..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Bilim Kurgu > Tuna M. Yaþar




26 Mart 2019
Dünya Taþýnýyor 5  
Dünyanýn Ve Ýnsanlarýn Kulukse Gezegenine Taþýnmasý

Tuna M. Yaþar


Roman bu ya insan inanýrsa dünya denen yer küre bile taþýnýr. Arþimet'in dediði gibi "Bana bir dayanak noktasý verin. Dünya'yý yerinden oynatayým."


:AAGH:

Fikri geriye doðru baktý. Kendisini kimsenin takip etmediðini anlayýnca robot veri deðiþtirme cihazýný çalýþtýrdý. Robotlar o an hangara girmek üzereydi. Fikri de onlarýn peþinden hangara girdi.

Ortalýkta kimsecikler yoktu. Robotlar bir ölü gibi ayakta hareketsiz duruyordu. Fikri cihazýný her bir robotun gözüne tutarken Kutsal ýþýk akýþýný düþündü. Kutsal ýþýk önce kýzýl renkteydi sonra alev mavisi. Hangardaki on iki asker robot kullanýma hazýr hale geldi.

Robotlarý dýþarý çýkaramazdý. Oysa ýþýnlanma geçidine robotlarla gitmesi gerekiyordu. Aklýna Selami'nin kutsal ýþýðý kullanarak mekan atlama yöntemi geldi. Zaten robotlara da kutsal ýþýðý yüklemiþti. Fikri yerinden uzun süre kýpýrdamadan durdu. Bir müddet sonra Fikri'yi ve robotlarýný bir ýþýk huzmesi kapladý. Ardýndan hep birlikte yok oldular. Hangar bomboþ kaldý.

Selami robotlarý ve Fikri'yi görünce þaþýrdý. "Hep geçidin önünde bunlar ne zaman gelecek diye bekleyip durdum. Oysa sen baþka yerden çýkageldin." Diye konuþtu.

Fikri "Robotlarla ýþýnlanma geçidinden de gelebilirdim. Güvenliðe yakalanmadan robotlarý geçide getirmek zor olacaktý. Bende senin kutsal ýþýkla mekan atlamayý denedim ve baþarýlý oldum."

Selami "Senin karnýn açtýr. Gel de bir þeyler yiyelim" dedi ekledi. "Bu gezegenin yiyecekleri öyle tatlý ki daha önce niye tatmadým hayýflanýyorum." Beraberce Selami'nin barakasýna girdiler. Beraberce Soran P2 gezegeninin envai çeþitteki sebze ve meyvelerinden yemeye baþladýlar.

Barakanýn içi diðer iki baraka gibiydi. Adeta bir kontrol üssü gibiydi. Galaksiler arasý yayýný alan sioter bir televizyon sonra, yakýn zamanda icat edilen her bir insanýn yaptýðý raydý yayýnýný çeken bir radyo, Yanýnda tüm hastalýklarý iyileþtirebilen ramea isimli bir kabin, son derece geliþmiþ bir radar vardý. Bunlarýn yanýnda yatmak için anti yer çekimli bir yatak, yerlerine yeni yerleþtirilmiþ gezegenin meyve ve sebzelerinin bulunduðu bir buzdolabý vardý. Gezegene dört ayda bir kýþ geliyordu. Bunun için havasý çekilmiþ metal bir küreden yapýlmýþ pota isimli bir ýsýtma cihazý vardý.

Selami "Yemek güzeldi deðil mi. Yediðimiz bu gezegene özgü bir sebze yemeði. Gönül yapmýþ buzdolabýna koymuþ. Bende aldým ýsýttým."

Fikri "Akþam olmak üzere. Biliyorsun burada gündüz on altý saat. Otuz iki saat boyunca bir gündür uykusuzum. Seninle oturup televizyon seyretmek isterdim. Ne de olsa televizyonun sioter bir cihaz. Yýldýzlar arasý yayýný çekiyor. Ama çok uykum var."

Selami "Siz gidince televizyonda neler gördüm neler. Fornox galaksisinde ismini bilmediðim iki gezegen canlýlarý arasýnda savaþ vardý savaþ tabi ki uzayda oluyordu. Sonra devasa bir uzay gemisi savaþan zoyarklarý bir bir yok etti. Biz insanoðlu ýrkýnýn henüz fornox galaksisi yönetimine katýlmadýðýný biliyor muydun?"

Fikri "Fornox yönetimi insanlarý izleme altýnda tutuyorlar. Eðer insanoðlu bir müddet savaþmadan yapabilirse fornox yönetim meclisine alýnacak. Zannedersem bu kolay olacak. Çünkü insanoðlu savaþý býrakalý yüzyýllar oluyor."

Selami "Bu yönetim biz üçümüzü de izliyor mu acaba. Baksana maymun adamlarla savaþmak için hazýrlýk yapýyoruz. Sen on iki tane robot getirdin. Kim bilir Naci ne kadar getirecek?"

Fikri "Biz üç insan savunmadayýz. Maymun adamlar saldýrýrsa bizde saldýracaðýz. Fornox yönetimine gelince onlarýn gözünden hiçbir þey kaçmaz. Hatta onlarýn ellerindeki teknoloji deðil daha ilerisi. Cihazlarýn enerjisi ve bilgisi olan kutsal ýþýk sayesinde akla gelmeyecek þeyler yapýyorlar. Yönetimin gezegenleri yýldýzý olmayan ýþýðý kendinden olan gezegenler."

Selami "Yaptýklarý cennet projesi ile o gezegenler o hale gelmiþ. Kulukse gezegeni de bu projeye geçecek ama hayli eksik yanlar var. Öncelikle toprak ýþýk haline dönüþtürülmeli. Sonra ýþýk yerini kutsal ýþýða býrakmalý. Bunun için düþünce gerekli. Bunu saðlayacak düþünce ise atom altý bilinci ortaya çýkarmak gerekiyor. Yani her yerde olan maddedeki bilinç. Biliyorsun Mevleviler maddeye saygýlýdýr. Giydikleri kullandýklarý eþyaya bir can taþýyormuþ gibi davranýrlar. Biz insanlarýn yapacaðý da bu caný ortaya çýkarmak."

