..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanık insanları işe aldığın zaman, senin onlardan daha uyanık olduğunu kanıtlamış oluyorsun. -R. H. Grant
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazar Portresi - M.Nazım Güler
M.Nazım Güler - M.Nazim Güler
Site İçi Arama:


Eleştiri
  Taksim - Gezi Parkı Olayları ve Düşündürdükleri (M.Nazım Güler) 2 Haziran 2013 Politik Olaylar ve Görüşler 

Gezi Parkı eylemi, ilk önce ağaçlar kesilmesin, şehir çehresi çirkinleştirilmesin, diye çevreci ve haklı bir mantık ile başladı. Ancak polisin orantısız güç kullanması ve olayı abartması işi çığırından çıkarttı. Sözüm ona, çevrecilere destek çıkanlar, olayı rotasından çıkartıp, değişik alanlara öyle bir çektiler ki, eylemi başlatanları bile şaşırtmışlardır.

  Tahammülsüzlük ve Derin Korku (M.Nazım Güler) 21 Ekim 2005 Sevgi ve Nefret 

Geleceğini iyeliğine almak ; Varsa okunan gözlerinde... Ve halay çeker gibi olmak ; Patlak verdikte yeryüzünde.

  Ev Bir Okuldur; Eğitim, Oradan Başlar!. (M.Nazım Güler) 17 Aralık 2010 Toplum ve Birey 

Anneler, babalar! Çocuğunuza sahip çıkın ve sorumluluklarını lütfen üstlenin! Unutmayalım ki, başkalarının, çocuklara karşı görev ve sorumlulukları, siz, onların ailelerinden sonra gelir. Elbette ki, madde bağımlısı ve sokak çocukları da, tüm kurum, kuruluş ve toplum katmanlarını ilgilendiren ciddi ve çetrefilli bir sorundur. Sorun, özü itibariyle toplumsaldır ve her alanda var olan ihmal ve ilgisizliğin, bu toplumsal problemin oluşmasında, gelişmesinde ve büyümesinde mutlaka etkisi ve katkısı olmuştur.

  Çözümden Başka Yol Yoktur (M.Nazım Güler) 15 Aralık 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Kürt sorunu çözülmek isteniyor mu acaba? Yoksa Kürt sorunuyla oynanıyor mu hâlâ? Ortada, hiçbir tarafta sanki bir ciddiyet görülmüyor, ne yazık ki…

  Kemalist "Solculuk" veya "Anti - Emperyalist" Yüzsüzlük (M.Nazım Güler) 22 Mayıs 2013 Politik Olaylar ve Görüşler 

Kısaca, şu taktiklere karşı uyanık ve duyarlı olmak elzemdir: Solcuların, proletaryanın vatanı yoktur; sosyalizme geçildikten sonra Kürt sorunu dahil tüm halkların sorunları çözülecektir, söylemi ile İslamcıların “dinde milliyetçilik” yoktur, biz ümmetçiyiz; dolayısıyla şeriat geldikten sonra Kürtlerin de sorunu kendiliğinde çözülecektir, söylemi birbirine benzeyen sahtekârlık ve ikiyüzlü birer aymazlık örneği olarak görmek gerekmektedir.

  Ha Gazze, Ha Kandil; İkisi de Çözüm Değil!.. - 1 - (M.Nazım Güler) 17 Nisan 2009 Politik Olaylar ve Görüşler 

Öncelikle mazlum halklara, sivil insanlara yapılan her türlü silahlı saldırıya karşı olmak, saldırıları nefretle karşılamak bir insanlık görevidir ve tamamen vicdansaldır. Bunu asla göz ardı etmeden, ayrıca, serinkanlı olarak olaylara eleştirel bakabilmeliyiz.

  Ha Gazze, Ha Kandil; İkisi de Çözüm Değil!.. 2 (*) (M.Nazım Güler) 17 Nisan 2009 Politik Olaylar ve Görüşler 

Birinci yazımın asıl amacını doğru anlayabilmek için ve ilgili olayları doğru okuyabilmek için, önce kendimizi, duygusallıktan arındırıp, olgulara, objektif bakmaya alıştırmak gerekir.

  Erdoğan: "Ben Kabile Reisi Değilim" (M.Nazım Güler) 17 Nisan 2009 Özgürlük ve Eşitlik 

Bu lafı, Barazani ve Talebani’ye yakıştırıyorlardı.. Tabi ki kabile reisi olamazsın Sayın Erdoğan; sana kabile reisi olabileceğini söyleyen mi oldu?!

