..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle başederken, yapılacak en mantıklı şey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Araf’ta
eylül
Deneme > Yaşam

1. İnsanın kendini muhafaza etme güdüsü olur, bu bir gerçek. Içgüdülerin en hayvansı olanı mı, yoksa aklın gösterdiği yol mudur, bu işi bilenler tartışıp çözsün. Yorgunluk had safhada, hayat ve insandan yana ağır yaralısın. Öğrenmekten çok gözleyerek büyüdüğünü düşündün. Evet, düşünmek güzel, hatta harika bir eylem. Köşene çekilip seyrettin etrafında olanı biteni. Anladığın, anlamadığın hayat film karelerinde akıp geçti, orada

[DEVAMI]

Arama Motoru

• İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
81 
 İnsan Nasıl Ortaya Çıkmıştı? 6  (Bayram Kaya)

Bu tanıma işi bir grubun diğer gruba kendi melezleri üzerinde sendenim, sen de bendensin demenin selam (barış-esenlik) eden, selamet eden anlam vurgusuydu. Her ölümlerle sayısı azalan ilahlar, totemi saygılıyan eski geleneğe karşı ittifakın aşısı tutsun diye melezler üzerinde insanı ve ittifakını saygılıyorlardı.
82 
 Ozan Deniz Sarıtop Sözleri II  (Ozan Deniz Sarıtop)

Asıl sorun şudur ki; düşünemediklerimin bir gün bana ayak bağı olacağından duyduğum korkudur. Ozan Deniz Sarıtop
83 
 El Felsefesi ve Tarihsel Yaratılış 6  (Bayram Kaya)

Doyma hali zamanla ve türlü enerji sarfları nedenle eksilir. Boşalır. Bileşenlerine ayrışır. yani eksilme; boşalma, acıkma olarak ayrışır. Her iki tür belirme uyarılmış iyon hareketidir. İyonize eylemler seçme ayıklama yapacak çekme-itme yapmanın iyon hareketine dönüşürler.
84 
 Kopya Yapılar 3  (Bayram Kaya)

Bu durumda sizin dağa tırmanmanız entropinin sıcaktan soğuğa doğru olan yön akımına aykırı bir durum gibi görünür. Ya da sizin dağa tırmanmanız entropi nedenle her şey yokuş aşağıdır türü söylemelere aykırı gibi görünür. Oysa evrensel entropi karşısında özel durumlar içinde sizin dağa tırmanmanız, entropinin bu iki kuralını ve evrensel entropiyi ihlal etmez. Edemez de. Evrendeki artan entropi ve yokuş aşağı olan entropi herhangi bir zamanda ve ileride olmak zorunda. Yani artan entropi 10 üssü 123 yıl gibi bir gelecek içinde olacaktır. Bunun 10 üssü 103 yılı geçmiştir. Entropinin akış yönü zamanın da yönünü gösterir.
85 
 Totemi Dil 23/c  (Bayram Kaya)

Cennetten kovulmayı gerektirecek denli çiğnenen yasaklar neydi? Âdem ve Hava hikâyenin yukarıda beri anlatılan tarihsel geçmişi yoktu. Her şey birden puf diye öğretilmiş olarak ortaya çıkıyordu. Çünkü köleci mantık kendi öncesi tarihi yok sayıyordu. Ve köleci tarihi ezeli ve ebedi olan söylemleriyle tarihsel oluşu kendisiyle başlatan bir hilenin içine giriyordu.
86 
 Anlamak Gerek 43  (Bayram Kaya)

Doğum sonrasında geçen süreçle birlikte giderek hormon tepileri kaybolan doğuranımızın, dıştan edindiği duygu bağı giderek zayıflayıp, kopar. Hatta yavruyu başında savma, duygularıyla yavruya yaklaşır. Bu nedenle doğuran endeksli analık söylemi bizim söz konusu ettiğimiz analık davranışı değildir.
87 
 Sıfır Tabanlı Düşünme  (KERİM ALİ)

Bir de kavram icat ettim ve buna “sıfır tabanlı düşünme” adını verdim. Benden önce birilerinin böyle bir laf edip etmediğini bilmiyorum, bunu kendi başıma üfürdüm inanın…
88 
 Anlamak Gerek 70  (Bayram Kaya)

Su içindeki balığa yüzmeyi öğrendi deme kavramı olur mu? İşte emperyalist süreç içinde emperyalistlerin yeryüzüne duhul etmişlerdi, Zaten emperyalizmin alemlere sokulmalarıyla bu durum emperyalistlerin alem içinde olmalarıydı.
89 
 İslam Bilim Müzesi  (Oğuz Düzgün)

İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi ecdadımızın İslam çiçeğinden özümseyip ürettiği balların sergilendiği bir kovan gibi. Eserlerden anlıyoruz ki onlar, vazifelerini çok iyi yapmışlar.
90 
 Varoluşun Yasallığı 3  (Bayram Kaya)