Fikri "Ne varsa manevi hayatýmýzda var. Kulukse insanlarýna bak. Gezegene en hýzlý uyumu saðlayan Türkler oldu. Zaten maneviyat olmadan heyecanda olmaz. Kutsal ýþýðýn esrarýný anlayan herkes de bir canlýlýk var. Kulukse gezegenine geldiðimizden beri heyecan ve aksiyon peþimizi hiç býrakmadý. Onun öncesinde çupakapralarla dünyada karþýlaþmamýz ayrý bir konu. Bence fornox galaksi yönetimi manevi yönden çok merhale kat etmiþ bir birlik."

Selami "Bir kere onlar kutsal ýþýðýn önemini anlamýþ. Tüm hayat alanlarýna bunu yerleþtirmiþ. Örneðin ben aklýma bir þey gelip unuttuðumda kutsal ýþýðý kullanýyorum. Unuttuðum þeyi somut halde düþünüp oradan göðsümün içine kutsal ýþýðýn aktýðýný düþünüyorum. Unuttuðum þeyde bir süre sonra aklýma geliyor. Zaten düþünceyi böyle çalýþtýrmanýn ismine fornox deniyor. Bence insan iyi yolda ilerledi mi kalbin þubesi hiçbir þekilde zarara uðramaz."

Maymun adamlar zoyarklarý ile daðýn eteðine indiklerinde araçlarýndan çýkýp bir cihazla daðdan gelen sinyalleri kontrol etmeye baþladýlar. Daðýn batýsýndan ve doðusundan sinyal aldýlar. Verileri incelediklerinde daðda hem savunma, hem saldýrý, hem de yaþam alaný olduðunu öðrendiler. Lider maymun önde diðerleri arkada maðaraya doðru daða çýkýþa geçtiler.

Maðaranýn aðzýna geldiklerinde bir engelle karþýlaþtýlar. Giriþ elektronik saydam bir kalkan ile korunuyordu. Lider maymun adam emir verdi. Tüm maymun adamlar maðaranýn giriþine ýþýn silahlarý ile ateþ açmaya baþladý. Maðaranýn giriþi yoðun ýþýk cümbüþüne dönüþtü. Kýsa bir süre sonra birden gökyüzünde büyük bir ýþýk cümbüþü oluþtu. Ýçinden uçan daireler çýktý. Ardýndan maðaranýn giriþindeki maymunlara doðru alçalýþa geçtiler.

Lider maymun maðaranýn giriþini býrakýp kendilerine doðru gelen uçan dairelere ateþ açmalarýný emretti. Bu sefer gökyüzüne doðru ateþ baþladý. Gökyüzünden hemen karþýlýk geldi. Uçan dairelerden maymun adamlara doðru periyotu düþük, kulak ile duyulmayan ama çok rahatsýz edici ses dalgasý yayýlmaya baþladý. O an gökyüzüne doðru ateþ kesildi. Maymun adamlarýn elinden silahlar düþtü. Yerde iki büklüm kalakaldýlar.

Lider maymun kendini zorla toplayýp ayaða kalktý. Askerlerine "Kalkýn aptallar. Ölmek üzeresiniz. Hemen burayý terk edin." Diye emir verdi.

O an uçan dairelerden ses dalgasý kesildi. Maymun adamlar þaþýrýp gökyüzüne baktý. Uçan daireleri göremediler. Uçan daireler gitmiþti.

Lider maymun "Bunlar bizimle savaþmayý seçmediler. Bizi sendeletip kaçýp gittiler."

Yanýndaki maymun adam "Efendim doðru dediniz. Ama bunlarýn bir amacý var. Ses dalgalarý ile bizim zekamýzý ölçtüler. Tüm kargaþalýk bundan ibaret."

Lider maymun "Bizim zekamýz düþmaný her yeniþimizde ortaya çýkar. Ortada savaþ olmadýðýna göre deminki yaþananlar zeka testi ile deðil bizim geleceðimiz ile ilgili. Ben bunlarýn teknolojisini biliyorum. Kutsal ýþýðýn ses akýþý siriufuk dalgalarý sayesinde atomlarýn derinliklerine inip oradaki galaksilerden baðlantý yapýyorlar. Sonra bu baðlantýlar ile geleceðimizi kontrol ediyorlar."

Maðaranýn giriþinden kalkan kalktý. Bir maymun asker heyecanla baðýrmaya baþladý. "Maðara açýldý maðara açýldý." Lider maymun önde diðerleri arkada içeriye girdiler.

Selami robotlarý kontrol ediyordu. Hepsi güçlü kuvvetliydiler. Sesleri yerindeydi. Türkçe konuþuyorlardý.

Selami yanýnda ki Fikri'ye "Týpký çocuk oyunu gibi. Bu robotlara ne desem hemen yerine getiriyorlar. Bir asker gibi selam veriyorlar. Bunlarý getirdiðin iyi oldu. Robotlarýn yarýsýný çevrede ne var ne yok araþtýrmaya gönderelim. Gezegene geldiðimizden beri merak edip araþtýrma yapmadýk. Burada kimler yaþýyor, zeka taþýyan canlý var mý, ne tür hayvanlar var, hepsini öðrenmek istiyorum."

Fikri "Hemen robotlarýn yarýsýný yolluyorum. Unutmadan söyleyeyim. Bu robotlarýn enerjisi zor bitiyor. Enerjileri bor madeninden yapýlma nano teknoloji eseri."Fikri altý robotu ayýrdý. Ýletiþimi saðlayan cihazlarýný kontrol etti. Görüntü aktaran anti yerçekimli nano kameralarýný ayarladý.

Onlara "Tehlike olduðu zaman hemen görünmez moduna geçeceksiniz. Hiçbir zaman ýþýn silahlarýnýzý kullanmayacaksýnýz. Bulduðunuz yeni þeyleri inceleyip bilgileri bize aktaracaksýnýz." Diye konuþtu.

Robotlar hep bir aðýzdan "Baþ üstüne" demesiyle her biri ayrý yöne uzaklaþtý.