  Kürt Sorunu ve Yerel Seçimler (M.Nazım Güler) 17 Nisan 2009 Özgürlük ve Eşitlik 

Yerel seçimler, var olan bir ekonomik krizin eşliğinde gündemimize oturmuştur. Aday adayları ortaya çıkmaya başlıyor. Gündeme damgasını vuran sadece emrivaki gelen bu ekonomik kriz midir? Hayır.

  Bilge Köyü Vahşetinin Gerçek Sorumluları Kimlerdir? (M.Nazım Güler) 11 Mayıs 2009 Politik Olaylar ve Görüşler 

Mardin, dünyada eşi az bulunur bir hoşgörü, huzur ve barış şehridir. Bu korkunç facia için Mardin’inin seçilmesi bir şansızlıktır. Mardin bunu hak etmiyor ve aynı zamanda bu olay, bölgeye karşı çok kalleşçe bir tuzaktır. İnsanlıktan nasibini almayanlar, bukalemun gibi her renge bürünüp, Kürtlerin tarihini, kültürünü, örfünü, adetini, töresini ve yöresini, “olağanüstü hal” koşullarında, çok olağanüstü çabalarla, tüm hile ve tuzaklarıyla iğdiş edip, tüm maddi- manevi varlıklarımızı alt-üst ettiler.

  Demokratik - Kürt Açılımı Nereye Kadar? (M.Nazım Güler) 27 Ağustos 2009 Politik Olaylar ve Görüşler 

Türkiye Hükümeti, anlaşılan devletin diğer kurumlarının da onayını almış olarak, demokratik bir açılım başlatmayı önlerine koymuştur. Gerçek içeriği ve sınırı belli olmasa da, bu açılımın, ileri bir adım olduğunu kabul etmek lazımdır.

  Netekim İ Şimdi Yargılamak!.. (M.Nazım Güler) 14 Nisan 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

12 Eylül Faşizmini, çıkardığı (tüm değişikliklere rağmen) kendi anayasasıyla yargılamaya çalışmak nasıl bir sonuç verebilir? Yeni Anayasa’yı çıkarmak an meselesiyken, onları, alelacele mevcut yasalarla yargılamak ne derece güven verici olabilecektir? Darbe mağdurları, bu yargılama sürecinden memnun kalabilecekler midir?

  12 Eylül Referandumu (M.Nazım Güler) 15 Ağustos 2010 Politik Olaylar ve Görüşler 

12 Eylül faşizmi, askeri vesayet rejiminin sadece bir sonucuydu ve biz, bunu görmezden gelemeyiz. Onun için, bu vesayetçi despotizmi referandumda tarihin çöplüğüne gömmeye mahkumuz ve çocuklarımızın geleceği için buna mecburuz. Asıl mücadele de ondan sonra başlayacaktır. 12 Eylül’deki referandum, bir son değil, demokratik mücadele açısından bir başlangıç olarak görülmelidir…

  Referandumu (M.Nazım Güler) 1 Eylül 2010 Politik Olaylar ve Görüşler 

Referandumu “Boykot” etmek ne derece doğrudur veya doğru mudur? Referandum oyları belli olabilir mi? Hesabı tutulabilir mi? Nasıl olacak bu iş?!..

  Gençliği Harcayan ve Tüketen Diziler (M.Nazım Güler) 25 Eylül 2010 Toplum ve Birey 

Türkiye TV’lerinde oynatılan sözde “Gençlik dizileri”, aslında sistemli olarak, gençliği hedeflemekte ve onları dejenerasyona uğratmayı amaçlamaktadır.

  Tarihsel Aşklar ve Sevgi Üzerine (M.Nazım Güler) 14 Kasım 2010 Sevgi ve Nefret 

Seviyorum, demekle sevgi oluşmaz. Sevgi, emek ister; sevmeğe yürek ister. O yüreği de herkes taşımaz.

  Bölgede Okuyan Çocuklarımız ve Sınav Maratonları (M.Nazım Güler) 29 Kasım 2010 Toplum ve Birey 

Çocuklarımız geleceğimizdir; zaferleri de başarılarında gizlidir. Gelin, onların gizli elleri biz olalım ve onlara sahip çıkalım. Elbirliğiyle onları, başarıdan başarıya taşıyalım.

