..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Herşeye imgelem karar verir. -Pascal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Toplum ve Birey
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Araf’ta
eylül
Deneme > Yaşam

1. İnsanın kendini muhafaza etme güdüsü olur, bu bir gerçek. Içgüdülerin en hayvansı olanı mı, yoksa aklın gösterdiği yol mudur, bu işi bilenler tartışıp çözsün. Yorgunluk had safhada, hayat ve insandan yana ağır yaralısın. Öğrenmekten çok gözleyerek büyüdüğünü düşündün. Evet, düşünmek güzel, hatta harika bir eylem. Köşene çekilip seyrettin etrafında olanı biteni. Anladığın, anlamadığın hayat film karelerinde akıp geçti, orada

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey
341 
 Kutlama mı, Hırıstiyanlaşmak mı?  (hasan tülüceoğlu)

Elbet kutlamalara karşı değiliz. Kutlanılacak bir şey varsa kendi dini ve kültürel değerlerimizle gayri meşruluğa kaçmadan kutlanmalıdır. Güçlü batı kültürü tüm dünyaya yılbaşını kendi kültür kutlamalarını dayatarak kutlatıyor. Müslüman toplumlar açısından Müslüman biri olarak bu dayatmada dini sakıncalar görüyorum.
342 
 Bir Mahalle ki...  (M.NİHAT MALKOÇ)

“Bir Mahalle Ki” adlı oyunda şenlik ve müzik hiç bitmiyor. Oyun fasılla başlıyor zaten… Davul zurna hiç susmuyor. Oyun erkeklerden kurulu… Kadınlar oyunun sonundaki dans bölümünde görülüyorlar. Kavuklu’nun karısını bir erkek oyuncu canlandırıyor. Kavuklu ile Pişekâr sürekli çatışma halinde görülüyor. Kavuklu halkı, Pişekâr iktidarı temsil ediyor. Bu da halkla iktidar sahiplerinin birbirleriyle olan münakaşalarını hatırlatıyor bize. Son yıllarda Türkiye’de yabancılara mal satılması, her şeyin peyderpey özelleştirilmesi eleştiriliyor burada. Ne zamanki halk bedava olan suyu parayla alır, sürekli zamlarla karşılaşır, işte o zaman özelleştirmenin, AB’nin, İMF’nin karşısına dikilirler.
343 
 Tanrı Nerede  (leyla uzunveli)

Tanrı nerede
344 
 Yaşamak İçin  (Çağlar Karataş)

Bazen sadece para için çalışılmaz hayatta kalabilmek için emek harcanır .
345 
 Nereye Gittiğin Önemli  (Ahmet Zeytinci)

Yıllar yılı televizyonlardaki tartışma ortamlarında yüzlerce değişik konuyu tartıştık durduk sabahlara kadar hem de. Sonuç ne? Bir yere varabildik mi, hiç kimse karşısındakinin düşüncesini kabul etti mi, çok azı dışında. Ancak programı sunanlar çoğunlukla ceplerini doldurdular, bir de televizyon kanalları reyting aldıkları için reklam gelirlerini arttırdılar, gerisi boş...
346 
 Kaçmak İstiyorum Buralardan…  (Ramazan Karalar)

Türkiye'de durmadan eğitimin öneminden, eksikliğinden, şart olduğundan söz ederiz. Annem her zaman "Eğitim cehalet alır, eşeklik baki kalır" derdi. Çok da doğru söylermiş… İnsanlara okuma yazmayı, hesap yapmayı öğretebilirsiniz. Böylelikle cahil kalmazlar ama davranışlarını değiştirebilir misiniz? Davranışlarımız bize ailemizden geçer. Ailenin değerleri, ebeveynlerin önem verdiği konular ve onların davranış kalıpları bizi etkiler.
347 
 Asaletten Uzaklara Adalet  (Osman AKTAŞ)