Selami "Canýný sevdiðim teknoloji nelere kadir. Sonunda insanoðlu yapay zekadan biyolojik zekaya geçti. Robotlarý bilmesem hepsine sýradan bir canlý gibi davranacaðým."

Fikri "Bugün yaðmur yaðacak. Meteoroloji cihazým yaðýþýn üç gün boyunca süreceðini söylüyor. Robotlar su içinde gayet korunaklý. Onlar için endiþe etmemize gerek yok."

Selami "Gel benim barakada oturalým. Naci ne yapýyor onu kontrol edelim. Hem az Fornox galaksisinde Nebon isimli gezegende yayýn var. Onu izleyelim."

Fikri Selami'nin davetini kabul etti. Beraberce barakaya girdiler.

Naci kulukse'ye geldiðinden beri bir tane olsun hiç robot ele geçirememiþti. Hatasý veri deðiþtirici cihazýn bozulmuþ olmasýydý. Yenisini zor bulurdu. Bu tür cihazlar devletin güvenlik binalarýnda koruma altýndaydý. Yorgun argýn bir kafenin önünde durdu. Dükkanýn tabelasýna baktý. 'Çumra devletinin en iyi kahvehanesi' yazýsýný okudu. Çumra dünyadaki yaþadýðý bir ilçenin adýydý. Oysa þimdi Çumra ismi kulukse gezegeninde yaþayan Türklerin devlet ismiydi.

Kafe kalabalýktý. Ýçeriye girdi. Boþ bir masaya geçti sandalyeye oturdu. Naci kendine patates kýzartmasý ve kola söyledi. Garson az sonra aldýðý sipariþi getirdi. Kafe kapýsý bir kez daha açýldý. Ýçeriye polisler girdi. "Beyler kimlik kontrol." Dedi biri.

Polisler masada oturan müþterilerin kimliklerini kontrol etmeye baþladý. Ýki polis Naci'nin masasýna geldi. Naci kimliðini uzattý.

Kimliði alan polis "Bizimle emniyete kadar geliyorsun. Kalk hadi."

Diðer polislerde iþini bitirmiþ Naci ile kafeden çýktýlar. Naci'yi polis arabasýna bindirdiler. Oradan uzaklaþtýlar.

Naci yolda giderken sordu. "Acaba suçum nedir. Bana söyleyebilir misiniz?"

Arabanýn önünde þoförün yanýnda oturan polis "Koçum seni güvenlik robotlarý ile görmüþler. Robotlarýn verilerini deðiþtiriyormuþsun."

Naci o andan itibaren hiç konuþmadý. Yanlýþ bir þey söyleyip Fikri ve Selami'yi ele vermek istemiyordu. Selami ve Fikri geliþmeyi cihazlarýndan izliyordu.

Fikri "Hemen cihazlarý kapatalým. Polisler kozmik iz takibi ile yerimizi bulabilirler."

Selami "Sen Naci'ye robotlarýn verisini deðiþtireceðini ne þekilde anlattýn?"

Fikri "Ona elindeki cihazý robotun gözüne tutup cihazdan robotun gözüne kutsal ýþýk aktýðýný düþün dedim.Acaba kutsal ýþýðýn rengini karýþtýrýp baþka bir renk mi düþündü?"

Selami "Bunlarý bilemeyiz. Polislerin hilesi öyle çok ki. Sen uyursun. Uyurken gelir senin üzerine battaniye örterler sonra seni tutuklarlar. Dedi ekledi. "Ne dersin Naci'nin yanýna gidip ona destek olsak iyi olmaz mý?"

Fikri "Gidebiliriz ama biraz sakýncalý. Geliþmeleri ancak kulukse'ye giderek öðrenebiliriz. Naci'nin yanýna gidip ona geçmiþ olsun demek bu, biraz fazla olur. Çünkü buraya getirdiðimiz robotlarýn yapýsýný araþtýrmadýk. Belki robotlar veri deðiþiminde bizim bilmediðimiz bir dalga boyutunda güvenlik kuvvetlerine yayýn yapýyordur."

Selami "Ýyi öyleyse hemen kulukse gezegenine gidiyoruz."

Polisler Naci'yi tek kiþilik bir kodese kapattýlar. Az sonra bir polis hücrenin kapýsýný açýp Naci'yi içeriden çýkardý. Bir odaya götürdü. Orada bir polis masada oturuyordu. Konuþmaya baþladý. "Adýn Naci Balbýyýk. Þimdi senin ifadeni alacaðýz. Sorulara doðru cevap vereceksin. Bu senin için iyi olacak."

Polis sordu. En son hangi robotla neredeydin. Robotlarý deðiþtirecek cihazý nereden buldun. Seninle birlikte arkadaþýn var mýydý. Kutsal ýþýk akýþýný nereden biliyorsun. Kim öðretti?"

Polis soruyordu. Naci kaçamak cevap verdi hep. Polis ise Naci'nin cevaplarýný deðil kendi bildiði þeyleri gerçekmiþ gibi ifade tutanaðýna yazdý.

Iþýnlanma geçidinin bir kapýsý Soran P2 gezegeninde kulukse de bir ormanýn içindeydi. Selami ve Fikri geçidi çalýþtýrdý. Sonra içine girdi.

Kulkse de akþam vaktiydi. Bir ýþýk huzmesi ortalýðý hafifi aydýnlattý. Geçidin içinden Selami ve Fikri çýktý. Ýki arkadaþ ormanýn içinden þehir yoluna doðru ilerlemeye baþladý.

Selami Bu gezegenin iki ayý olmasý ne iyi. Ýnsanoðlu caddelere sokak lambasý koymaktan kurtuldu. Biliyorsun iki aydan birinin ismi Dante diðeri Voltaire. Hiç okudun mu bunlarý?"

Fikri "Ýkisini de okudum. Voltaire'nin 'felsefe sözlüðü' þimdiye kadar okuduðum kitaplarýn en iyisi. Þu an miladi 2500 yýlýndayýz. Aradan yedi yüz yýl geçmesine raðmen Voltaire'in raðbet görmesi onun doðru yolda olduðunu ispatlýyor. Çünkü Voltaire'in demokrasisi insan ihtiyacý olan ekmek ve su gibi. Yýldýzýmýz korab gezegenimizi nasýl aydýnlatýyorsa Voltaire de öyle biri."

