..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlýðý o dereceye vardý ki; yere düþtü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Alp Þahin




13 Þubat 2017
Hayir  
Alp Þahin
Duvarlar git gide kuculuyor, oksijen git gide azaliyor ve sana sirin gorunmek icin sans veriyor. Buna ragmen sen de diyorsun ki isigi da kapat... Hayirlisi.


:BEHI:
Sene eskiler... Ortacag zamanlari falan. Sahlar, sultanlar ve krallar halklarini yonetiyor. Aman sen cok karisma, devleti kurtarmak sana mi dustu, devlet isleri seni asar kocum dedikleri zamanlar... Bu zat-i muhteremler geliyorlar basa, bir - iki prenses aldiktan sonra iyi kotu yonetiyorlar ulkeyi, oldukleri zaman da cocuklari, amcalari, dayilari geliyor ve devam ettiriyorlar gelenegi... Devlet de zaten tapularinda oldugu icin babalarinin mali gibi yonetiyorlar. Hatta seneler gecse, devletleri yikilsa bile Suada'yi isteyen torunlari bile oluyor. O derece.

Sene 1789 yilina geliyor... Martin Luther ve benzeri anarsik, terorist, otekiler ve kafirler diye halk tarafindan pek de sevilmeyen abiler skolastik dusunceye karsi cikiyor. Ronesans ve reform hareketlerine onculuk ediyor. Oyle ya fikirdir bu. Degisir, gelisir ve hep daha iyisi olur. Yeter ki insanlar bu yeni fikirlere adapte olabilsin. Fransa halki da ne kadar bu abiler ve taraftarlari papazlar tarafindan dinden aforoz edilse de (onlar da bizim gibi, akillari cikiyor ya dinden cikarsam diye) yavas yavas bu yeni fikirleri kabulleniyor ve kraliyete kafa tutmaya basliyor. Oyle ya halk calisacak, didinecek, uc kurusunu ve tarlasindaki mahsulu devlete verecek, karsilinda bir hatasi yuzunden ya aforoz edilecek ya da kellesi gidecek. Bu kadar kolay miydi insan hayati? Evet, o zamanlarda o kadar kolaydi. Gerci 2017'ye de baktigimiz zaman... Haydi neyse.

Devam edelim... Bu akim tipki sosyal medya postlarinda oldugu gibi tum dunyaya yayilmaya baslasin, kraliyetler birer birer yikilsin, imparatorluklar bolunmeye baslasin ve halkin egemen oldugu devlet dusuncesi bas gostersin. Yurekler sizlayacak belki ama bu akimdan bir de Osmanli Imparatorlugu da nasibini alsin. Ne kadar tarih hocalarimiz bolunmeyi yediremeyip valla dis mihraklar yuzunden Sirplar ayaklandi yoksa Yunanlilar da ayaklanmazdi deseler de, her akli selim insan ozgurluk dusuncesiyle yanar tutusur. O donemin milletleri de bunu istedi ve sahip oldu. Olay bu kadar basittir.

Bu durum olurken, yani Osmanli'nin imparatorluk olmasini saglayan hemen hemen her millet bagimsizlik bayragini sallarken bu imparatorlukta bulunan Turk milleti isyan etmemistir. Degil isyan, padisahindan talepte bile bulunmamistir. Fakat padisah olur da basimiza bir sey gelmesin diye kendi kendine meclis kurmus, biraz o meclise yetki vermis, son karari tabi ki kendisinde birakmistir. Meclistekilerde saniyorum padisaha ayip olmasin, zaten istemedigimiz halde bize yetki verdi dusuncesiyle fazla degisiklik taraftari olmamistir. Imparatorluktan geri kalan Anadolu halki padisahiyla demokrasicilik oynarken ulkenin ekonomisi bitmis, ordulari dagilmis ve duble yol projeleri hayata gecemeden son bulmustur.

Mustafa Kemal Ataturk ki kendisinin yaptiklarini yazmaya kalksam bitmez bu duruma dur demistir. Rutbesini yitirmis bir asker; ona inananlar esliginde bastan yeni bir ulke kurmus ve bu ulkenin adini Turkiye Cumhuriyeti koymustur. Turkiye dememistir. Turkiye Baskanligi da dememistir. Cumhuriyeti uygun gormustur. Fakat insanlar bu durumu anlayamamistir. Oyle ya Ataturk simdi yeni padisah midir? O padisah degilse ulkeyi kim yonetecektir? Halkin sectigi mi yine halki yonetecektir? Nasil ya?

Ataturk'un ne yazik ki bunlarla ugrasacak zamani yoktur. Bir yandan batiyi yakalamali, onlarla iyi gecinmeli, bir yandan Osmanli'nin borclarini odemeli, bir yandan yeni anayasayi uygulamali, bir yandan kilik, kiyafet, alfabe devrimlerini getirmeli ve bir yandan da ABD ve Rusya ile ince cizgide yurumeliydi. Yogundu yani. Her sey hizli gelisti. Halkin cogu hala bir dakika bir dakika! Basbakan, yeni padisah mi simdi diye sorarken, ne oldugunu anlamadan kapildi bir devrime gitti. Bu durum uzun bir sure patlak vermedi. Halk yavas yavas devrimleri sindiriyor, Ataturk yeni yeni anlasiliyor, raki masalarinin sonunda da adam buyuk adammis deniyordu.

Nitekim gunumuze gelelim... Tansiyonu yuksek baskanlik secimine az kaliyor. Neler neler demiyorlar ki. Neler neler yapmiyorlar ki. Durust olmak, dogrulari soylemek istiyorsan ya isinle, ya hayatinla ya da geleceginle oynuyorsun. Tarihten yazdim tarihten bitireyim. Sanki firavunlar zamanindaki Misir'dasin. Biri Ra olmus, tum yetkiler elinde ben ne dersem o diyor. Sen susuyor aga ben piramitimi yapar onumden yerim diyorsun. Fakat piramit bittikten sonra gelecegin belirsiz. Duvarlari git gide kuculuyor, oksijen git gide azaliyor ve sana sirin gorunmek icin sans veriyor. Buna ragmen sen de diyorsun ki isigi da kapat. Adam piramit yapti. Ben buna hayir diyorum, kapama... Aksine yardir Kizildeniz'i ikiye...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
31 Mart 2024 Yerel Seçim Sonuçlarý
O Parti
Komplo Teorileri No: 828
Farz-ý Misal
Neden Cumhur Kazanacak?
Neden Kýlýçdaroðlu’nu Sevmiyorum?
Gerçek Chp’li
Neden Karma Ekonomi?
Manuel Portakal
Ýnsan Çöplüðü

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail ve Hamas
Ýnsanýmsý Yaþam Formlarý
Ýþine Gelirse
Ehl-i Beyt Tadýnda
Kötüler ve Ýyiler
Vargas ve Fazlasý
Liderlik
Buruk 30 Aðustos
Sensizlik
Bir Baþka Reis

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vatan [Þiir]
Öngörü [Þiir]
Üç Ýlahi Din [Þiir]
Müslüman [Þiir]
Seçim [Þiir]
Sümükdaroðlu [Þiir]
Dedekuþ [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Oysa Yozlasir Herkes [Öykü]
Karmaya Daha Var [Öykü]


Alp Þahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.