  Bally'cilerin Hali ve Yöneticilerimizin Duyarsız Ahvali (M.Nazım Güler) 7 Aralık 2010 Toplum ve Birey 

Peki ne olacak bu ilçenin hali; ne olacak bu çocukların durumu? İlçe de, çocuklar da sahipsiz olmuş olmuyor mu? Bunları, şimdi kendimize dert edinmezsek, yarın hepimizin başına dert açacaktır. Hiç kimse bu konuya duyarsız kalamaz veya kendini sorumsuz göremez. Bu güzelim ilçe hepimizindir ve hepimiz çare aramakta ve çözüm üretmekte sorumluluk duymalıyız.

  İki Dil Fobisi ve Bölünme Korkusu (M.Nazım Güler) 4 Ocak 2011 Toplum ve Birey 

Elbette, birlikten kuvvet doğar; ancak her birlik, gönüllü birliktelik anlayışıyla ve özgürce alınmış kararlarla oluşursa çok daha anlamlı ve çok daha uzun soluklu bir birlik olur.

  Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandır! (M.Nazım Güler) 3 Şubat 2011 Güven ve Güvensizlik 

Kendilerine, fikir ve ilkelerine güveni olmayanlar, tahammülsüz olurlar; çünkü gelecek kaygı ve endişesi içine düşmekteler. Çünkü ilkelerinin, yalanlar üzerinde; fikirlerinin de çürük temellere dayalı olduğuna, dolayısıyla gerçeklere tahammül gösterirse, her şeyin olacağına varacağına ve bunun da kendi kariyerlerinin sonunu getireceğine inanıyorlar.

  Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarışı Başlayacaktır!.. (M.Nazım Güler) 2 Mart 2011 Özgürlük ve Eşitlik 

Türkiye, seçim atmosferine girmiş bulunuyor. Halkı aldatmak için, halkı kandırma yarışı başlayacaktır.

  Kendi İrademiz Varsa Özgür Olabiliriz. (M.Nazım Güler) 14 Mart 2011 Özgürlük ve Eşitlik 

Bizi, bizden alacak, irademizi yok sayacak olanlara; iradesizleşenlere, değerlerimizi hiçe sayanlara, iç huzurumuzu bozmak isteyenlere karşı var olmasını bilmeli; süreci, hiçbir detayını kaçırmadan izlemeli ve istisnasız her şeyi sorgulayarak özgürleşmeyi öğrenmeliyiz. Özgürleşmek, idealimiz ve yaşama inadımız olsun.

  Bu Seçim de Geçmiştekiler Gibi!.. (M.Nazım Güler) 7 Nisan 2011 Politik Olaylar ve Görüşler 

Bu seçime de, geçmişteki her seçim gibi, gerçek bir demokrasi mantığından uzak; sadece kimi demokrasi kırıntılarıyla, halklarımızın gözlerini boyama oyunlarıyla giriliyor. Bu internet çağında halkları cahil ve saf yerine koymak, cehaletin ta kendisidir.

  Sivil İtaatsizlik ve Genel Seçimler (M.Nazım Güler) 16 Nisan 2011 Politik Olaylar ve Görüşler 

12 Haziran 2011 genel seçimi sürecinde partilerin adayları netleşirken, kimi yerlerde listelerde alt-üst oluşlar yaşanırken, kimi yerlerde de, acaba neler oluyor, diye durumdan anlam çıkarılmaya çalışılıyor herkesçe.

  Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair (M.Nazım Güler) 2 Mayıs 2011 Politik Olaylar ve Görüşler 

Asıl ve temel proje( Kürt sorunu), önünüzde duruyorken ve siz, onun içini boşaltmak adına, ona karşı, kör ve sağır rolü oynayıp, zamanı ayarlanmış “Çılgın Proje” havalarıyla gündem saptırırsanız; komşuda gelişebilecek bir çılgınlıkla, kendiniz de aniden çılgına dönüverirsiniz; nutkunuz tutulur, şok olursunuz. Onun için, tarihin ileriye doğru giden akışına ve hızına ayak uydurun ki, çözüm yolundaki kaplumbağa hızınızla geride kalarak, tarihin çarkları arasında kırıntı durumuna düşmeyesiniz.

  Kürd Sorunu Yoksa; Kürdistan Sorunu Olabilir mi? (M.Nazım Güler) 16 Mayıs 2011 Politik Olaylar ve Görüşler 

Demokrasiye dair, sivil anayasaya dair, barış ve huzura dair, Kürt sorununda çözüme dair, kimde, ne plan ve proje vardır, onu dökülün; bizim için meydanlarda öyle çözülün de, çözüm kimdedir görelim. Yoksa; “yoktur” diyenleri sandığa gömelim. Unutmayın, halkımız ariftir; sizden beklenen, yüreğinizden gelecek basit bir tariftir. Doğru söz, kısa ve özdür; lafı dolandırmaya, dolaştırmaya gerek yoktur.