Konuþa konuþa þehir yoluna gelmiþlerdi. Þehrin ismi kavuniçiydi. Ve gezegende bunun gibi nice ilginç þehir isimleri vardý. Selami ve Fikri yürüyerek bir araba duraðýna geldiler. Orada bir polis vardý.

Onlara doðru yaklaþtý."Gece vakti ne arýyorsunuz burada. Haydi uzaklaþýn. Kimsiniz necisiniz belli deðil?" dedi.

Selami "Beyefendi istediðimiz yerde dolaþýrýz. Siz de hiç karýþamazsýnýz. Biz bu gezegenin özgür vatandaþýyýz. Senin gibi herkesin iþine burnumuzu sokmayýz."

Polis bir þey diyemedi. Bakýþlarýný baþka tarafa çevirdi.

Bir taksi geliyordu. Anti yerçekimli bir taksiydi. Yerden bir metre yukarýdan seyir ediyordu. Selami el iþareti yaptý. Havada giden aksi önlerinde durdu. Aþaðýya doðru yavaþça indi. Selami ön tarafa Fikri arkaya bindi. Þoför nereye gideceklerini sordu. Selami þemikler mahallesinden bir adresi söyledi. Taksi bir metre yukarýya havalandý. Sonra hýz alarak ilerlemeye baþladý.

Takside müzik çalýyordu. Müslüm Gürses söylüyordu. Onun ardýndan yeni meþhur olmuþ Dilaver isminde bir popçu söylemeye baþladý.

Þoför "Bu yeni neslin þarkýsý öyle hoþ ki insaný alýp yüzyýllar öncesine götürüyor. Müzikte böyle notalarý nasýl buluyorlar anlamýyorum. Etkisi insanda günlerce geçmiyor."

Selami "Yeni nesil yeni teknoloji kullanýyor. Hele emsile diye bir cihaz var ki ses teknolojisinin son hali. Ýnsan onda nota yapmakta hiç zorlanmýyor. Tabi bunun yanýnda guduri isimli telli çalgý bir harika."

Þoför "Sen müzikle fazla haþýr neþirsin anlaþýlan. Ben bu tür çalgýlarý ilk kez iþitiyorum."

Selami "Hele maksut isimli bir çalgý var insan onda notalarýný düþünceleri ile çalýyor. Hiçbir þeye dokunmasý gerekmiyor. Düþünmesi yeterli."

Fikri araya girdi. "Abi dünya göçü olurken buraya gelip arabanýzý nasýl satýn aldýnýz. Çünkü insanlar gezegene inince hiç kargaþalýk yaþamadý. Týpký dünyadaki gibi her þey týkýrýnda gitti."

Þoför "O iþler dünyada iken ayarlandý. Mesela ben kulukse de bir ev ve taksi almak için dünyada forum doldurdum. Bana bir kart verdiler. Kulukse'ye geldiðimizde kartý yetkililere gösterdim. Önceden dünyada ödeme yaptýðým için sorun çýkmadan bana ait þeylere hemen sahip oldum."

Taksi þehir merkezine girmiþti. Ýnsanlar trafiðe kapatýlmýþ yollarda gidip geliyorlar ve geziyorlardý. Kafeler giyim maðazalarý, kitapçýlar, fasfoot hep trafiðe kapatýlmýþ caddedeydi.

Þoför "Ýþim olmasaydý þu kalabalýðýn içinde öyle gezerdim ki tutmayýn beni derdim. Ben insan kalabalýðýný çok önemsiyorum. Kalabalýk insana her þeyi unutturuyor."

Þoför verilen adrese gelmiþti. Bir duraðýn önünde durdular. Selami ücreti sordu. Þoför elli lira tolduðunu söyledi. Selami cebinden parayý çýkardý. Þoföre uzattý. Sonra iki arkadaþ arabadan inip uzaklaþtýlar.

Fikri ve Selami ayný binada farklý dairelerde kalýyordu. Fikri 5., Selami 8. dairede kalýyordu. Asansöre beraber bindiler. Iþýðýn havalandýrdýðý kabin üçüncü katta durdu. Selami arkadaþýna iyi geceler diledi. Sonra asansörle yukarý doðru çýktý. Kapýnýn ziline birkaç defa bastý. Gönül geldi kapýyý açtý.

Selami "Tatlým seni kapýda çok beklettim kusura bakmazsýn deðimli?"

Gönül "Sen þuna da bak. Bana espri yapmaya çalýþýyor."

Selami içeri girdi. Ayakkabýlarýný dolaba yerleþtirdi. Çok acýkmýþtý. Gönül hemen mutfaða girdi. Buzdolabýnda bulunan hazýr soðuk karnabahar yemeðini çýkardý. Tabaða birkaç kepçe kattý. Ateþe verdi.

Selami yemek boyunca hiç konuþmadý. Dikkati çok aç olduðu için yemekteydi. Yavaþ yavaþ kendine geldiðinde eliyle Gönül'ün çenesinden tuttu. Bir öpücük kondurdu. Gönül hiç etkilenmiþe benzemiyordu. Selami'nin insan sevgilisinden ayrýlalý beri hep heyecan içindeydi. Selami yokken o bir yolunu bulmuþ, nasýl hamile kalacaðýný öðrenmiþ bunu þimdi Selami'yle konuþmak istiyordu.

"Selami artýk lamý cimi yok sana bir çocuk yapacaðým. Çok araþtýrdým sonunda buldum. Sen yokken rahim nakli yaptýrdým. Nakil canlýdan deðil yapay bir rahim."

Selami þaþtý kaldý. "Çocuk yapmaya bende taraftarým ama dur bakalým çocuk saðlýklý doðacak mý?"

Gönül "Ben araþtýrma yaptým android kýzlarýn yüzde yetmiþi bu yöntemle hamile kalmýþlar. Doðan çocuklarýn hepside saðlýklýymýþ."

Selami yerinden kalktý. "Ben balkona geçeceðim. Bir çay koyda beraber içelim. Çayý ateþe koyunca balkona gel konuþalým."