Açlık, ilaçla ve acımayla tedavi edilmez. Açlık yoksulların varlıklı kişiler üzerindeki haklarının teminiyle tedavi edilir.
348 
 Ne Zaman Canavarlaştınız?  (Sami Güzel)

Sabah işe gelirken gördüm o amcayı. Kaldırımın kenarına öylece uzanmış, sanki her şeyi boş vermiş gibi gökyüzüne bakıyordu. Siyah ve bir giysiden başka her şeye benzeyen pantolonu yırtılmış, dizi kanıyordu. Yanında birkaç polis, amcaya sorular sorarak ne olduğunu anlamaya çalışıyorlardı. Oysa her şey açık seçik belliydi. Amcanın elindeki simit tablası yola saçılmış, hatta birkaç simidin üzerinden de arabalar geçmişti. Belli ki, arabanın biri amcaya hızlı bir şekilde vurmuş ve durmadan kaçmıştı. Üstelik başka hiçbir araç da durmamış, bu adamcağızı kırılmış dizi, dönmüş başı ve insanlara lanet okuyan kalbiyle kaldırım kenarında yalnız bırakmışlardı…
349 
 İyi Düşünün!  (Gürcan Erbaş)

Saydığım vergilerin sayısını, niceliğini, niteliğini bilenler beri gelsin. Bilip de parmağını kaldırmayan Milletvekillerine ithaf olunur.
350 
 Eleştirinin Eleştirisi - 4  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

-O kadar iyi bir insan ki herkese iyilik yapmaya çalışıyor.Yüzündeki ışık tüm karanlığı aydınlatıyor. - Gül sunan bir elde daima bir miktar gül kokusu kalır.
351 
 Nasılsın Dan Sonra ki En Vurucu Cümledir O  (Ahmet Zeytinci)

İlden ile telefon sohbetleri de öyle, aynı şekil de sürüp gidiyor. Adam bir yakınını arıyor cep telefonundan ya da sabit telefondan. O anlatıyor öbürü anlatıyor. Dedemgil nasıl? İyi işte ne olsun? Sen nasılsın, hanım nasıl? O da iyi yanımda selam eder sana ve yengeye... Tamam, sohbet gayet güzel gidiyor. Tarladan tapandan bahsediliyor... Uzuyor da uzuyor kelimeler cümleler uzamasına da konuşmada değişik bir cümle yok. Ve işte o an geldi o cümle için ''Daha daha nasılsın?'' Burada kopuyor film... Ya arkadaşım en başta sormadın mı sen nasılsın, diye? Karşı da ki ne diyecek? Daha daha iyiyim enişte ya da bacanak neyse işte...
352 
 Avlulu Evlerin Çocuğuysanız Eğer...  (Ahmet B.çulhacı)

Gelen zaman, geçen zamana denk düşmüyor bugünlerde... Her şey gerçek rengini yitirmiş gibi...
353 
 İnsan ve Halleri  (kemal düz)

hayatın içinde olup bitenlere müdahil olmada çoğu zaman insanın iradesi pek işe yaramıyor. bir güç bir çizgi insanı, biyerlere alıp götürüyor, yönlendiriyor. belirsizlik ve tutarsızlık içinde süren günümüz toplum düzeni artık insan varlığını tehdit ediyor...
354 
 Cehaletin Karanlığından Bilginin Aydınlığına…  (M.NİHAT MALKOÇ)