  Sadece Yazmak, Yazarlık Mıdır? (M.Nazım Güler) 28 Mayıs 2011 Güven ve Güvensizlik 

Kişi, okuyabiliyorsa, okur; yazabiliyorsa, yazar; ikisini gerçekleştirebilene de, okur-yazar, diyoruz. Yazarlık ise, ayrı bir şey, kavramlaşmış bir sıfat olmuştur. Her yazabilene “yazar” diyemeyiz. Yazarlık, yazma işlemiyle başlasa da sadece onunla sınırlı değildir; neyi yazmak, niçin yazmak, nasıl yazmak ve kimler için yazmak da çok önemlidir.

  Seçimin Sonucu, Halklar Arası Barış ve Diyaloğu Dayatıyor (M.Nazım Güler) 16 Haziran 2011 Politik Olaylar ve Görüşler 

Hayırlısıyla, bir genel seçimin daha hakkından gelebildik. Gerçi politik sözcülerin ekserisi, ellerinden geldiğince gerilim yarattılar; sayelerinde ortam gerildi, küfür ve hakaret gırla gidiyordu. Özellikle AK Parti, CHP ve MHP arasında.

  Hatip Dicle Olayı, Açılıma ve Çözüme Çomak Sokmak Mıdır? (M.Nazım Güler) 24 Haziran 2011 Politik Olaylar ve Görüşler 

Yeter artık, söz milletindir, demeyeceğimiz ve rutin olarak, milletin hep söz sahibi olduğu bir sisteme geçmeliyiz. Gelin, tüm acıları tarihe gömelim; tüm halklarımız, eşit, özgür ve demokratik olarak, tam bir gönüllü birliktelik anlayışıyla, barış ve huzur içinde bir arada yaşayabilme koşullarını birlikte yaratalım. Gönüllü birlikten kuvvet doğar; birlikte gelişmemiz ve yücelmemiz hız kazanır.

  Kocaman Bir Asır Heba Edildi; Neden veya Kimler İçin? (M.Nazım Güler) 7 Ağustos 2011 Politik Olaylar ve Görüşler 

Türkiye'deki insanlarda kişilik ve şahsiyet, derin güçlerce (Ergenekon vb. ile) iğdiş edilmiş ve neredeyse insanların toplumsal kişiliği öldürülmüştür. Ne ile? Ülkede yaşayan tüm halkların haklarının inkârı ve kültürlerinin asimilasyonu kırbacı zoru ile.. Yoksa ne olmuş bütün bu insanlara ki, gördükleri, öfkelendikleri bunca haksızlıklara karşı doğru ve istikrarlı bir direnme ve tepki gösteremiyorlar?

  Bu Ülkede Barışı İsteyen Var Mıdır? (M.Nazım Güler) 29 Ağustos 2011 Politik Olaylar ve Görüşler 

Amacımız, demokratik açılım ise, niyetimiz demokratik yollardan çözüm ise; diyalog sürecini hemen başlatmak ve silah dilini ortadan kaldırarak, yerine barışın dilini ikame etmek gerekiyor. Var olan Kürt sorunu, hepimizin sorunu haline gelmişse; bilinmelidir ki, her kesime ve herkese görev düşüyor bu konuda.

  Görüşmelerin Amacı Neydi; Barış mı, Savaş mı? (M.Nazım Güler) 25 Eylül 2011 Politik Olaylar ve Görüşler 

Her savaşın sonunda bir barış mümkün olmasaydı; hiçbir savaş son bulamazdı. Ne yazık ki, dünyamızın birçok yerinde savaş vardır ve iyi ki barış diye bir çözüm yolu da hep bulunabiliyor. Savaş, insanlığa karşı bir yıkımın habercisi olurken; barış ise, huzurun, refahın ve umudun habercisi olmuştur her daim.

  Unutmayalım ki Öğrencilerimiz, Geleceğimizdir!. (M.Nazım Güler) 9 Ekim 2011 Toplum ve Birey 

Her ilin insanları, kendi illerinde en az bir üniversite kurulmasını arzular ve bunu gerçekleştirmek için her alanda mücadele ederler. Seçimlerde, siyaset malzemesi bile yapıldı, yaptılar. Mardinliler de, bunun için az çaba sarf etmediler.

