..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Ýmam Olacaðým
Tayyibe Atay
Deneme > Toplum

þimdi efendim!..ben de emekli bir vatandaþým. emekli olmanýn kötü bir þey olduðunu, imam maaþýna bakýnca anladým!.ah dedim, keþke ben de imam olsaydým!.bildiðim üç beþ dua ile kýldýrýrdým namazý; amin deyip çýkardým cami kapýsýndan!.hem de en önde!.arkamdan gelirdi cemaat!..zaten kaç kiþiydi ki!.caminin dört köþesinde, dört kiþi; bir de ben!. ben, yani imam olduðum zaman ben!..günün, toplam iki saatinde kýldýrýrdým namazý üç beþ kiþiye, kývýrý

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
841 
 Sahiplik 13  (Bayram Kaya)

Yalýtým büyüdükçe yalýtmasý gereken enerji ihtiyacý artar. Enerji ihtiyacý arttýkça da girdi enerji büyür. Bu bir kýsýr döngüdür. Kýsýr döngüler tekdüze bir kesikli sürekli oluþla davranýr. Birbirine baðýntýlý uyum süreçleri ortaya koymaktan ve organizeni bir düzenli yapýlar oluþmaktan hep yavaþ kalýr. Bozulana karþý düzeni saðlamakta yavaþ kalma eylemi kaosu artýracaðýndan, kýsýr döngüler pek geliþemez.
842 
 Açlýk...  (Necat Dilaver)

Açlýðýn eylem ödevi; BARIÞ...
843 
 Yalan ve Doðru Bir Ýnþa Þeklidirler  (Bayram Kaya)

Yalan doðrularla giriþtirilen bir mantýkiliktir. yalan olupta doðru olmayan pek bir þey yoktur. Doðruyu saptýran açýyý göremediðimiz zaman, yalan olan doðrultulmuþlarýn yani yalana göre doðru olanlarýn içindeyiz demektir.
844 
 Alan Etkisi ve Ýnsan 2  (Bayram Kaya)

Oysa Mamon ortaklaþan alanýn kararlarýna karþý çýkmakla; ortaklaþma içinde sýký sýký kapalý olan her türlü duruma açýk olmanýn kapýsýný, açmýþtý. Mamon her türlü duruma açýk olma kapýsýný açmakla, cini þiþede çýkartmýþtý.
845 
 Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 3  (Bayram Kaya)

Ab-ra-ham, El (tanrý) sözcüsü apilu anlamýna genel bir isimdir. Halklarýn sahibi olmakla; halklarýn babasý, efendisi (Bael'i). Týpký Ham-mu-ra-ba'nýn (Hamurabi'nin ra-ba ) rabba- sözcüsü olmasý gibi.
846 
 Teslimiyet 16  (Bayram Kaya)

Kutsal sözler Feyi, El ‘in ve El adamlarýnýn, El adamý yakýnlarýnýn sayar. Gerekçesi de þudur. Karþý taraf korku nedenle yerini yurdunu býrakýp kaçmasýndan ötürü sizler düþmana kýlýç sallamamýþ, deve sürmemiþ, at koþturmamýþ oluyordunuz! Ýyi de El ve El adamý; El adamýnýn akrabalarý kýlýç sallamýþ at koþturmuþ deve sürmüþ oluyor muydu?
847 
 Sistem 9  (Bayram Kaya)

Yani parçalý oluþ, bütün dediðimiz tekilliðin temasýndan kopan durumun eksiðini zýddýyla tamamlayan imgenin yapýsalcý anlamla okunuþuydu. Bu parça ve her bir parça kendisini eksikli yapý ile çaðýrýyordu. Geri baðlaným tekillikteki temaya ait bilgi ile doluluk kadar patlamasýyla birlikte temaya ait eksikliðin kendisini çaðrýþmasýný taþýyan boþluk yük yapýsýný da taþýyordu. Evrenimiz içindeki parçalar hem tekilliðe ait tema eksikliðini taþýyordu. Hem kendi evrenimiz içinde evrenimizde parçalanan saf enerjideki bütünlükten yoksun oluþun eksiliðini taþýyordu.
848 
 Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 14  (Bayram Kaya)

Ýhtiyaçlarýný karþýlama eðiliminde olan fakir ihtiyaçlarýnýn çalýþma nesnesini (enerji kaynaðýný)elinde tutanlara doðru çalýþmak için eðimledir. Bu eðim kendisinde beliremeyene zenginliðe göre beliren fakirlikle aktiflikti. Bu aktiflik dýþtaki zengine göre pasiflik olmakla sýðýnma ve teslimiyettir.
849 
 Sistem 3  (Bayram Kaya)

Þeyler çok yoðun ortamdan az yoðun ortama doðru (niceli farktan ötürü) kendilik bir hareket geçiþiyle enerji kullanmadan geçiþme olurlar. Yani büyüðün küçüðe; yükseðin alçaða doðru olan baský ve alan basýncýna dönüþürler. Ýþte ozmos türü geçiþken ilik te bu türden bir baský ve basýncýn doðurduðu bir belirlenimler olmaktadýr.
850 
 Sosyo Toplumsa Çekimin Merkezinde Ne Var?  (Bayram Kaya)

