..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Alp Þahin




4 Ocak 2020
Bir Sivilin Gözünden Savaþ  
Alp Þahin
Her þey tanýmadýðým, bilmediðim Orta Doðu bataklýðýnda yaþayan ünlü bir generalin öldürülmesiyle baþlamýþtý. Süper Güç bu generali ya da kendi deyimine göre teröristi öldürdüðü için medyada güç gösterisi yapýyor, Orta Doðu ülkesi ise bu generalin intikamýný alacaðýna dair yeminler ediyordu.


:AJEJ:
Her þey tanýmadýðým, bilmediðim Orta Doðu bataklýðýnda yaþayan ünlü bir generalin öldürülmesiyle baþlamýþtý. Süper Güç bu generali ya da kendi deyimine göre teröristi öldürdüðü için medyada güç gösterisi yapýyor, Orta Doðu ülkesi ise bu generalin intikamýný alacaðýna dair yeminler ediyordu.

Öldürmenin hemen arkasýndan gelen intikam sözleri medyada çalkalanýyor, Dünya’nýn her yerinden olacaklarla ilgili tweetler atýlýyor ve Süper Güç vatandaþlarý için dikkatli olma çaðrýsýnda bulunuyordu. Bir hafta geçti. Tehditler devam etti. Ýki hafta geçti. Orta Doðu ülkesi uygun aný bekleyeceðini söyledi. Üç hafta geçti. Orta Doðu ülkesi konuyu unutmadýklarýný fakat baþka birilerinin de dikkatli olmasý gerektiðini söyledi. Dört hafta geçti. Herkes iþine ve gücüne devam etti.

Ýki ay sonra dananýn kuyruðu tam anlamýyla koptu. Orta Doðu ülkesi Süper Güç’ün baþka bir ülkedeki kahve zincirlerinden birini bombaladýðý haberi yankýlandý. Ýçerisinde onlarca ölü ve yaralýya neden oldu. Dünya basýný hemen bu durumu son dakika haberiyle yayýnladý ve ölenlerin içinden Süper Güç’e ait ünlü bir gazeteci bulunduðu bilgisi de bomba gibi düþtü. ”Haber kovalamaya çalýþýrken, kendisi haber olmuþtu bu kez. Belki de son kez…” gibilerinden manþetler atýldý.

Süper Güç’ün istediði bahane çýkmýþtý. Ölen onlarca insan, sýradan ve diðer ülkeden olduðu için þehit adý altýnda rafa kaldýrýlmýþ fakat gazeteci sýrf Süper Güç’ün topraklarýnda doðan biri olduðundan bir kahraman gibi idolleþtirilmiþ ve sayesinde Süper Güç, Orta Doðu ülkesine savaþ ilan etmiþti.

Orta Doðu ülkesinde ise bu durum sevinçle kutlanýyor, siz bizi öldürürseniz biz de sizi böyle öldürürüz diye savaþ çýðýrtkanlýðý yapýlýyordu. Kimdi bu savaþ çýðýrtkanlýðý yapanlar? Cuma günleri camiye gidenler. Oruç tutanlar. Hacca gidenler. Zekat verenler. Banka müdürleri. Otobüs þoförleri. Doktorlar. Öðretmenler. Solcular. Ateistler. Kýsaca Orta Doðu ülkesindeki hemen hemen herkes.

Peki ya en baþta savaþý baþlatýp þimdi üzülenler kimlerdi? Her pazar ayine gidenler. Oruç tutanlar. Banka müdürleri. Otobüs þoförleri. Doktorlar. Öðretmenler. Demokratlar. Ateistler. Kýsaca Süper Güç ülkesindeki hemen hemen herkes.

Hem Orta Doðu ülkesinde hem de Süper Güç’de yaþayan insanlar benzer yaþam biçimlerine ve 60 -70 sene ortalama ömürlere sahip olmalarýna raðmen birbirlerinden nefret ediyor ve türlü türlü nedenlerle birbirlerini öldürmeye can atýyorlardý. Týpký insanlýðýn bilinen tarihinden itibaren olduðu gibi. Týpký iki kardeþ Habil ve Kabil gibi…

Süper Güç; gazetecisinin ölümüyle savaþ gemilerini Orta Doðu ülkesinin yakýnlarýna çekerek hem denizden hem de havadan saldýrýlara baþladý. Ýlk gün askeri üslere ve elektrik santrallerine saldýrýda bulundu. Ýkinci gün baþkente aðýr saldýrýlarda bulundu. Üçüncü gün ekonomik þehrini iyice bombaladý ve dördüncü gün sanki ilk kez saldýrý yapacakmýþ gibi bunu Dünya ile duyurdu. Orta Doðu’daki insanlar elektriðe ulaþamýyor, ellerindeki telefonlar çekmiyor, bilgisayarlardan internete giremiyor hatta radyo ve fax bile kullanamýyorlardý. Ordu daðýlmýþ, meclisinden ise ses seda çýkamýyordu. Süper Güç, her ülkeyi yaptýðý gibi Orta Doðu ülkesini de gerek biliþim gerek enerji gerekse sosyal medya üzerinden baðýmlý yaptýðýndan, bu oyuncaklarý Orta Doðu ülkesinin elinden alýp onu savunmasýz býrakmýþ ve yapacaðý katliamý Dünya’nýn duymamasý için de istediði zamanda baþlatmýþtý.

Milyonlarca insan aç kaldý. Milyonlarca insan tecavüze uðradý. Milyonlarca insan öldürüldü. Bunu kimse görmedi. Bunu kimse konuþmadý. Bunu kimse paylaþamadý. Sadece askeri üslerinin bombalandýðýný ve Süper Güç’ün yakýnda Orta Doðu ülkesine çok fazla zarar vermeden demokrasi getireceðini duydu. Bununla ilgili de birkaç görüntü paylaþtý. Gündem yine baþka þeylere doðru kaydý…

Ha unutmadan bir de ünlü kahve zinciri vurulmuþtu ya. Onu Orta Doðu ülkesi vurmadý. Sadece vurduðu söylendi. Orta Doðu ülkesi de güçsüzlüðünü göstermemek için ”biz vurduk” dedi. Bir daha da kendisinden de, intikam yeminlerinden de haber alýnamadý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gece Gündüz
Prometheus
Bir Carrefour Akþamý
Sorarlar Ademoðlu’na
Ýki Biradan Çok Daha Fazlasý
Akýl Oyunlarý
Meczup
Gazete Gibidir Kadýn
Dinsiz Bir Dunya
Sona Doðru

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Uðruna Nefes Alýp Verdiðim
Amin Diyelim
Çekilememek
Son Ýsyan
Ýyi Biri
Erdemlik
Derya
Ne Yapacaðýz Bu Ýnsanlýkla?
Hakk ve Hak
Kum Saati 02: 00

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hava, Kova [Þiir]
Vatan [Þiir]
Seçim [Þiir]
Öngörü [Þiir]
Üç Ýlahi Din [Þiir]
Müslüman [Þiir]
Sümükdaroðlu [Þiir]
Dedekuþ [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Oysa Yozlasir Herkes [Öykü]


Alp Þahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.