..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan kendini bilmeli. Gerçeði keþfetmeye yaramasa da, yaþamayý öðretiyor. Ve bundan daha güzel birþey yok. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Yûþa Irmak




22 Aralýk 2023
Chp’nin Psikopatolojisi  
Yûþa Irmak
CHP’nin ve Kemalist tayfanýn, askerî vesayet sistemini olumlayýcý tavýrlarýnda herhangi bir deðiþiklik olup olmadýðý, önemini koruyan kýþkýrtýcý bir mesele olmaya devam ediyor ülkemde..


:CGC:
CHP’nin ve Kemalist tayfanýn, askerî vesayet sistemini olumlayýcý tavýrlarýnda herhangi bir deðiþiklik olup olmadýðý, önemini koruyan kýþkýrtýcý bir mesele olmaya devam ediyor ülkemde..


Hiç þüphesiz, CHP’nin paralý sosyal medya ordusunun Tuzla Piyade Okulu’ndaki fiþlemeye destek veren açýklamalarý ve hepsi bir yerden, hep bir aðýzdan; “Cumhuriyet’i koruyamadýnýz: Onu biz koruruz!” minvalindeki twitleri iyice sos tadý vermeye baþladý. Yahu 100 yýldýr bu ülkede söz sahibiydiniz! Ne yaptýnýz bu ülke ve ordu için? Her darbe giriþiminde ordu komutanlarýnýn postallarýný yalayýp altlarýna yatmaktan gayri ne katkýnýz oldu ülkeye anlatýn da bilelim. Türkiye’de her alanda büyüyen Türk ordusunun þerefli komutanýný, milli savunma sanayini uzay ligine çýkartmýþ bakanýný tehdit etmek, hakaret etmek neyin kafasýdýr bilemiyorum… Ve hiç utanmadan, sýkýlmadan hem “Mustafa Kemal’in askeri” olup hem de þanlý ordunun en tepesine kuduz köpek gibi saldýrmayý göze alabilmek… korkunç bir kötülükten baþkaca bir þey deðil zannýmca.

Koca CHP’nin bu asýrda payýna düþen, ülkenin geliþmesine mani olmak için “siyasi takoz” olmaklýðý herhalde! Bu zümrenin ideolojik tavýrlarýný, görüp okumaktan, vesayetin askerî bürokrasiye emanet edilmesine karþýlýk tavýrlarýnda en küçük bir deðiþiklik olmamasý esasen kendi seçmenleri açýsýndan da büyük bir kötülük deðil midir? CHP’nin, özellikle Kemalistlerin ve yeni genel baþkanlarýnýn alçak tehditleri karþýsýnda; “Genç Türk’lerin kendilerini “askerler” olarak metaforlaþtýrmalarý, sivilleþmeye, büyümeye, ilerleme adýna bir gýdým yol alamadýðýnýn en net göstergesidir bana göre. Zira bilinen þudur ki: Ýdeoloji bilinçdýþý olarak yapýlanmýþtýr ve “Mustafa Kemal”in askerleri” deyiþiyle dile getirilen “asker” metaforu, bilinçdýþýnda bastýrýlmýþ olan vesayet sisteminin bilinç düzeyine çýkan semptomundan baþka bir þey deðildir. Ýstedikleri gibi, istedikleri zaman darbe yapabilecek bir ordu komutaný görmeyi neden bu kadar çok arzu ediyorlar anlam veremiyoruz artýk. Yani böyle bir giriþimde kendilerine hiç bir þey olmayacaðýný sanmalarý da ayrý bir dosya konusu!

Bu yüzden CHP genel baþkanýnýn Savunma Sanayii Bakaný’na yaptýðý alçak tehditleri bir lapsus olarak okumak gerek. Zannýmca bilinçdýþýný dýþa vuran bu dili tanýmamak ayýp olur artýk! Freud’un gündelik hayatýn psikopatolojisi baðlamýnda irdelediði semptomlardan biri de bu dildir. Özel’in daha sonra uzatýlan mikrofonlara “Cumhuriyet’i bunlardan(AK Parti) korumalýyýz. Onu ancak biz koruyoruz!” sözlerine muhataplarýnýn cevap bile vermeyiþi taktire þayandýr. Özel’in bu Lapsusu te’vile ihtiyac bile duymuyor. Çünkü, Cumhuriyet’i “koruma” görevi, Ýç Hizmet Kanunu’nun 35.maddesi ile Türk Silahlý Kuvvetleri’ne verildiðinden… Dolayýsýyla, Özel’in sözlerinde, muhatabýn kim olduðu, zaten hep belliydi. Dahasý, muhatabýn kim olduðu ne kadar açýk idiyse, kim olmadýðý da o kadar belliydi. Özel, bu sözlerle sadece askerleri deðil, sivil devlet erkânýný da kastettiðini öne sürmeye devam ederse parti kitlesinde büyük daðýlmalara neden olacaðýný da görmesi gerekir. Çünkü CHP’nin, sivil görevlileri bile AK Parti hükümetinin “sadýk bende”leri olduðunu ve esasen AK Parti’nin, Cumhuriyet’i korumak gibi bir kaygýsý olmadýðýný adý gibi bilir… Elbette CHP’ye göre, AK Parti’nin adamlarý olduklarý için, Özel’in sözlerinin bu noktadan bakýldýðýnda muhatabýnýn AK Parti’nin olmasý mümkün deðildir. Zira, Cumhuriyet’i koruma kaygýsý olmayanlara, “Cumhuriyet’i koruyamadýnýz!” demek dümdüz saçmalýktan baþka bir þey deðildir.