  Üzerinde Oynanan Kavramlar, Savaşı Tetikliyor. (M.Nazım Güler) 23 Ekim 2011 Politik Olaylar ve Görüşler 

Aydın kimseler, bilinçli insanlarımız, esen her rüzgâra kendilerini kaptırmamalıdır; durulması gereken yerde kalarak, gerçeklerden yana taraf olup, objektif bir duruş sergilemelidirler. Her konuda gerekeni söylemesini bilmeli ve gerçeklerin yanında olmasını bilmelidirler. Gündemin kuyruğuna takılıp gidemezler; gündeme kendi damgasını vurmalı veya gündemi kendileri oluşturmalıdırlar.

  Van Depremi, Sosyal Yaralarımızı Sarabilecek Mi? (M.Nazım Güler) 30 Ekim 2011 Savaş ve Afetler 

Van depremi, sadece Van ve çevresini sarsmadı; Türkiye’nin birçok dengelerini de sarmıştı. Tabii bu arada dengesizlerin çoğunu da sarsmıştı. Derin devletin sarsılan içyüzünün dış tezahürleri olan vitrin ucubeleri kimi spikerler, kendi TV kanallarında, sözüm ona, gaf üzerine gaf yaparak, Kürt halkına olan kinlerini kustular. Derin güçlerin sesi gibiydiler adeta.

  Çözüm İsterken (M.Nazım Güler) 20 Kasım 2011 Politik Olaylar ve Görüşler 

Ortadoğu kazanı kaynaya dursun, bizim tenceredeki sorunlar da oradan tetiklenip fokurdanmaya başlayacak sanki.. Bizdeki görece açılım durdu; birileri tarafından çözüm yolları tıkatılmaya çalışılıyor.. Barış güvercini olan umudumuz can evinden vuruldu. Umutlarımızı kimler, niçin söndürmek istiyorlar; barışa giden yolları kimler mayınlıyor, savaş tamtamlarını niçin çalıyorlar?.

  Yeni Anayasa, Son Anayasamız Olmayacaktır. (M.Nazım Güler) 15 Ocak 2012 Özgürlük ve Eşitlik 

Görünen odur ki, yapılması düşünülen “Yeni Anayasa” eskiye göre “yeni” olabilir ve elbette daha “demokratik” de olabilecektir belki; ancak, kesinlikle SON ANAYASA’ mız olmayacaktır. Bu anayasanın, halklarımızın tüm sorunlarına çözüm vesilesi olacağına inanmıyorum.

  Yeni Anayasa ve Kürt Sorunu (M.Nazım Güler) 5 Şubat 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Yeni Anayasa, “yeni” olabilecek mi? Anayasa içerisinde, ülkenin temel sorunu olan Kürt Sorunu’na da bir çözüm düşünülüyor mu? Eğer bir çözüm düşünülüyorsa, nasıl bir çözüm düşünülüyor veya hangi kıstaslara göre hareket edilecektir, kamuoyu pek bilgilendirilmiyor ne yazık ki!..

  4+4+4, Bir Gündem Saptırma Mıdır? (M.Nazım Güler) 11 Mart 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Şu anda ülkenin acil gündemi, Kürt açılımı ve Yeni Anayasa çalışması soğumaya bırakılırken, hiç de gereği yokken, alt yapısı bile olmayan suni gündemler yaratılıyor şimdi.

  Çözüm Derken, Çözümsüzlüğe Saplanmak!.. (M.Nazım Güler) 25 Mart 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Kürt sorunu bir tek eğilime bırakılmayacak kadar büyük ve önemli bir sorundur. Kürt sorununun çözümünde, her eğilimden Kürtlerin sürece aktif katılımını sağlamak gerekiyor. Bunun için tüm demokratik yollar açılmalı ve çözüm yolunda herkes, her şeyi açıkça ve korkusuzca konuşabilmelidir.

  Mesud Barzani’nin Tarihî Misyonu (M.Nazım Güler) 22 Nisan 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Bölgemizdeki gelişmeler, yeni ve tarihi bir aşamaya gelmiş görünüyor. Bu gelişmelerin, bölgenin tüm sorunlarına ve özellikle Kürt sorununa köklü bir çözüm getirmesi, doğru partner olabilecek liderlerin, rollerini en doğru şekilde oynamalarına bağlıdır. Bu durum, bölge liderlerine büyük sorumluluklar yüklüyor.

  İnkârı Kaldırdınız da Ne Oldu? (M.Nazım Güler) 27 Mayıs 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Sayın Başbakan, inkârı biz kaldırdık, diyor; kaldırdınız da Kürt ulusunun haklarını mı verdiniz? Yok, haklarını vermiyorsunuz ve belli ki, göz boyamanın ötesinde hiçbir temel hak vermeyeceksiniz de. Çünkü hala, tek dil, tek millet, diyorsunuz. Bir gün bu lafların da terk edileceğini siz de biliyorsunuz Sayın Başbakan. İnanıyoruz ki, sizi o makama getirenler, size bunu da yaptıracaklardır.

  Kürdistan, Dört Parçalı Bir Yürektir (M.Nazım Güler) 29 Temmuz 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Suriye'deki karışıklıkta Kürtler, epeydir sessiz ve tarafsız kaldılar. Silahlı çatışmalardan uzak durmaya çalıştılar. Çünkü ne iktidardaki Esed yönetimi ve ne de bu yönetime karşı muhalefet eden Araplar, Kürtlerin haklarını öngörmüyorlar ve onlara herhangi bir statü vermeyi düşünmüyorlardı. İş gittikçe kötüye doğru evrilince, Kürtler de, biz, ne olacağız, diye telaşlandılar ve arayışlara girdiler.

  Kurtlar Sofrasındaki Kürdistan (M.Nazım Güler) 22 Haziran 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Hep korkularımızı söyleyip durduk; Kürt sorunu mutlaka makul bir çözüme kavuşması gerekir, diye. Kürt sorunu sadece bir Türkiye sorunu değildi ve şimdi bu belirleme, daha bir gerçeklik kazanmıştır.

  Suriye Krizi ve Leyla Zana Sürprizi (M.Nazım Güler) 1 Temmuz 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Arap Baharı, Suriye’de bir intihara mı dönüşüyor acaba? Çünkü Batı’ nın Suriye’ye müdahalesi hem gecikti ve sanki buraya müdahale, diğer bölgelere müdahaleden daha farklı bir seyir izleyecek gibidir. Sanki Batı, Suriye’ye olası bir müdahaleyi, doğrudan kendi güçleriyle değil de, Türkiye gibi bir ülke eliyle yapmak istiyor?!

  Açılım Bitti mi ve Neden 14 Temmuz? (M.Nazım Güler) 16 Temmuz 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Türkiye’nin kendi öz iradesiyle bir Kürt Açılımı yapma inancı tamamen ölmüştür. Açılımın, artık ne demokratik yanı kaldı ve ne de çözümsel işlevi. Bu açılım, hikâyesinin içinde halkların mutluluğu artık yoktur. Deniz bitti, güven kurudu.

  Devletin İcraatlarında, Demokrasiye ve Halka Yer Var Mıdır? (M.Nazım Güler) 21 Ağustos 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

İktidarın öyle temel uygulamaları oluyor ki, orada, ne halka ve ne de demokrasiye yer verilmiyor. Orada, vesayet mantığı ve tepeden inme diktacı rejim mantığı hala hüküm sürüyor gibi duruyor. Altyapısı hazırlanmadan hiçbir kapsamlı proje yürürlüğe konmamalıdır.

  Kürt Sorunu Yok Mudur?! (M.Nazım Güler) 4 Eylül 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Gözlerinizi kasten ve bilerek gerçeklere kapatırsanız; evet, çevrenizde olup biten her şey yok olur gözlerinizden. Sadece Kürt sorununu tek değil, Kürtlerin kendisini de göremezsiniz çevrenizde.

  Ak Parti ve Pkk’nin, Kürtlere Sorun Politikaları (M.Nazım Güler) 23 Eylül 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Bölgede, gerçekte sadece iki parti vardır, diyebiliriz artık; Ak Parti ve PKK (Zaten BDP aynı taban zemini üzerinde ve onun gölgesinde faaliyet gösteriyor). PKK, devlet olarak, TC’yi hedefinden silmiş olmalı ki, sadece AK Parti’yi asıl hedefi haline koymuş görünüyor.

  Rotasız Tezkerenin Rotası Neresi Olabilir (M.Nazım Güler) 9 Ekim 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Türkiye ise, sanki bu savaşa taraf olmaya çoktan razı bir istemle kollarını erken sıvamış ve kimi destek adımları atmış da, müttefiklerinin rızası bir türlü çıkamadığı için, bir çıkmaza düşmüş gibidir.

  Ölüm Oruçları ve Başbakan İnadı (M.Nazım Güler) 10 Kasım 2012 Politik Olaylar ve Görüşler 

Eskiden ırkçı “faşistler”, Kürt devrimci ve demokratlarını aşağılamak için; “Ermeni dölü”, “Moskof” vb. yakıştırma söylemler kullanırlardı. Sayın Erdoğan da, tutturmuş ikide bir, “onlar Zerdüşt’türler” söylemiyle aynı ırkçı ve köhnemiş politik ahlakı sürdürmeğe çalışıyor.

  Her Halk İçin Birlik ve Beraberlik (M.Nazım Güler) 2 Ocak 2013 Politik Olaylar ve Görüşler 

Birlik ve beraberlik, jargonu ne kadar anlamlı, önemli ve gerekli bir söylem olsa da; yakın tarihimizde, bir o kadar da içi boşatılmış ve gerçek anlamından uzaklaştırılmış bir söylem haline sokulmuştur.

  Barış Yolundaki En Ciddi Adım ve Paris Tuzağı (M.Nazım Güler) 17 Ocak 2013 Politik Olaylar ve Görüşler 

Bu son Apo-MİT görüşmesinin düğmesine nerede basıldıysa; bu sefer atılan adım gayet ciddi görünüyor ve düğmeye basan el, her kimin eli ise, karşı konulamayacak kadar güçlü ve kararlı olduğu anlaşılıyor. Bu kez, hiçbir provokasyon veya tezgâhın bu süreci durduramayacağını umut ediyoruz. Durum bunu gösteriyor.

  Sürecin Hassasiyetinin Farkında Mıyız? (M.Nazım Güler) 4 Şubat 2013 Politik Olaylar ve Görüşler 

“İmralı Süreci” yavaş mı gidiyor; yoksa iyi ve doğru pişirilerek mi yürütülüyor, onu bilemiyoruz. Ancak bu nazik sürecin çok hassas dengelere dayalı olduğunun bilincinde davranmak gerektiği çok açıktır.

  Erdoğan, Tüm Kürtlerin Hamisi Olabilir mi? (M.Nazım Güler) 7 Nisan 2013 Politik Olaylar ve Görüşler 

Erdoğan Hükümeti, Öcalan ile anlaşırken, sadece Türkiye içindeki Kürtlerin sorunlarıyla ilgili tek değil, tüm Kürdistan parçalarıyla ilgili bir plan ve proje etrafında yoğunlaşmış olabilir mi?. Özellikle Suriye ve İran Kürdistanı’ nın geleceği açısından… Görüşülen tüm konuları, kamuoyunun bilmesi gerekmiyor elbette; ama bölgenin gelişme seyri ve doğru öngörülerle bölgesel gelişmelere bakacak olursak, bütün bunların olması gerektiğini düşünmek mantıklı bir tahmin olur.

  Aştî, Go Çareserîyê Bixwere Bîne Watedar E (M.Nazım Güler) 20 Nisan 2013 Politik Olaylar ve Görüşler 

Kêşeya Kurd, pirsgirêkek girîft û pir mezin e; ji bo wê, ev sih salin go şerekî çekdarî tê dayîn û her du alî hêzên şervan jî, rawestîyan û betilîn û neçar man in. Ev roj, her du hêz hatine wê merhalê go dawî li vî şerî bîn in û çareserîyêkê derxînin holê. Gelên me û herêm jî bende vê mizgînîyê ye.

  Taksim - Gezi Parkı Eylemi, Bir Halk Hareketi Değildir (M.Nazım Güler) 13 Haziran 2013 Politik Olaylar ve Görüşler 

Görüntülerden çıkan manzarada, çevrecilerin masum ve haklı duyarlılıkları, polis teşkilatı içinden,( ya art niyetli, ya da bireysel sorunlu) kimi polislerin gerçekten aşırı güç göstermesiyle, ortam radikalleşti. Ortalık iyice karıştı. Bu feci manzarayı gören, duyan sıradan halk kesimleri de bu öfkeye tepki gösterdiler ve haklı gördükleri “çevreci” gösteriye katılım göstererek polisin bu orantısız güç uygulamalarına karşı geldiler.

  Kızıltepe İçin Bir Fakülte Çok Mu Görülüyor? (M.Nazım Güler) 1 Temmuz 2013 Politik Olaylar ve Görüşler 

Kimse gönül koymasın; içimizi acıtan bu ihmal ve sorumsuzluklar, yeter artık, dedirtecek noktaya gelmiştir. Herkes, dönüp, benim de ihmalim var mı, diye kendisine baksın. Bu, özel ricamızdır.