Selami çocuðu olacaðý için sevinç içindeydi. Sevincini Gönül'e bildirmek istemiyordu. Ne de olsa Gönül android bir kýzdý. Vücudunun yüzde ellisi canlýda olsa geri kalan makine devreleri aþýrý sevinçten bozulabilirdi. Gönül'ün isteðini yavaþtan ve alttan alarak kabul edecekti.

Gönül sabah uyanýnca elindeki cihaza baktý. Bir sevinç çýðlýðý attý. Çýðlýða Selami uyandý.

Gönül "Bak Selami hamile kalmýþým. Rahmimde xy kromozomlarý var. Bir erkek çocuk." Gönül'ün heyecaný bir hayli sürmüþtü. Heyecaný ancak kahvaltý hazýrlanýnca durdu.

Selami "Naci'yi biliyorsun. Uçarý bir çocuk. Onu polisler yakalamýþ. Bugün ondan haber almak için uðraþacaðým."

Gönül "Hayatým sen de onunla birlikteydin. O ne yaptý ise sende onu yaptýn. Ondan haber almak için dolaþacaksýn. Polisler þimdiye kadar senin varlýðýndan haberdar olmuþtur. Sokaða çýkacaksýn sonra hemen gözaltýna alýnacaksýn. Bunu kabul edemem."

Selami "Doðru söylüyorsun. Sokakta gezip bir yerlerden bilgi toplamak tehlikeli olur." Durdu deva etti. "Sen android bir kýzsýn bilirsin yarý makinesin. Peki Naci ile nasýl iletiþim kuracaðým."

Gönül "Ben biliyorum siz insanlarýn görünmez bir iletiþim dalga boyu var. Bunu düþüncen ile yapacaksýn. Eðer Naci kodeste ve yanýnda radyo benzeri bir þey varsa mutlaka senin yolladýðýn dalga boyunu yakalayacaktýr. Þimdiki radyolar düþüncenin dalga boylarýný da çekmeye elveriþli. Sen polis filan haberdar olur diyorsan bunu unut. Henüz düþünce yolu ile iletiþimde paralel dinleme yapacak cihaz yok. Ýcat edilmemiþ. Endiþen olmasýn."

Selami düþündü taþýndý. Naci'yi kodese týktýlarsa üzerindeki tüm cihazlarý çýkarmýþ olabilirlerdi. Birden aklýna Naci'nin son derece geliþmiþ bir kol saati olduðu aklýna geldi. Cesaretini toplayýp iletiþime geçmeliydi. Önce Naci'yi düþündü sonra kolundaki saati. Bir müddet zihinsel temasýný yoðunlaþtýrdý. Temastan çýkýp kendine gelince

"Müjde Gönül. Naci suçlu deðilmiþ. Onu askerlik yapmadýðý için tevkif etmiþler." Diye konuþtu.

Naci'nin mahkemeye çýkmasý gerekiyordu. Askerliðini yapmamýþ ve bakaya düþmüþtü. Ýki polis eþliðinde emniyet binasýndan çýktý. Polis arabasýna bindi. Araba yerden bir metre yukarýda havadan hýzla ilerlemeye baþladý. Bir binanýn önünde durdular.

Naci binanýn giriþ kapýsýnýn üstündeki yazýyý okudu. Adliye sarayý yazýsýnýn yanýnda bir terazi resmi. Bu Ýslamiyet'teydi. Terazi dinde günahlarýn veya sevaplarýn aðýrlýðýný tartýyor anlamdaydý. Hýristiyanlýkta ise benzer anlamdaki resim bir güvercini yani kutsal ruhu temsil ediyordu.

Polis arabasýnýn içinde bir polis ile arka koltukta bekliyordu. Þoför olan diðer polis az sonra yanlarýna geldi. Ýçerdekilere "Haydi gidiyoruz." Dedi. Naci ve yanýndaki polis arabadan indi. Mahkeme binasýna doðru yürüdüler. Ýçeri girdiler.

Mahkeme salonunun jüri locasýnda altý tane yuvarlak ekran vardý. Naci onlara baktý. Onlar jüriydi. Yapay zeka ile çalýþan elektronik jüriler. Az sonra hakim geldi. Polisler ve Naci ayaða kalktý. Hakim yerine oturunca onlarda, sekreterde oturdu. Karar çabuk verildi. Hakim kararýný jüriye sordu.

Elektronik jürilerden biri "Suçlu serseriye benziyor. Görüntüsü hiç hoþuma gitmedi. Soralým bakalým hangi deðerlere inanýyor?"

Naci "Doðruluk, dürüstlük ve adalete inanýyorum. "

Jüri "Senin hangi dine inandýðýn bizi ilgilendirmez. Bizi senin suçun ilgilendirir. Askerlikten bakaya kalmýþsýn. Biliyorsun askerlik zordur. Günümüz askerliði artýk kamu hizmeti þeklinde yapýlýyor. Sana üç seçenek sunacaðýz. Bir temizlik iþleri, iki memurluk iþleri diðeri de güvenlik iþleri."

Naci biraz düþündü. Sonra sordu. "Memurluk iþlerini seçersem bana zaman ve paralel geçiþ yani ZAPAG da iþ verir misiniz?"

Jüri "Neden olmasýn. Yalnýz askerlikte bakaya kaldýðýn için iki ay fazladan askerlik yapacaksýn."

Araya hakim girdi. "Duruþma bitmiþtir. Sanýðýn on iki ay askerlik yapmasýna karar verilmiþtir." Dedi yerinden kalktý. Mahkeme salonlunu terk etti. Naci ve iki polis ardýndan çýktýlar.

Dolfo Naci'yi görünce ayaða kalktý. Onun askeri hizmet için burada olduðunu öðrendi Sonra onunla toka yaptý. "Gel sana her þeyi anlatacaðým. Zaman veya paralel geçiþin en önemli ayrýntýsý kontrol ekranýnda ki yazýlar. Yazýlarýn hepsini mutlaka okumalýsýn. O yazýlar sana ne yapacaðýný söyler. Zamaný gelince her bir ayrýntýyý sana anlatacaðým."