Evet, bu ülkenin geliþmesinde, ilerlemesinde siyasi takoz olma rolünü üstlenen ve tüm kötülüklerin çýbanbaþý görevini alan CHP’nin, kolektif bilinçdýþýnda, Cumhuriyet’i askerlerin kurduðu, dolayýsýyla Ýç Hizmet Kanunu’nda “Cumhuriyet”i koruma ve kollama görevi’nin TSK’ya verilmesinin bir çeliþki teþkil etmediði” düþüncesi bugün hâlâ capcanlý duruyor! Zaten Harp Okulu Marþý da bu sözü destekler. Marþta; “Kanla irfanla kurduk biz bu Cumhuriyeti” kýtasýný okuyunca neyin ne olduðunu hemen anlýyorsunuz. Oysa Reisicumhur Mustafa Kemal, 10. Yýl Nutku’nda, Cumhuriyet’i milletin Ordu’yla birlikte kurduðunu bildirmiþtir. Nitekim, Demokrat Parti’yi iktidardan alaþaðý eden 27 Mayýs 1960 darbesinin CHP tarafýndan benimsenen sloganý, eðer yanlýþ hatýrlamýyorsam, “Ordu-Millet El ele” idi. En azýndan 27 Mayýs 1960 darbesine destek veren CHP, bu sloganla Cumhuriyet’i sadece Ordu’nun deðil, Ordu’yla milletin birlikte kurduðuna iliþkin yaklaþýmýný, Gazi Mustafa Kemal‘in sözleriyle þeklen meþrulaþtýrma imkânýna sahipti! Her ne kadar “millet”, Ordu’yla deðil de Demokrat Parti ile “el ele” olduðunu 1957 seçimleriyle kanýtlamýþ olsa bile!..

Peki bugün ne görüyoruz? Görünen o ki CHP bu milletten ümidini kesmiþtir… Evet yanlýþ okumadýnýz! Kendi azýnlýklarý ile birlikte diðer tüm kesimi tamamen yok sayan CHP, AK Parti’nin ve Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn son 20 yýlda yaptýðý hizmetleri görmezden gelerek, Erdoðan’ýn zaten “son baþkanlýðý” söylemlerine sýðýnmasý, yaklaþan yerel seçimlerde iktidara kazandýklarý büyükþehirleri tekrar iade etme ihtimalinden endiþe duyduklarýnýn da göstergesidir.. O yüzden de, demokratik bir toplumda “millet”siz bir iktidar arzusunu bilinçdýþýnda bastýrmak durumunda kalan CHP, ve parti teþkilatýnýn arzusunu Özel’in lapsus’larýna ve Kemalist Genç Türklerin sosyal medyada “asker” metaforuyla dýþa vurumuna sebep oluyor maalesef…

Gerçekten merak ediyorum. Beyninin üzerine oturan CHP’li baðzý gençlerin ve özellikle Kemalist tayfanýn sivilleþmesi için daha neler yapýlabilir bu memlekete? Daha doðru bir ifadeyle: bu kesimin zihnindeki, gönlündeki sivilliði olgunlaþtýrmak adýna daha ne yapmak gerek? Atatürk, 1934’e kadar Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal, 1934’ten sonra ise Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür! Sivil bir cumhurbaþkanýdýr ve sivil kimlikli cumhurbaþkanýna “Paþa” diye hitap etmek de bir lapsus’tur. Yani istedikleri o meþhur vesayeti çaðrýþtýran bir lapsus! Cemal Gürsel de, Cevdet Sunay da, Fahri Korutürk de “Paþa” idiler! Ama hiç kimse onlara “Cumhurbaþkaný Cemal Gürsel Paþa”, “Cumhurbaþkaný Cevdet Sunay Paþa”, veya “Cumhurbaþkaný Fahri Korutürk Paþa” diye hitap etmedi. Öyleyse neden özellikle Atatürk’e ve Ýnönü’ye, bugün bile, soyadlarýyla deðil de asker kimlikleriyle atýfta bulunulmaya devam edilerek: “ Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Paþa” veya “Reisicumhur Ýsmet Paþa” denmeye devam ediliyor acaba? Derdiniz nedir? Anlatýn aydýnlanalým artýk. Zira çok yorulduk bu zýrvalarýnýzdan.

Þayet derdiniz ordunun tekrar istediðiniz gibi darbe yapabilmesi ülkeyi kafalarýna göre dizayn edebilmesi ise avucunuzu yalarsýnýz artýk. Böyle bir þeyi denemeyi geçtim, düþüncesi bile çok kelleler alýr haberiniz olsun…

Kalýn saðlýcakla…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kilidi Açmak
Chp, Gerçekten ‘demokrat’ Mýdýr?
Bir Çatýþma Zemini Olarak Kültür
Sorumluluða Davet
Hizipçi Memur Partisi Chp
Siyasetin Kilidini Açmak
Chp: Eski Hamam, Eski Tas, Eski Nalýn, Eski Tarz…
Huzuru Batýda Aramayýn!
Aynaya Bakmak
Solun Din Kardeþliði Rahibelerle

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Bu "X’tir Git" Diyesi de Gelir
Türk Sinemasýnýn Ezberini Bozan Yönetmen
Seviye
Milletlerin Ruhunu Taklit Öldürür
Neyimizi Kaybettik
Sinema Kültürel Meselemiz Haline Ne Zaman Gelecek?
Yarýn Bekleyebilir Þiir Kitabý Üzerine
Dikkat Bu Bir Siyasi Yazýdýr!
Aldatmanýn Cezasý Nasýl Kesilir?
The Man Who Wasn’t There 2001 (Orada Olmayan Adam)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.