Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalınamayanı anlatıyor. -Victor Hugo |
|
||||||||||
|
İsmi “ UÇ BEYLERİ”; yazarı o devrin önemli bir kalemi olan Nimet Arzık idi. Raftan çekip aldım. Yatağıma uzandım ve 120 sayfalık bu kitabı karıştırmaya başladım. Kitap; o dönemin, sanat, siyaset, iş, spor ve akademik hayatındaki, yaşayan en popüler 13 isminin, Arzık’ ın, nev’ i şahsına münhasır o lezzetli üslubu ile anlattığı , bir anlamda özet biyografiler olarak tanımlanabilir. Zeki Müren ile başlayıp; İhsan Doğramacı ile bitecek olan eserde, ilk etapta en merak ettiğim kişi nedense Münir Bey oldu ve 38. sayfadan itibaren, ilginç cümlelerin altını yeniden çizerek okumaya başladım. İşte o cümleler : . Karşımdaki adam, sahnede olduğundan çok daha sempatikti, ölçülü giyimiyle, ölçülü konuşmasıyla… . Yetmiş yaşında, hâlâ, sahne hayatını sürdürüyordu, Uç Beyi olarak… Öyle tâvizli bir Uç Beyi de değil, tâvizsiz, icâbında hırçın, icâbında aksi… . Şarkı neydi?..İnsanın içinde kapatılmış sesin dışına çıkmasıydı…Tabiatı, şimşekleri, gürül gürül akan suların seslerini… . Zeki Müren gibi, kusursuz “showman” olamazdı. Johny Halyday’ leri, Beatles’ leri falan düşünüyordum, en düşünülmüyecek kişileri. Zıddıydı onların…Yanlış bir eğitim sisteminden ötürü, kolay robotlaşan dinleyicileri, şahsiyetlerinden yok etmeğe yönelemezdi. Tabiatın sesini ararken, sürüye döndürmüyordu insanları…. . Münir Nureddin’ in düşüncesi bambaşkaydı…Belki de doğrusu onun ki : “Avrupa müziğine,insan eli fazla değmiş.” diyordu. “ Müzik, rûhî bakımdan da, bir şey ifade etmeli. Ruh, gürültüde kaybolmamalı…” . Kendi, ”beni beğenirler” dedi…”Sesimin gereken özelliklere hâiz olmasından…Hem dramatik, hem lirik…Sanatı sanat diye yaptım…” Kitapta daha bunlar gibi nice ilginç yorum ve açıklamalar vardı. Meraklısı olanlara, özellikle o devri yaşayamamış, gençlere tavsiyem, kitabın bir şekilde bulunup, Münir Bey dahil, konu edilen, diğer bütün kişilerin sayfalarının da okunarak, 70’ li yılların; sanat, siyaset vd. dünyalarda nasıl yaşandığını bir nebze de olsa anlamaları bakımından önemli bir referans olduğuna dikkat çekmek istiyorum… Salih Zeki Çavdaroğlu 05 Haziran 2020 https://ferahnak.wordpress.com/2020/06/05/bir-uc-beyi-munir-nuredddin-bey/
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroğlu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |