yine kalabalýktýr. Ýnsanlar meraklý gözlerle isim arýyordur tabelada. Bazýlarý “Aaa” der. Yýllar önce buradan giden adamýn ismi yazýlýdýr merhum olarak. “Bak gördün mü” derler. “Tilkinin dönüp dolaþacaðý yer kürkçü dükkanýdýr. Oh olsun geberdi sonunda. Para kurtardý mý lan seni?” derler. Siyah güneþ gözlüklü, siyah takým elbiseli insanlarýn arasýna sefiller de karýþýr bu cenaze töreninde. Karýsý güneþ gözlükleri, siyah baþörtüsü, sarý saçlarý ile hala güzeldir. Güzel ne demek, eskisinden de güzeldir. Kalabalýk tabuta sarýlýr. Pierre Loti aile mezarlýðý ölüsünü bekliyordur. Adamýn vasiyetidir: “Ölürsem beni semtimizin camisinden kaldýrýn” demiþtir.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtarýn Beni
Sarýgöl Roman Mahallesi 2
Pavyon Sokaklarý
Gel Abi...
Ýblis Yeryüzünde
Çöp Kamyonu
Ýsyankar Ruhlar
Toplum Düþmaný
Genelev
Midyeci Raci

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hýrsýzlar Kralý
Güzel Ýstanbul
Ýdam Ýsteriz
Dilenciler Köyü
Emret Baþkaným
Cafer Kalfanýn Ýsyaný 2
Düttürü Düüüttt
Þairler Çýkmazý Sokaðý
Ayþe Aþk Arýyor
Köpekler Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurtlar Sürüsü [Þiir]
Ego - [Þiir]
Çingeneler Zamaný [Þiir]
Açým Ben [Þiir]
Olmalý [Þiir]
Zaman Geçsin [Þiir]
Hani [Þiir]
Konstantin Aðlýyor... [Þiir]
Kuyu [Þiir]
Sen Gidersen [Þiir]


Þenol Durmuþ kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
CERVANTES


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þenol Durmuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.