  Kürtçeyi Seçmeli Ders Seçememe Tuzağı ve Süreç (M.Nazım Güler) 2 Ekim 2013 Politik Olaylar ve Görüşler 

Bir “Süreç” in karanlık tüneline sokulmuşuz; ne rotası belli, ne de getirisi!… Atılan her bir “demokratik” adım, bir iki adımlık ırkçı tuzak eşliğinde yürüyor sanki. Niyetlerde şüpheler sırıtıyor. Halkın önüne ufaktan kırıntılar atılıp, bir hayale çevrilen “çözüm süreci”, muğlaklaştırılarak, süresi belirsiz bir zamana yayılmaya çalışılıyor.

  Pêwîst E Her Kurdek Welatparêz Be (M.Nazım Güler) 21 Aralık 2013 Politik Olaylar ve Görüşler 

Ma hêzek, yan partîyek, bi şîara "yek parti, yek serok, yek nerîn" a xwe, li ser netewekî û hemî partî û hêz û rêxistinên wî gelî de ferz bike, qey pir rewa ye û yan jî, ew çawa demoqratîk dibe?

  Yerel Seçim Dersi, Rojava ve Bdp’ Nin Sonu - 1 (M.Nazım Güler) 31 Mayıs 2014 Politik Olaylar ve Görüşler 

Lütfen, sakın kimse beni yanlış anlamasın; asla alay veya hakaret amaçlı da söylemiyorum. Benim, hiç kimsenin, hiçbir yapının, şu veya bu şekildeki (bir derneğin bile olsa) düşüncesine karşı olmak gibi bir lüksüm yoktur, olamaz. Herkesin her söylemine (bize ne kadar ters gelse bile)saygımız olmalıdır; en azından bir amaç uğruna, emek ve çaba ürünü olduğu için...

  Yerel Seçim Dersi, Rojava ve Bdp’ Nin Sonu - 2 (M.Nazım Güler) 13 Haziran 2014 Politik Olaylar ve Görüşler 

Otuz yıldır, sürekli yeni partiler ve yeni oluşumlar kurularak, sanki Kürt halkı, gereksiz yere oyalanıyor. Adeta Kürt halkına, sağlıklı düşünme fırsatı verilmek istenmiyor gibi. Bu mantık, demokratik değildir; vicdani de olabilir mi?

  Bölgemizdeki Elektrik Sorunu, Neden Kesin Bir Çözüme Kavuşamıyor? (M.Nazım Güler) 14 Temmuz 2014 Politik Olaylar ve Görüşler 

DEDAŞ, “Güneydoğu Anadolu” illerinde, herhangi bir arıza durumu yokken de, kasten elektrikleri sık sık kesince, her yerde sosyal patlamalara neden oldu. Birçok yerde tepkilerle halk, DEDAŞ binalarını taşlıyor, hatta binayı ateşe verecek kadar ileri gidilebiliyor. Halk, hakkını arıyor ve acilen çözüm istiyor.

  Yerel Seçim Dersi, Rojava ve Bdp’ Nin Sonu - 3 - Son - (M.Nazım Güler) 29 Haziran 2014 Politik Olaylar ve Görüşler 

Parti içi gerçek demokrasi uygulanabilirse; her kadro ve her delege, demokratik bir ahlak ile davranış sergileyebilir ise; her konu ve her karar, en demokratik bir tarzda konuşulup, tartışılabilir ise, hiç bir problem yaşanmadan, tüm sorunların hakkından gelinebileceğine inanıyorum. Eleştiri ve özeleştiri mekanizması, en samimi duygularla, içtenlikle doğru bir şekilde işletilebilirse, bu sosyal bilimsel yöntem sayesinde, sayısız donanımlı insanımız, hızla yetişecek ve sonuçta kazanan toplumuz olacaktır.

  Piştgirîya Kurdên Îslamîst Ji Bo Xazze Û Welatparêzî (M.Nazım Güler) 27 Temmuz 2014 Politik Olaylar ve Görüşler 

Li himber zulm û zorê hatin, rewşek him Îslamî ye û him jî însanî ye.

 

 



Göğe çınar gibi yükselir,
Dosta eğilen selamımız.



 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.Nazım Güler, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

 

Bu dosyanın son güncelleme tarihi: 21.11.2024 15:45:17