Ýlk kez sosyo toplumu birbirinden akedemik bir kategorize ediþin ayýrýþýyla, yeniden baðýntýlayan ve kesikli süreklilerin özel baðýtýsý olmasý mantýðýyla bakan çalýþmalarýmdan bir yenisini de ayný duyarlýlýkla heyecan verici bulunacaðýndan eminim.
851 
 Totem Ýlah Mamon 2  (Bayram Kaya)

Süreç uzun aradan sonra köleci sisteme geçecekti. Totemi iradenin daha geliþkin þekli olan ilahi irade ile totemi irade etkileri özel mülk sahiplerinin eline geçecekti. Grup gücünden ve ittifaký güçten oluþan bu güç; özel mülk sahibinin El, gücü olacaktý.
852 
 Teslimiyet 14  (Bayram Kaya)

Artan nüfus; çeþitlenen insan tüketimiyle, hem hýzlý bir kaynak tüketimiydi. Hem de çevreyi yaþanmaz kalmaydý. Doðanýn kendisini yenileme hýzý; insan tüketim hýzýna ve insanýn doðayý kirletme hýzýna, yetiþemiyordu. Söz gelimi artan nüfusla birlikte buz dolabý kullanýmý da artýyordu. Bu da kaynak tükenmesini hýzlandýrýyordu. Metal, plastik, ozonu delen gaz kullanýmlý atýklar da çevreyi kirletiyor; kirli çevre yaþanmaz ortamý oluþuyordu.
853 
 Kurtuluþun Felsefesi 154  (Bayram Kaya)

Kolektif zamanlý tutum ve kolektif birim zamanlý süreçlerden önce ne sahiplik vardý. Ne de mal-mülk vardý. Kolektif mülk sahipliðine karþý EL ne diyordu? ” Mülk benim. Ben mülkü dilediðime dilediðim kadar rýzk diye verdim. Kiminin de rýzkýný kýstým” diyordu.
854 
 El Kavramý 12  (Bayram Kaya)

Daha önce, ön ittifakýn son dönemi içinde kendisinden bahsedilmiþ; kendisi tartýþýlmýþ olan El; kolektif olana karþýdýr. Kolektif olmayaný söyleyen bir tanýmdýr. El bu anýlma ile belleklerde yer alan kelimedir. Giderek El kavramý içindeki kolektif olmayan durum açýklanacaktý. Böylece El daha belli konturlarýna kavuþacaktýr.
855 
 Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 12  (Bayram Kaya)

Yaðan yaðmur; bastýran karanlýk türünden olan çevrenin her bir alan etkilerini kiþi ya da kiþiler; doðrudan kendilerine yönelik kasti ya da amaçlý bir yöneltme gibi de düþünürler
856 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 3  (Bayram Kaya)

Olay ve olgular özel baðýntýlý yasalarý kullanýp olay ve olgu haline gelirken; var oluþ tümden gelimle yasalarla özel baðýntýlý durumlara parçalanacak olan durumlarý ortaya koyar. Bu nedenle kiþi olukla sizde belirirse de siz ölseniz dahi var oluþ hayatý türünüz üzerinde, baþka baþka olay türler ya da oluþumlar üzerinde akýtmakla tilkiye yenmeniz duygusal olurla var oluþun umurunda bile deðildir
857 
 Felsefenin Doðuþu 8  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý.
858 
 Kolektif Etki ve El 1  (Bayram Kaya)

Þu halde kas gücünüz toplumsal gücün niceli, niteli ve yönelten katkýsý kadarla KOLEKTÝF emek ve KOLEKTÝF emek gücüdür. Kiþinin emek gücü hem kiþisi hem kolektiftir. Kiþinin ev sahipliði, otomobil sahipliði kiþisidir. Parklar yollar kolektiftir. Kiþinin üretim olmayan tercihleri kiþisidir. Döðer biçer, iþ makinasý gibi üretim gücü kolektiftir.
859 
 Anlamak Gerek 21  (Bayram Kaya)

Farklý kullaným ve farklý tüketim deðeri olan ürünlerin karþýlýklý takasý da üretim hareketiydi. Böylece kolektif birim zamanlý olan kolektif artýk zamanýn üreten iliþkiye dönüþen yansýmasý; gruplar arasýnda da dolaþýma (tedavüle) çýkan yeni bir yansýmaydý. Grup biriktirmiyor bir baþka grup için deðiþtirilebilir emekleri üretiyordu.
860 
 Müruru Zaman 8  (Bayram Kaya)

Kýsaca, ilk bir iki ön ittifaklar sýrasýnda "Minerva'nýn baykuþu gece uçar" söylemli bir kapsam içinde geçerli olacaktý. Yani bu gibi ilklerde; "önce olaylar yaþanacak, sonra da bunun bilgisi (öngörüleri-deneyimleri) edinilecekti". Ýlk deneyimlerden sonra daha ittifaka baþlamadan anlak alýrlarýmýz içinde öngörülerimiz, tasarýmlarýmýz tomurcuklanýp çiçeklenecekti. Bunlar hep müruru zaman birikimiydi.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.