Naci "Benim askerliðim böyle. On iki ay boyunca seninleyim. Ýþimiz geçit kapýlarýný açýp kapamak. Geçitten geçen müþterilerden elli lira para almak."

Dolfo "Çok iyi öðrenmiþsin. Zaten iþimiz zor deðil. Sabahlarý elimizle geçide ayar vermek sonra ekrandaki ayarlarý halletmek."

Ýçeriye bir müþteri girdi. Dolfo'ya "Ben kulukse gezegeninden bir paralel boyuta gitmek istiyorum. Hava yaðmurlu olmasýn. Günlük güneþlik olsun."

Dolfo müþteriden elli lira aldý sonra "Kurallarý biliyorsun. Buradan oraya veya oradan buraya hiçbir eþya getirmiyorsun. Kýyafetlerin ile gidip geleceksin."

Müþteri "Üzerimde birkaç tane elektronik cihaz var. Onlarý nereye koyacaðým?"

Dolfo müþterinin cihazlarýný aldý. Onlarý bir rafa koydu.

Dolfo "Hangi paralel boyuta gideceksin?"

Müþteri elindeki listeye göz geçirdi. Sonra "Qm WPR isimli paralel boyuta gitmek istiyorum." Dedi. Müþteri geçit kapýsýna doðru ilerledi. Ýçine girip kayboldu.

Maymun adamlar üç arkadaþýn barakasýný ve hemen yanýndaki ýþýnlama geçiþ kapýsýný keþfetmiþlerdi. Zoyarklar oraya geldiðinde robotlar ateþ açtý. Ama zoyarklarýn savunma kalkaný olduðu için zarar veremediler. Tek zayýf yönleri maymun adamlarýn araçlarýnýn içinden çýkmasýydý.

Barakalarda da savunma kalkaný vardý. Maymun adamlar robotlarýn iþini bitirince barakalarýn savunma kalkanýný devre dýþý býraktýlar. Ýçeride ne var ne yok hepsini yaðma ittiler. Sadece yerinde sabit olan cihazlara bir þey yapamadýlar.

Lider maymun adam geçit kapýsýnýn önüne gelince askerlerine kapýnýn nereye açýldýðýný araþtýrmalarýný istedi. Az sonra her þeyi öðrenince "Bingo iþte budur. Ýnsanlar bizi dünyada yalnýz býraktýlar. Þimdi artýk hep beraberiz." Sonra askerlerine "Silahlarýnýzý burada býrakýn. Altý asker benimle gelsin. Ýnsanlarla görüþeceðim. Bizi gezegenlerinde kabul ederlerse hep beraber oraya gideceðiz."

Maymun adamlar hep bir aðýzdan sevinç çýðlýklarý attýlar. Bu onlar için inanýlmazdý. Maymun adamlar insanlardan uzakta yapamýyorlardý. Her geliþme insanlardaydý. Maymun adamlarda zeka vardý ama zekalarýný bilime yoðunlaþtýramýyorlardý. O yüzden bir þey icat edemiyorlardý. Tek bildikleri teknolojiyi kullanabilmekti.

Lider maymun ve altý askeri Geçide gidip kayboldular. Kulukseye ýþýnlandýklarýnda kendilerini ormanýn içinde buldular. Ama nerede olduklarýný keþfetmekte zorlanmadýlar. Ormanýn içinden þehir ýþýklarý görünüyordu. Maymun adamlar þehre doðru yürümeye baþladý.

Þehirde dikkat çekmeleri zor olmadý. Ýnsanlar maymun adamlarý görünce irkilmedi ama hemen emniyeti aradýlar. Emniyet durumu keþfedince maymun adamlarla ilgilenmenin kendi iþleri olmadýðýna kara verdiler. Devreye ulusal güvenlik birimi girdi. Güvenlik ekipleri maymun adamlarý alýp þehrin ýssýz bir yerine bir binaya götürdüler.

Selami maymun adamlarýn geliþini haberlerden izliyordu. Haberde maymun adamlarla yapýlan görüþmede soran p2 gezegeninden geldiklerini geçit kapýlarýný kimin inþa ettiðinin bilinmediðini bu, konu üzerinde araþtýrma yapýldýðýný söylüyordu.

Selami tedirgin omdu. N e yapacaðýný bilemedi. Mutlaka izlerini bulacaklardý. Bu yakýndý. Haberde maymun adamlara gezegende yaþama hakkýnýn tanýndýðýný söylüyordu. Onlara þehirden çok uzak bir yerde yerleþim alaný verildiði anlatýlýyordu.

Haber canlý yayýna geçti. Görüntüde bir orman vardý. Gazeteciler ve polisler beraberdi. Soran p2 gezegenine açýlan geçit kapýsýndan lider maymun adam, gazeteciler ve polisler girdi. Gözden kayboldu.

Selami endiþe etmekte ama diðer taraftan maymun adamlara tanýnan toleransýn kendine de tanýnacaðýndan emindi. Polisler barakanýn içini araþtýrýnca Selami, Fikri ve Naci'den haberdar oldular. Akabinde gezegendeki maymun adamlar liderleri eþliðinde geçit kapýsýnýn önüne geldiler. Haber kameramanlarý onlarý çekiyordu. Spikerler ise oraya gelen maymun adamlara sorular soruyordu.

Bir spiker maymun adamýn birine "Efendim artýk insanlarla beraber yaþayacaksýnýz Neler dersiniz?"

Maymun adam "Bizi buralara kadar gelmemize neden olan üç arkadaþa minnettarýz. Onlar olmasaydý biz hala dünyada yaþýyor olacaktýk. Bilirsiniz insanýn olmadýðý yerde in cin top oynar. Ama biz dünyada onlarý da görmedik."