Bilginin geçer akçe olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Günümüzde bilgiye ulaşmak geçmişe nazaran çok daha kolaydır. Tabir caizse bilgi deryasında yüzüyoruz. Fakat bu nimetten faydalanmayıp cehaletin kör karanlığında debelenenler az değildir. Bilgiye ulaşma konusunda sınıfta kalanların durumu Divan Edebiyatı şairi Naili’nin “Ol mâhiler ki derya içredir deryayı bilmezler” berceste mısraını hatırlatır. Erişimi olmayan malumatın kimseye hayrı yoktur. Demek ki mühim olan şey, bilgiyi stoklamak değil, hayatın her yanına yaymak ve yeri geldiğinde cömertçe kullanmaktır. Ancak bununla çağa ayak uydurabilir, sağlıklı neticelere varabiliriz. Şair Ruhsatî’nin “Basma cahilin izine, gitme şeytanın sözüne” dizesi cehaletin bir ucunun şeytana dayandığını gösterir. Sırat-ı müstakimden ayrılıp, yolu şeytanla kesişenlerin sonunun cehennem olacağını hatırlatmakta fayda vardır.
355 
 Bakkallık Güzel ve Saygın Bir Meslekti Eskiden  (Ahmet Zeytinci)

Bakkallar yavaş yavaş hayatımızdan çıkıyorlar. Ekonomik gelişmeye kurban gittiler, kapitalizmin çarkları onları da öğüttü... Oysa ne güzeldi seksenli doksanlı yıllarda ve hatta daha öncesi yetmişli yıllarda, mahalle bakkalları... Erken açılırdı bakkallar. Saat altı altı buçuk dedi mi, bakkallar faaliyete geçerdi. Şimdiki büyük marketler gibi saat dokuzu, onu beklemezlerdi... Sabah erkenden okula gidecek öğrenciler, işe gidecek memur ve işçiler bakkallar sayesinde erken kahvaltı ederler, sonra yola koyulurlardı...
356 
 Karşıt Tepkiler Kurma Mekanizması  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Kişinin gerçek eğilim ve isteklerinin tam zıttını sergilemesidir.
357 
 Trabzon"un Yeni Valisi Nuri Okutan  (M.NİHAT MALKOÇ)

Yöneticilik, hüner gerektiren meşakkatli bir iştir. Çünkü insanları memnun etmek, doğru yönlendirmek, verimli çalışmalarını sağlamak sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Bu sadece okumakla, yani eğitimle gerçekleştirilemez. Kişinin şahsiyeti ve olaylara yaklaşımı çok önemlidir. Sert mizaçlı olmak her zaman otoriteyi sağlamaya yetmez. Hatta çok kere iticiliğe zemin hazırlar. Hoşgörünün fazlası da gevşekliğe yol açar. Bu hususta dengeyi sağlamak gerekir. İnsanlara ufuklarının genişliği hesaba katılarak yaklaşılmalıdır.
358 
 Tek Damla Okyanus…  (E. Asım Öztürk)

Okyanus damlanın değil, damla okyanusun içindedir…
359 
 Söylemler ve Eylemler - 4 -  (Hilâl Erboyacı)

Değilse ölümlü dünyada hepimiz yanlışlarla da yanlış insanlarla da karşılaşmaya devam edeceğiz. Hatta yanlışlar yapacağız. Birileri doğrular yüzünden acı çekmiyorsa ne yazık ki bu yanlışların telafisi olmayacak…
360 
 Aforizmalar By El. Zem  (Calculator Poet)

ne denir bilmiyorum ki..

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35  Sonraki Sayfa




son eklenenler
O Osmanlı Subayı
Alp Şahin
Eleştiri > Toplum ve Birey
Timur
Alp Şahin
Eleştiri > Toplum ve Birey
Şehzade
Alp Şahin
Eleştiri > Toplum ve Birey
Sepet
Tayyibe Atay
Eleştiri > Toplum ve Birey
Biyolojik Çöp Olmayın
Ahmet Zeytinci
Eleştiri > Toplum ve Birey
Coğrafya - Aşk - Kader
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Gerçek
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
İyi ve Kötünün Savaşı
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Muasır Medeniyete Erme
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Mutluluk ve Huzur
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Ölüm ve İhtimaller Üzerine
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Ölümü Unutarak Yaşamak
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Neyimizi Kaybettik
Yûşa Irmak
Eleştiri > Toplum ve Birey
Bu Devirde Ne Kaldı
Ahmet Zeytinci
Eleştiri > Toplum ve Birey

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.