Yani bakış açınıza göre bir çukur U tersi ve anti durumuyla ꓵ atımlı tepedir. Yine bakış açınıza göre bu ꓵ şekle üsten bakarsanız tepe; alttan bakarsanız çukurdur. Buna zıttı ve üssü durumla çukur olan tepe, tepe olan çukurdur diyoruz. Her çukur çeper ucuyla yamaçlaşır ve tabanıyla tepe yapar. Her tepe de zirvesiyle çukura eğimle düşer.
91 
 Totemi Dil 23/b  (Bayram Kaya)

Totem yasalardan beri oluşan cinsel kültürlü yasaların izole kültür üzerindeki baskı ve basıncı mülk sahibini tanıyan ahit anlaşmaları içine doğru geçerken geçiş ritüelleri içinde anlatıcılar kendilerini “Adam” olarak tanımlarken, karşı tarafı da Eva olarak yani cinsel partneri “kadın” olarak tanımlıyordu.
92 
 Totemi Dil 24/c  (Bayram Kaya)

Cennet ve cehennemin imgeleri hep bu dünyadandı. Köleci cehennem kolektif alandan ayrılmayı köleci cehennem ile açıklayamıyordu. Kolektif düzlemle aynı zaman içinde olan köleci cehennem cennetten çıkışı aldatılma yüzünden oldu diye açıklıyordu.
93 
 Totemi Dil 24/d  (Bayram Kaya)

Tekil kişi, tekil kişi davranışları ortam alanına ilave bir alan ve alan dalgalandırılmasıdır. Hemcinsler bir alan dalgalandırması olarak bir araya gelirler. Bir araya gelme bir güç birliği ortaya koyar. Bu güç birliği kolektif etkidir. Kolektif etki hareketinde ötürü, kolektif etki ortamın nötr alan salınımına ilave bir alan dalgalanması eklerler. Böylece ilave salınım ortam içinde “fark bir kolektif alan etkisi” ortaya koyar.
94 
 Kime Göre Ahlak Neye Göre Ahlaksızlık  (Cemal Zöngür)

Bireyler ya da devleti yöneten erkler insan olmanın sınırlarını, sınırlı yaşamaktan geçtiğini bilmedikleri ya da bunu ciddiye almayıp, bu gücümle her şeye sahip olur herkese hükmederim mantığıyla; hayvandan daha aşağı bir düşünceye sahip olduğu için ahlaksızlığın pençesine düşülmektedir.
95 
 Kuantum Felsefesi  (Cengiz Özder)

Bugünlerde kimse ne olduğunu pek bilmese de, insanların dillerinde olan o çılgın Kuantum fiziği(Parçacık Fiziği), onun teorisini kuran ünlü fizikçilerin bulgularının sonucunda ortaya attıkları felsefi sorulardan kaynaklanan bir felsefi akıma yol açtı. İşte aşağıdaki makalede, bu felsefe hakkında kısa bir giriş bulacaksınız!
96 
 Üssel Devinmeli Köleci Açılımlar1  (Bayram Kaya)

Oysa üreten işlerge kuvvet, zorunlu olarak dıştan takas yapan, değişme yapan geçişimleriyle bileşimli bir tamamlayıcılıktı.
97 
 Totemi Dil 24/a  (Bayram Kaya)

Bu nedenle geçmişinde; totemi bir meslek sahibi olması gereken, totemi bir yiyecek ayrılığı olması gereken, totemi bir renk, giyecek ayrılığı olması gereken, totemi düzleme göre cinsel bir seçilim ayrılığı ve cinsel yasakları olması gereken Yılan grubunu El mantığı; Âdem ve Hava gibi birbiriyle ittifak etmiş, Ortadoğu kaynaklı iki grubun aralarını açan, onları aldatıp fitne çıkaran grup olarak ifade ediliyordular.
98 
 İnsan ve Diyalektik  (selim koç)

diyalektik kavramına (sartre etkilenimli) salt insan boyutundan bir bakış.çok kopukluklar var bu yazımda.çoğu yerini düzeltmeye çalıştım.yalnız yine de çok eksik.kusurlarımla...
99 
 Anlamak Gerek 55  (Bayram Kaya)

Küçük bir grup içinde de sürü salınımıyla olunamıyordu. Küçük grup kendi aralarındaki kendi ilişkileriyleydi. Kendi yaşamlarını kendi ortak anılı duygularıyla paylaşıyorlardı. Ortak anı kalıbı üzerindeki anlatım biçimi, dilin belirgin bir işaretçisiydi.
100 
 Dört Durumla Ancak Teoloji 5  (Bayram Kaya)

Fazla enerjinin balta yapmaya harcanması gibi, kurban sunusu olması gibi kullanımı, kolektif güçle olası olacaktı. İlk sel dönemde avdan sunu yapmak, yüzen kütük gibi olası olsa da, ilk sel dönemde transatlantik yapmak gibi beliriş olarak pek olanaklı değildi. Avdan sunu yapma işi pek ekmek çıkar gibi görünen süreç değildi.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa

son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.