Maymun adamlar geçitten girip kulukse gezegenine ýþýnlandýlar. Televizyoncu ve gazeteciler bundan haberdar oldu. Selami maymun adamlarý televizyondan izliyordu. Selami Fikri'nin evine gidip durum deðerlendirmesi yapmak için hazýrlandý. Çünkü Maymun adamlar kendi geçitlerini kullanmýþlardý. Güvenlik yetkilileri de geçidi yok etmiþ olmalýydýlar. Gönül nereye gittiðini sordu. Selami Fikri ile konuþup Soran P2 gezegenine baþka bir geçit kapýsý inþa etmeyi konuþacaðýný söyledi. Android Gönül yeni bir maceraya gönlü olmadýðýný yalnýz kendisinin de gelirse Selami'nin yaptýðý iþi tasvip edeceðini söyledi. Gönül macerayý severdi. O yüzden Selami ve Fikri'nin peþini býrakmak istemiyordu.

Selami "Ýyi sen de gel. Hiç olmazsa geçidi ayarlarken bazý para metre hesaplarýnda yardýmcý olursun."

Gönül "Benim beynimdeki verileri bir bilsen. Aslýnda geçit kapýsýný evimizde bile inþa edebilirim."

Selami Bak bu iyi fikir. Fikri ile bir konuþayým. Ne der ne demez bir öðreneyim. Geçit kapýsýný evimizde kursak her gözden uzak olduðu için güvenliðimizi de saðlama almýþ oluruz."

Selami bu sözlerden sonra Fikri'nin evine gitti. Fikri kapýyý açýnca arkadaþýný hoþ sözlerle aðýrladý. Ona televizyondaki haberlerden bahsetti. Selami gezegenler arasý geçidi evde kurma önerisini açtý. Fikri bu düþünceyi makul buldu. Selami evine tekrar geldi.

Geçit bir ayna görüntüsünde olacaktý. Dýþarýdan biri aynayý görünce hiç þüphelenmeyecekti. Ýkisi de bu geçidi istedikleri gibi kullanacaktý.

Selami ön keþif için soran p2 gezegenine gidip barakasýndaki atýl durumdaki geçidi ayarlamasý gerekiyordu. Oraya gitmesi içinde bir geçit gerekiyordu. Gezegene ilk gidiþlerinde güvenlik kuvvetlerine yakalanmamýþlardý. Kollarýndaki ýþýnlanma cihazý iz býrakmamýþtý. Þimdide böyle olacaktý.

Geçit olmadan soran p2 gezegenine gitmek zor olacaktý ama, kutsal ýþýk sayesinde kolundaki cihazýn desteði ile de bu iþi baþaracaktý.

Selami malzemeleri kontrol etti. Kolundaki ýþýnlama cihazý çalýþýyordu. Parabirnil cihazý da yanýndaydý. Onunla soran p2nin ýþýnlama rotasýný ve parametrelerini ayarlayacaktý. Her þey tamam olduðunda barakadaki atýl durumdaki geçit hazýr vaziyete gelecekti.

Barakadaki geçitte ayna þeklindeydi. Selami zorlanmayacaktý. Çünkü geçit her þeyi ile yarý ayarlanmýþ satýlýyordu. Yalnýz geçit kapýlarý izinsiz satýlmazdý. Ve devlet her müþterinin ne yaptýðýný, nereye gittiðini geçit kapýsýndaki verici ile öðreniyordu. Selami gidip geçitteki vericiyi de kaldýracaktý. Vericiyi kaldýrmak yasadýþý olsa da Selami bunu yapacaktý.

Bir süre hareketsiz durdu. Kolundaki cihazdan üzerine doðru kýzýl bir ýþýk akýp týpký duman gibi kapladý. Kýsa süre sonrada Selami ýþýnlandý.

Güvenlik kuvvetleri barakalara zarar vermemiþti. Barakadaki kulukseden getirdiði tüm teknolojik aletler yerli yerindeydi. Dýþarýya çýktý. Diðer iki barakaya da baktý .Her þey yerli yerindeydi. Yerinde olmayan geçit kapýsýný söküp götürmüþlerdi. Selami hayýflanmadý. Nasýl olsa daha iyisini ve daha güvenlisini Fikri ile beraber yapacaklardý.

Savunma için bekleye robotlarý da götürmüþlerdi. Ama diðer altý robot hala gezegeni araþtýrmakla meþgul olmalýydýlar. Kolundaki cihazý açtý. Cihazýn üzerinde üç boyutlu görüntü oluþtu. Robotlar görünüyordu. Altýsý da aldýklarý görevi devam ettiriyordu. Maymun adamlarýn saldýrýsý için kurduklarý ýþýn silahlarý ise yerinde yoktu. Onu da götürmüþlerdi.

Gezegendeki maymun adamlarýn izini takip için kolundaki cihazý çalýþtýrdý. Ortaya üç boyutlu görüntü tekrar çýktý. Maymun adamlar gözüküyordu. Anlaþýlan geride maymun kalmýþtý. Güvenliðin onlarý niye alýp götürmediðine anlam veremedi. Gezegen amacýný bilmediði bir þekilde korunduðu halde, düzeni bozacak maymunlarý geride býrakmalarý belki de Güvenlik kuvvetlerine lider maymunun bildirmemesindendi. Geride yüz sayýsýný aþmayan maymun adam kalmýþtý. Zoyarklarýda beraberlerindeydi.

Selami cihazýný kapattý. Geçidin parametrelerini ayarlamak için barakaya girdi. Parametreler önemliydi. Tam ayarlanmayan geçit insaný baþka bir yere ýþýnlayabilirdi. Selami parabirnil cihazýna güveniyor ama ayarda çok önemli olan kutsal ýþýk yüklemesine de önem veriyordu.

Cihazýný çalýþtýrdý. Cihazdan geçidin kenarlarýna ýþýk tuttu. Bu verilerin aktarýlma esnasýydý. Geçitte on altý alýcý yüzey vardý. Sekizi kiþiyi yükleme ve taþýma ile ilgiliydi. Diðer sekiz yüzey gidilecek yerin rota parametreleri ile ilgiliydi. Selami her yüzeyin veri aktarýmý bittikten sonra düþünce ile her bir yüzeye sarý renkte kutsal ýþýk akýttý. Kutsal ýþýk verilerin üzerinde yapay zeka oluþturacaktý. Ve geçit mükemmel bir þekilde bozulmadan çalýþacaktý.

Selami geçidin ayarlarýný yarým saatte bitirdi. Ve çalýþtýrdý. Geçit mükemmel bir þekilde iþini çalýþmaya baþladý. Fikri'ye güveniyordu. Oda geçidin diðer kapýsýný evde kuracaktý. Fikri'nin biliþimi ve mühendisliði mükemmeldi. Geçidi kurarken zorlanmayacaðýný tahmin ediyordu. Onun kutsal ýþýðý nasýl ve ne miktarda kullanacaðýný bildiðinden içi rahattý.

Þimdi sýra Fikri den gelecek olan mesajdaydý. Geçit inþasý tamamlanýnca Selami'yi uyaracaktý. Selami dýþarýda beklemek için barýnaktan çýktý. Hava açýktý. Gezegenin yýldýzý kýzýl renge her yeri boyamýþtý. Dünyada bile güneþ böyle kýzýllýk üretemiyordu. Soran p2 gezegeni akþama geçiþte böyle bir renk yaþýyordu. Yýldýz batarken hafif sýcaklýk veriyordu. Bu da gezegende yaþayanlara rengin yanýnda ayrý bir atmosfer saðlýyordu. Kýzýllýk bir saat boyu sürüyordu. Bitkiler canlýlýðýný bu kýzýllýða borçluydu.

Selami'nin kolundaki cihaz sinyal almaya baþladý. Cihazý açtý. Üç boyutlu görüntüyü ortaya çýkardý. Gözlerine inanamadý. Robotlarýn birinden görüntü alýyordu. Robot bir grup ilkel insanla karþýlaþmýþtý. Ýnsanlar týpký maðara adamý gibi deriden yapýlma bir giysi giymiþlerdi. Ve gezegenin geyik sürüsü peþindeydiler. Ellerinde mýzraklar vardý. Geyiði yakalayýp öldürmüþler ve evlerine götürüyorlardý.

Ýlkel insanlarýn evi taþtandý. Giriþ kapýlarý çatýdaydý. Bu tercihi vahþi hayvanlardan korunmak için seçmiþ olmalýydýlar. O an yerleþim yerlerinde insanlar daha kalabalýklaþtýlar. Yakaladýklarý geyiði paylaþtýlar. Etleri evin damlarýnda ateþte piþirmeye baþladýlar.

Elbette görüntüyü aktaran robot görünmez modunda izliyordu. Selami'den aldýðý emir böyleydi. Selami cihazdan ilkel insanlarýn sayýsýný öðrendi. Yirmiye yakýn bir gruptular. Gezegende bir grup ilkel insan varsa geriside olmalýydý. Selami onlarýn gezegende daha fazla olduðuna hükmetti.

Kolundaki cihaz bu sefer baþka bir sinyal almaya baþladý. Fikri den yazý þeklinde mesaj alýyordu. Fikri geçidi tamamlamýþ onu çaðýrýyordu. Selami barakasýna girdi. Iþýnlanma geçidinin karþýsýna geçti. Görüntüde ayna olan geçit kapýsýndan içeri girdi.

Karþý tarafta Fikri ve Gönül Selami'yi gördüler. Ona hoþ geldin karþýlamasý için alkýþ tuttular.

Fikri "Geçit kapýsýnýn bu kadar iyi çalýþacaðýný tahmin etmiyordum. Geçit seni sapasaðlam buraya getirdi ya gerisini boþ ver."

Selami "Ayarlama yaparken bayaðý uðraþtým. Kutsal ýþýk dozunu zamanýnda ve zemininde kullandým. Bu geçit kapýsý parametreleri öyle hassas ki, yanlýþ bir iþlem için ayarlamayý baþa almak içten bile deðil." Dedi. Devam etti. "Sana bir sürprizim var. Soran p2 de insanlar yaþýyormuþ. Ama insanlar ilkel." Kolundaki cihazý çalýþtýrdý. Ortaya çýkan görüntüleri gösterdi.

Selami bir müddet sonra "Ben bir zaman yolculuðu yapmýþtým. Gezegende insanlar birbirileri ile savaþýyordu. Onlarýn savaþmalarýna içim yanmýþtý. Onlarýn bizim neslimiz olduðun sanmýþtým. Meðer yanýlmýþým. Boþuna dememiþler ateþ düþtüðü yeri yakar diye. Onlarýn atalarý biz olmasak ta gerçeði þimdi daha iyi anlýyorum. Bundan sonra o insanlara medeniyeti biz öðreteceðiz."

Ertesi gün iki arkadaþ Soran P2 gezegenine geldi. Barýnaða girdiklerinde cihazýn sinyali ile karþýlaþtýlar. Bir grup maymun adam Maðarayý terk ediyordu. Selami ve Fikri o yöne doðru hareket ettiler. Maðaraya geldiklerinde inanýlmaz þeylerle karþýlaþtýlar. Teknoloji burada hat safhadaydý. Ýçeriye kolayca girdiler. Maðaranýn içindeki yazýtlar dikkatlerini çekti. Bilinmez bir güç hiyerogliflerin karþýsýnda onlarý esir aldý.

Tuna M. Yaþar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bilim kurgu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dünya Taþýnýyor 3
Dünya Taþýnýyor 8
Dünya Taþýnýyor 7
Dünya Taþýnýyor 6
Dünya Taþýnýyor 1
Dünya Taþýnýyor 2
Dünya Taþýnýyor 9
Dünya Taþýnýyor 4

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Göbeklitepe 5
Göbeklitepe 4
Göbeklitepe 3
Göbeklitepe 2
Göbeklitepe 1
Çok Eskiden 9
Çok Eskiden 8
Çok Eskiden 4
Çok Eskiden 6
Çok Eskiden 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Masa [Þiir]
Reptilian 1 [Öykü]
Reptilian 2 [Öykü]
Reptilian 3 [Öykü]
Reptilian 4 [Öykü]
Reptilian 5 [Öykü]
Savaþ Trafiði 2 [Öykü]
Savaþ Trafiði 1 [Öykü]
Savaþ Trafiði 3 [Öykü]
Aðaçlara Fýsýldayan Adam [Öykü]


Tuna M. Yaþar kimdir?

Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tuna M. Yaþar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.